ID That We Need – Indeed?

ID That We Need – Indeed?

Tematsku okosnicu radionice čini psihologija pamćenja koja, iako se čini svojevrsnim “korakom unazad”, u suvremeno doba tema postaje aktualnijom nego ikada uslijed sveopće digitalizacije koja tjera na zaborav, marginalizira sjećanje i identitet, a društvo tjera da se osloni na različite tehnološke alate.

Proizašao iz ideje za interaktivnu kazališnu predstavu i instalaciju osobnih sjećanja, program "ID That We Need – Indeed? / Identitet i trebamo li ga uistinu" je dio rada u nastajanju koji okuplja umjetnike i stručnjake različitih pozadina te nudi jedinstvenu metodologiju korištenja kazališnih metoda za pričanje osobnih priča i sjećanja. Program je nastao na sjecištu edukativnih praksi i umjetničkih istraživačkih potreba članova organizacije, a tematski se odnosi na psihologiju pamćenja i uključuje čitavu lepezu osobnih priča i njihovu instrumentalizaciju u svojevrsnu kazališnu instalaciju. Radionički dio osmišljen je kao petodnevni program namijenjen sudionicima različitih generacija koji, kroz niz kreativnih zadataka i samostalni istraživački rad, potiče razvoj stvaralačkih, emotivnih i kognitivnih procesa te utječe na stvaranje osjećaja solidarnosti i društvene kohezije između članova skupine različite životne dobi. Tijekom radionica, sudionicima će biti predstavljene različite kazališne metode te estetska i interaktivna rješenja pomoću kojih će se prikupiti, oblikovati i promišljati čitav niz životnih situacija koje su nas oblikovale upravo ovakvima kakvi jesmo i koje su utjecale na ono što smatramo sobom odnosno svojim identitetom. Sudionici će se baviti osobnim pričama kao tematskom i narativnom načelu oblikovanja sebe i svog identiteta. Metode koje se koriste pripadaju širokom spektru inovativnih kazališnih alata poput lutkarstva i kazališta predmeta, scenske glazbe, likovnog oblikovanja, pokreta i animacije. Kroz sinestetičko kazališno oblikovanje, priče sudionika postaju gotova faktička stvarnost okupljena u nizu boja, osjeta, okusa i ostalih okidača sjećanja koje će nakon petodnevnog rada biti prikazani u obliku intermedijalnog fotoalbuma/instalacije sjećanja. Krajnji rezultat radionice javnosti će biti predstavljen kao sinestetička i interaktivna umjetnička instalacija (“fotoalbum”) kroz koju će priče sudionika postati gotovo faktička stvarnost okupljena u nizu boja, osjeta, okusa i ostalih okidača sjećanja. 

Radionica pretpostavlja intenzivne petodnevne susrete u trajanju od 3 sata tijekom kojih se isprepliću dramske igre i dramske vježbe, aktivnosti pripovijedanja i šetnji po stazi sjećanja. Na kraju svakoga dana slijedi umjetničko oblikovanje prikupljenih priča odnosno izražavanje sudionika kroz tekst, kazalište predmeta, likovno ili scenografsko oblikovanje te lutkarstvo. Nakon svakoga bloka sudionici dobivaju "domaću zadaću" odnosno potiče ih se na samostalni istraživački rad koji služi prikupljanju osobnih priča i predmeta. Peti je dan u potpunosti posvećen umjetničkom oblikovanju i dramaturškom sklapanju finalnog rezultata: intermedijalnog fotoalbuma odnosno instalacije.

Savjetnica za izvedbena pitanja: Morana Dolenc
Savjetnica za glumu, pokret i igru: Lidija Kraljić
Savjetnica za priču i zabavu: Anja Pletikosa
Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Povezani sadržaj