Culturavirus u Varšavi

Culturavirus u Varšavi

Kulturni centar Bemowo (Bemowskie Centrum Kultury) bio je domaćin 2. mobilnosti, u sklopu projekta „Culturavirus – the art of new communities“. Mobilnost se održala u Varšavi od 20. do 27. srpnja 2022. na kojoj je sudjelovalo 12 sudionika/ca iz zagrebačkih organizacija: Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Udruga Cirkorama, Autonomni kulturni centar Atttack, Živi Atelje, Are You Syirious, Galerija 90- 60-90 i lisabonske organizacije Associacao Renovar A Mouraria.

Projekt je odgovor na izazove i potrebe vezane uz pandemiju COVID-19 u provedbi programskih aktivnosti kulturnih ustanova i socijalnog uključivanja. Financijski je podržan od strane Erasmus+ programa Europske unije.

Cilj projekta Culturavirus je razmjena praksi, izabranih metoda i alata iz područja „community arts“ /kulture u zajednici, koji će se integrirati u svakodnevni rad zaposlenika/ca i suradnika/ca partnerskih organizacija u vrijeme društvene krize. Opći cilj je osnažiti korisnike/ce aktivnosti institucija/organizacija, povećati njihovo sudjelovanje u aktivnostima i izgraditi liderski potencijal Glavni cilj mobilnosti u Zagrebu bio je nadahnuti se praksama koje koristi zagrebačka nezavisna scena koja djeluje u kulturi, izgradnja mira, interkulturalni dijalog i aktivnosti mladih, upoznavanje novih metoda rada koje bismo mogli primijeniti u svakodnevnom radu, razmjena praksi povezanih s politikama integracija migranata/izbjeglica, umjetničke rezidencije, komunikacija i promocija aktivnosti, uključivanje novih publika, stvaranje novih saveza i temelja za buduću suradnju.

Ova nas je mobilnost upoznala s projektima, institucijama i organizacijama Bemowo, okruga u Varšavi, partnerima i suradničkim organizacijama Bemowskie Centrum Kultury.

Upoznali smo se s Bemowskie Centrum Kultury, Dwa Jelonki i njihovim projektima - Zbor zajednice Wrzawa, keramičke radionice, keramički golubovi mira, participativni buđet. Posjetili smo OPS Bemowo, Mal Pałacyk Konopackiego, susjedstvo Przyjaźń i upoznali smo se s Projektom susjedstva prijateljstva odnosno Inicijativom Osiedle Przyjaźń.

Dakle, prva razmjena dobrih praksi bila je u Zagrebu u svibnju, kada su sudionici/ce posjetili/e i upoznali/e organizacije nezavisne kulture, mladih i ljudskih prava koje su dio ekosustava Pogona. Treća aktivnost mobilnosti održat će se u Lisabonu, gdje je domaćin organizacija Associacao Renovar A Mouraria će predstaviti najzanimljivije lokalne projekte i aktivnosti koje se mogu implementirati u drugim zemljama.

U nastavku ćete pronaći kratke informacije o svim partnerima i organizacijama koje su sudjelovale u mobilnosti u Varšavi.

Partneri projekta

BEMOWSKIE CENTRUM KULTURY

Kulturni centar Bemowo u okrugu Bemowo glavnog grada Poljske - Varšave počeo je s radom u ožujku 2006. Ponuda Centra namijenjena je prvenstveno stanovnicima Bemowo, ali i cijele Varšave, primateljima svih dobi i društvenih skupina. Od 2014. godine Društveni dom je institucija koja mijenja svoj karakter. Zaposlenici su usmjereni na rad s lokalnom zajednicom. U raznim dijelovima Bemowo vodi Laboratorij dizajna (projekt regrantiranja u kombinaciji s nizom radionica), podupire aktivnosti usmjerene na povećanje razine čitanosti u okrugu, organizira večere u susjedstvu, glazbene i kazališne radionice te rasprave o najvažnijim problemi stanovnika. Proučava identitet okruga u sklopu ciklusa Povijesnih predavanja o Bemowu. Surađuje, među ostalim, s Institutom Adam Mickiewicz, Nacionalnim centrom za kulturu, Kazališnim institutom Zbigniew Raszewski, Festivalom nove židovske glazbe, Muzejom povijesti poljskih Židova Polin, Docs Against Gravity, Zakladom Orange, Warszawa Czyta Festival, Institut za poljsku kulturu Sveučilišta u Varšavi. U Kulturnom centru Bemowo nalaze se, između ostalih, 3,275 kg Orchestra, Radio Jazz.fm ili Teatr Zgoda.

https://bemowskie.pl/
https://www.facebook.com/Bemowskie.Centrum.Kultury
https://www.youtube.com/channel/UCM-IliTVc07hjoyo3NnVbog
https://www.instagram.com/bemowskie_centrum_kultury/
https://twitter.com/bemowo_kultura

RENOVAR A MOURARIA ASSOCIATION

Udrugu Renovar a Mouraria (ARM) osnovana je od strane grupe stanovnika iz lokalne zajednice, s ciljem da potaknu hitnu intervenciju vlasti, dužnosnika i civilnog društva u četvrti Mouraria u ožujku 2008. Kao lokalna organizacija, ima vrlo širok raspon djelovanja, djeluje u nekoliko područja: produkcija i kulturna dinamizacija, društvena intervencija, podrška zajednici, uključivanje migrantskih zajednica, ekonomski razvoj, očuvanje teritorija, obrazovanje za globalno građanstvo itd.

S timom s vrlo raznolikim vještinama, trenutno je fokus u lokalnom razvoju i integraciji migranata u susjedstvu i u gradu.

Projekti i aktivnosti kreću se od besplatne podrške u zajednici, do časopisa zajednice, vođenih obilazaka/tura, mreže za kompostiranje u zajednici, kulturnih događanja, do multidisciplinarnih projekata na europskim osnovama

www.renovaramouraria.pt
https://www.facebook.com/renovar.a.mouraria/

Organizacije i projekti s kojima smo puoznati/e na 2. mobilnosti u Varšavi

DWA JELONKI

Dwa Jelonki posvećen je isključivo aktivnostima članova/ca lokalne zajednice, a glavni cilj aktivnosti je podržati lokalne inicijative i integraciju susjedstva. Ne postoji unaprijed definiran nastavni plan i program, a ideje stanovnika, neformalnih grupa i nevladinih udruga su te koje kontinuirano sačinjavaju plan djelovanja za ovo mjesto. U Dwóch Jelonki može se, između ostalog, upoznati svoje susjede, učiti nove stvari jedni za druge (susjedske radionice i treninzi), organizirati sastanke ili jednostavno provoditi vrijeme zajedno.

ZBOR ZAJEDNICE WRZAWA

Projekt uključuje razvoj zbora Wrzawa, koji je osnovan na inicijativu stanovnika 2018. To je ansambl koji izvodi pjesme vezane uz folklor Varšave. Članovi ansambla su stanovnici Bemowa i okolice. Djelovanje benda odvija se u obliku otvorenih radionica. Svi voljni mogu se pridružiti bendu u bilo koje vrijeme.

U sklopu nove lokalne inicijative planiraju se: razvoj postojećih aktivnosti s većim brojem stanovnika i njihovu integraciju, proširenje repertoara zbora, brojne koncerte koji će prezentirati aktivnosti Wrzawe široj publici, uglavnom iz četvrti Bemowo, ali i šire, širenje ideja zajedništva, susjedsko pjevanje koje spaja generacije. Prikupljanje repertoara za snimanje albuma u budućnosti.

Zbor "Wrzawa" okuplja nekoliko generacija stanovnika. Ima integrativnu funkciju jer olakšava međusobno upoznavanje naizgled vrlo različitih ljudi. Mogu razgovarati o svojim potrebama, podržati se, proširiti krug interesa i poznanstva. Anonimnost i usamljenost koja pogađa ljude svih dobi je izjednačena. Za neke su susreti prilika za izlazak iz kuće, susret s prijateljima, sklapanje prijateljstva, za druge oblik terapije za otklanjanje stresa i profesionalnog izgaranja. Za neke članove to je oblik ostvarenja snova ili otkrivanja/razvijanja svojih sposobnosti. Neupitan užitak biti koristan bez obzira na godine i zdravstveno stanje pružaju koncerti.

Važan element projekta je pretpostavka da je grupa otvorena. Time je zbor u kratkom vremenu povećao svoje redove za 100% s planiranih 20, na sada već oko 40 ljudi. Broj stalnih posjetitelja na probama i koncertima i dalje raste. Predviđeni broj prisutnih na jednoj probi je oko 35 ljudi, dok se publika broji po koncertima i do 100 ljudi.

Posjetitelji/ce koncerata ujedno su i korisnici/e inicijative. Nastupi se održavaju u prostorima kao što su Dom branitelja, Centar za socijalnu skrb i donose radost dodira s glazbom koja budi sjećanja na prošla vremena. Raspiruju monotoniju, tugu, brige ili usamljenost, stvaraju poticajno okruženje kako bi korisnici/e zaboravili na svoje zdravstvene probleme. Često publika pjeva, plješće i ako je moguće, pleše.Često se kroz nastupe publika uključuje u rad zbora i počinje dolaziti na probe. Osim toga, koncerti pokazuju da u bilo kojoj dobi možete djelovati za sebe i druge, biti aktivni. To sprječava usamljenost, depresiju, uči samokontroli i kreativnosti.

Koncerti u drugim prostorima lokalne zajednice i drugim četvrtima, također dovode nove članove u "Wrzawa", a time se pruža prilika stanovnicima susjednih četvrti da se međusobno upoznaju, da sviraju zajedno. Intenzivan razvoj zbora ide ruku pod ruku s pojavom novih susjedskih inicijativa. Bemowo postaje raspjevana četvrt. Glazba je univerzalni jezik - spaja ljude bez obzira na godine i mjesto stanovanja. Zbog toga vidimo potrebu za otvaranjem novih pravaca našeg djelovanja.

TEČAJEVI KERAMIKE

Keramička radionica “Tratorria” dio je Bemowskie Centrum Kultury od samog početka postojanja ustanove. Organizira nastavu za djecu, odrasle i starije osobe iz zajednice, kao i obiteljsku nastavu gdje ljudi mogu doći sa svojom djecom i zbližiti se tijekom nastave.

Polaznici/e se mogu upoznati s načinom rada ateljea s keramikom, okušati se u lijepljenju različitih vrsta gline, koristiti razne keramičke alate ili naučiti osnove okretanja kola. Mogu naučiti stvarati i utilitarne predmete kao i ukrasne ili skulpturalne predmete.

Tijekom nastave polaznici/e mogu naučiti osnovne keramičke tehnike kao što su slice -pasting, roller pasting i gnječenje. Sudionici/e mogu eksperimentirati s raznim dekorativnim tehnikama,
kao što su glazura, baloniranje, graviranje, otiskivanje (npr. popularno i inače omiljeno otiskivanje biljaka), raznovrsnom upotrebom engobe: grebanje sgraffito tehnikom, monotipija, štancanje, upotreba šablona, ​​crtanje keramičkim pastelom i mnoge druge.

Na tečaju se i razgovara o aktualnim izložbama, zanimljivostima, umjetničkim događanjima, posebice onim vezanim uz keramiku, ali i onima koji se tiču ​​umjetnosti općenito. Upoznaju se s najnovijim trendovima u keramici, te razgovarati o tome kako izraditi rad u tehnikama viđenim na internetu. Za sudionike su organizirani izleti na otvorenom u blizini Varšave za pečenje Rakua (do kreativnog radnog centra Akademia Łucznica).

KERAMIČKI GOLUBOVI MIRA (umjetnički pokret)

Projekt je nastao kao rezultat neslaganja s aktualnim ratom u Ukrajini, no ujedno je i univerzalan projekt koji je izraz osporavanja stanja rata i agresije. Projekt je započeo u ožujku 2022., nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, i dalje se razvija, s osnovnim modelom otvorenosti prema sudionicima/cama.

Projekt je posvećen izradi keramičkih golubova, koji se kasnije lijepe na građevinske ploče i stvaraju veliki mozaik. Mozaik je otvorena kompozicija na koju svatko može pričvrstiti predmete u bilo kojem trenutku.

Da bi sastav bio dosljedan, golubovi se stvaraju prema nekoliko pravila:

 • golubice trebaju BITI USMJERENE GLAVOM NA DESNO.
 • golubovi će biti glazirani u BIJELOJ boji.
 • golubovi su ravni - oni će biti dio mozaika i bit će zalijepljeni na vrh ploča
 • debljina golubice treba biti najmanje pola (0,5) cm do max 2 cm. Po mogućnosti debljine oko 1 cm.
 • oblik golubova sudionici mogu sami izmisliti ili se mogu poslužiti gotovim crtežima.
 • sarmice se mogu slobodno ukrašavati - gravirati, žigosati, biljke, čipka, elementi ljepila
 • komponente moraju biti pečene na oko 1200C

GRAĐANSKI PRORAČUN

Građanski proračun, poznat i kao participativni proračun, demokratski je proces u kojem stanovnici suodlučuju o javnoj potrošnji u gradu uoči sljedeće fiskalne godine.

Suodlučivanje podrazumijeva da stanovnici podnose prijedloge zadataka za proračun, koje zatim službenici analiziraju u pogledu izvedivosti: Potom se prijedlozi zadataka koji su uspješno prošli provjeru stavljaju se na javno i neposredno glasovanje.

Slijedom toga, projekti koji su ostvarili najbolji rezultat na glasovanju do isteka fonda sredstava dodjeljuju se za provedbu – unoseći ih u proračunsku rezoluciju.

https://bo.um.warszawa.pl/site/welcome2
https://www.facebook.com/budzetobywatelskiwwarszawie

OPS BEMOWO

Centar za socijalnu skrb za okrug Bemowo u Varšavi je organizacijska jedinica glavnog grada koja obavlja poslove socijalne pomoći za stanovnike okruga Bemowo.

Glavne zadaće Centra su:

 • organiziranje socijalne pomoći u okrugu Bemowo na temelju odredaba Zakona od 12. ožujka 2004. o socijalnoj pomoći (tj. Zakonodavni list iz 2018., točka 1508, s izmjenama i dopunama)
 • organiziranje i provođenje podrške obiteljima čiji članovi/ce spadaju u ranjivu skupinu osoba s posebnim potrebama, pri odgoju i u obliku obiteljskog asistenta i usluga podrške obitelji na temelju odredaba Zakona od 9. lipnja 2011. o potpori obitelji i sustavu udomiteljstva (tj. 2019., točka 1111)
 • Prevencija i suzbijanje nasilja u obitelji pružanjem različitih pojedinačnih i skupnih oblika podrške osobama koje su doživjele nasilje na temelju odredaba Zakona o suzbijanju nasilja u obitelji od 29. srpnja 2005. (tj. Zbornik zakona iz 2015., točka 1390 s izmjenama i dopunama)
 • utvrđivanje pravo na zdravstvene usluge koje se financiraju iz javnih sredstava prema Zakonu od 27. kolovoza 2004. o zdravstvenim uslugama koje se financiraju iz javnih sredstava (tj. Zbornik zakona iz 2019., točka 1373.)

Centar djeluje na temelju statuta kojeg je dodijelilo Vijeće glavnog grada Varšave Odlukom br. XXIX / 918/2008 od 17. travnja 2008. o dodjeli statuta centrima za socijalnu skrb Varšave. Varšava, s izmjenama i dopunama. Pročišćeni tekst odluke s uvedenim izmjenama do zaključno 14. listopada 2021. možete preuzeti: Rješenje br. LV / 1738/2021 od 14. listopada 2021.

http://www.opsbemowo.waw.pl/
https://www.facebook.com/opsbemowo

SUSJEDSTVO PRIJATELJSTVA (OSIEDLE PRZYJAŹŃ)

Inicijativa Osiedle Przyjaźń okuplja stanovnike imanja "Przyjaźń" u Varšavi i njihove podržavatelje. Postoji mjesto u Varšavi gdje drvene zgrade istiskuju beton, javnim prostorom dominira zelenilo, a djeca se igraju na uskim ulicama bez imena. Iako je četvrt drvenih kuća ostavština vremena koje ne želite da se vrati, jedinstveni ugođaj i koherentnost ovog mjesta, istaknutog među suvremenim trendovima urbanizma, može itekako oduševiti. Imanje Przyjaźń preživjelo je nepromijenjeno 70 godina.

Susjedstvo prijateljstva osnovano je 1952. za sovjetske radnike i inženjere koji su došli u Varšavu graditi Palaču kulture i znanosti. Kada je Palača kulture i znanosti dovršena 1955. godine, imanje je predano sveučilištima u Varšavi nebi li ga prenamijenilo u studentske domove.
Članovi susjedstva obilaze susjedstvo, dijele dijelove njegove prikupljene raznolike povijesti i omogućuju vam da doživite aktivnu lokalnu zajednicu predanu očuvanju njihovog imanja.

MAL PAŁACYK KONOPACKIEGO

Kulturni centar Praga je ustanova lokalne samouprave koja postoji od 2002. godine. Smještena je u ul. Dąbrowszczaków, u stambenoj kući sagrađenoj 1950-ih. Centar posjeduje 4 kata zgrade ukupne površine od samo 800 m². U 13 malih prostorija ustrajno je organiziran prostor za kreativni rad korisnika/ca. Centar je otvoren za korisnike/ce do 70 sati tjedno. Trenutno oko 20 djelatnika/ca i preko 30 animatora/ca organizira lokalnu zajednicu za aktivno sudjelovanje u kulturi. Korisnici/e prostora i programa mogu biti svi/e, bez obzira na godine (danas najmlađi polaznik tečaja ima samo 0,2 godine, a najstariji 92 godine).

2021. godine, nakon višegodišnje revitalizacije, Palača Konopacki postala je drugo sjedište Kulturnog centra „Praga“. "Konopacyk" je moderno dizajniran interijer koji služi kao kulturni centar za stanovnike/ce četvrti Praga.

Društveni centar "Praga '' djeluje kao prijateljski, otvoren prostor za svakog (ne samo) stanovnike/ce Prage, bez obzira na dob. Centar se stalno se mijenja. Trenutni fokus su programi i edukacije kroz umjetnost, provode se umjetničke i društvene aktivnosti koje za cilj imaju i integraciju. Profesionalni i kreativni modeli za razvoj posvećeni su svim korisnicima/cama, uključujući i one s invaliditetom. Aktivnosti i programi su usredotočeni na lokalnost, podržavaju se inicijative na lokalnom nivou, gradi se identitet četvrti Praga i osnažuju se veze sa stanovnicima/cama. Aktivno se surađuje s institucijama i nevladinim organizacijama na sukreiranju kulturnog života općine.

https://www.dkpraga.pl/
https://www.facebook.com/PalacykKonopackiego

Povezani sadržaj