Ana Belošević i Danijela Štambuk: Caché

Ana Belošević i Danijela Štambuk: Caché

U lipnju ciklus Galerije 90-60-90 na temu Uniforma nastavlja izložba “Caché” nastala u suradnji modne dizajnerice i umjetnice.

engl. cache; priručna memorija (predmemorija, brza memorija) – mala memorija koja služi za pohranu podataka koji se često koriste
franc. cache; skrovište, sklonište, skrivalište

Ženska torba je jedno od rijetkih ženskih oruđa koje je preživjelo (od prapovijesti) kako bi svijedočilo o ženskoj sposobnosti, domišljatosti i jedinstvenosti. Od te prve uloge torbe-žene sakupljačice, do uloge statusnog simbola i fetiša, naše torbe postaju skrovišta individualne pohrane materijalnog i emotivnog.Unutrašnjost ženske torbe svijedoči o svim nijansama njenog kontroliranog kaosa, priča nam o njenoj snazi, krhkosti, navikama, nadanju… razgolićuje njenu ženstvenost, seksualnost, misteriju i logiku…

Izložba je pogled na dualnost i metaforičnost koja se događa između vanjštine i unutrašnjosti torbe-objekta odn. žene-subjekta, između očevidnog i prikrivenog.

Posjetiteljice su isto tako pozvane na “rješavanje” ne/bitnog sadržaja vlastitih torbica, ne samo u smislu pročišćenja već kako bi bile sudionice stvaranja jedne univerzalne unutrašnjosti. Jer ipak, u žensku torbu stane cijeli svemir.

Ana Belošević rođena je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. aktivno se bavi umjetničkim radom. Od 2004. bavi se ilustracijom te je objavila preko 30 naslovnica knjiga izdavačke kuće Algoritam.

Danijela Štambuk rođena je 1979. u Zagrebu . Diplomirala je na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer modni dizajn. Iste godine započinje vlastitu proizvodnju kožnih torbi i modnih dodataka, s čime se i danas bavi.. 2011. s multifunkcionalnom torbom, RUČNIK/TORBA , osvaja prvu nagradu na međunaraodnom sajmu u Zagrebu za naj inovativniji proizvod. 2012.g dobitnica je nagrade HDD-a za najboljeg modnog dizajnera u profesionalnoj kategoriji.

Kustosica: Marijana Stanić