Alice Rende (FR): Fora

Alice Rende (FR): Fora

U Pogonu Jedinstvo od 13. do 19. ožujka na rezidenciji u sklopu circusnext platforme, Cirkorama ugošćuje francusko - brazilsku umjetnicu Alice Rende, predslektiranu za circusnext ediciju 2023.

Alice će ovih tjedan dana provesti u umjetničkom istraživanju za svoj solo projekt "Fora", a javnom prezentacijom 18.3. predstaviti će zagrebačkoj publici pronađeni izvedbeni materijal.

"Prisiljena na uvijanje kako bi se prilagodila preuskom prostoru, odlučuje pobjeći. Nakon uspješnog bijega, uvijanja ostaju poput jeke u njezinu tijelu. Između straha, zadovoljstva i iznenađenja, ona nastavlja prkositi svojim nevidljivim zidovima. "Fora" znači "vani" na portugalskom, katalonskom, sardinijskom... U ovom solo projektu uvijeni ( zgrčeni) pokret je očajnička strategija protiv dominacije, kao i počast onima koji se ne uklapaju."

Alice Rende
Nakon završenog studija na Brazilskoj nacionalnoj cirkuskoj školi i magistriranja izvedbenih umjetnosti na Federalnom sveučilištu u Rio de Janeiru, sudjelovala je u stvaranju predstave Silenzio u režiji Roberta Magra. Godine 2019. predstavila se performansom "Passages" na Grec festivalu u Barceloni. Zatim je nastavila s profesionalnim školovanjem na Ecole Supérieure des Arts du Cirque de Toulouse Occitanie, Esacto'Lido. Trenutno radi na doktoratu na temu vrtoglavice u cirkuskoj umjetnosti i radi na svojoj solo predstavi "Fora". Alice također podučava kontorcionistički pokret u institucijama za profesionalno usavršavanje kao što su FLIC Scuola di Circo (Torino / Italija), Nacionalna škola cirkusa u Châtelleraultu (Francuska) i Nacionalna škola cirkusa u Brazilu (Rio de Janeiro).

Više o circusnext platformi saznajte na https://www.circusnext.eu/.

Program circusnext platform se provodi u suradnji Cirkorame s Pogonom, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe program Europske unije, circusnext, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Zaklade Kultura nova.