Prijavite se za RESHAPE Direktorij alternativnih praksi

Prijavite se za RESHAPE Direktorij alternativnih praksi

Pozivamo umjetnike i kulturne radnike koji promišljaju ili implementiraju različite modele zajedničkog rada ili su u svoju praksu uključili publiku na inovativan način da se prijave za RESHAPE Direktorij alternativnih praski.

Tražimo umjetnike i kulturne radnike koji promišljaju ili implementiraju različite modele zajedničkog rada ili su u svoju praksu uključili publiku na inovativan način. Ako znaš nekog takvog – proširi vijest. Ako si ti jedan od njih – javi nam se!

Pošaljite nam informacije o svom radu, umjetničkim i/ili kulturnim praksama i postanite dio Direktorija alternativnih umjetničkih i kulturnim praksi.

RESHAPE želi okupiti profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana u eksperimentalnom procesu ne bi li zajednički razvili vlastite eksperimentalne prakse te transformirali umjetnički sektor.

Politički, ekonomski i tehnološki zaokreti u našem društvu iz temelja mijenjaju način stvaranja, predstavljanja i percipiranja izvedbenih umjetnosti. S jedne strane se produbljuju postojeće nejednakosti kada je u pitanju mobilnost umjetnika i njihovih radova, dok s druge strane tržište ne uspijeva osigurati da raznolike estetike i diskursi dopru do publika širom Europe. Umjetnost još uvijek u većoj mjeri funkcionira u organizacijskim okvirima koji nisu integrirali spomenute transformacije. U isto vrijeme, kada je u pitanju rad umjetnika, sve se više zamagljuju granice između država, disciplina i sektora.

Inovativne organizacijske strukture i inovativni projekti postoje širom kontinenta i eksperimentiraju s raznim strategijama ne bi li angažirali raznolike publike, realizirali intersektorsku suradnju te u isto vrijeme ostali vjerni vrijednostima koje su sami definirali. Te inicijative, iako često krhke i razjedinjene, predstavljaju signale ili indikatore budućih modela rada i njihovog mogućeg razvoja. RESHAPE istražuje takve inovativne strukture, a već im je kroz brojne aktivnosti osigurao vrijeme i mjesto za zajednički rad u transnacionalnom kontekstu. Kao nastavak zajedničkog promišljanja kako će polje umjetnosti u budućnosti biti organizirano, u ovom trenutku želimo proširiti spektar inicijativa, organizacija i pojedinaca koje su u svojim sredinama već implementirale inovativne i transformativne metode rada.

Specifično, RESHAPE želi predložiti održiva i realistična rješenja za 5 gorućih pitanja umjetničkog polja:

  • Umjetnost i zajednica: Kako umjetnost može podržati građane koji se zajedno aktiviraju?
  • Pravedni modeli upravljanja: Kako stvoriti otvorene, uključive i fleksibilne modele upravljanja?
  • Umjetnost i društvo: Kako bolje razumjeti i promicati važnost umjetnosti u društvenom tkivu?
  • Solidarno financiranje: Kako solidarno financiranje može osigurati vitalnost suvremenog stvaranja?
  • Transnacionalne / postnacionalne umjetničke prakse: Koji su okviri rada i alati umjetnicima potrebni za transnacionalno djelovanje te kako ih osigurati?

Je li to nešto za tebe?

Ako si umjetnik ili kulturni radnik koji razvija inovativne, alternativne, progresivne i/ili transformativne prakse povezane s temama koje RESHAPE obrađuje, ako djeluješ na području Europe i/ili Južnog Mediterana i ako želiš doprinijeti razvoju novih modela rada u polju umjetnosti, onda definitivno trebaš biti dio našeg Direktorija!

Prijavi se

SIMPLE AND BASIC: Podijelite svoju praksu u RESHAPE Direktoriju ako mislite da vaše ideje i prakse mogu biti inspirativne za druge profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana. Prijavnom obrascu možete pristupiti ovdje.

Saznaj više

RESHAPE aktivno osmišlja i preoblikuje polje umjetnosti i kulture sakupljajući i producirajući kritičko znanje o polju i tome kako je ono danas organizirano. Na našoj stranici objavili smo videa, audio, blogove i dulje tekstove o temama vezanima za umjetnosti i aktivizam, pravedne modele upravljanja, solidarnu ekonomiju, vrijednost umjetnosti u društvenom tkivu i transnacionalne/postnacionalne umjetničke prakse.

RESHAPE se odvija na području Europe i Mediterana od rujna 2018. do ožujka 2021. RESHAPE je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa.