Anja Đurinović Rakočević i Robin Mikulić: Život koji je vrijedilo živjeti

Anja Đurinović Rakočević i Robin Mikulić: Život koji je vrijedilo živjeti

"Život koji je vrijedilo živjeti" obračun je kako nas samih s nama samima, tako i nas s vama. Život koji je vrijedilo živjeti možda jest Handkeovo Obraćanje publici za siromašne, ali Život koji je vrijedilo živjeti, na kraju je krajeva istovremeno, i naš je jednako plemenit koliko i iskren pokušaj borbe za svijet u kakvom je moja učiteljica zaslužila živjeti.

Ispitna produkcija drame Život koji je vrijedilo živjeti rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa glumice Anje Đurinović Rakočević te, možda jednom budućeg, dramaturga Robina Mikulića. Temelji se na dramskom predlošku spomenutog možebitnog dramaturga. Narativ monodrame blago se oslanja na elemente života jedne od njegovih omiljenih učiteljica. Mješavina poezije Sylije Plath te domaćih dječjih pjesnika čine njen neznatni, ali nezaobilazni dio. Miješanjem pseudodokumentarnog, političkog te socijalno osviještenog teatra istkana je izvedba čiji je primarni cilj bilo testiranje raspodijele odgovornosti autorstva. Kompleksom suigrom svih teoriji poznatih razina referencijalnosti postignut je dinamičan višeslojan prikaz dramski raslojenog lika s gdjekojim metateatarskim izletom.

Drugim riječima, najeli smo se hrpe govana prije nego što smo postavili iskren komad o jednoj sudbini koja je, realno, mogla biti bilo čija. Život koji je vrijedilo živjeti u svojoj je osnovi, dakle - nećemo nikome mazati oči, pažljivo strukturirani bućkuriš ideja, pokreta, pokušaja i pogreški autorskog dvojca. Život koji je vrijedilo živjeti komad je koji smatramo vrijednim investicije svakoga tko voli svoju mamu. Da, ovo bi mogao biti klikbej parekselans, ali i dalje odgovorno tvrdimo da ćete, nakon što pogledate ovaj komad, svaku mamu u svom životu gledati drugim očima - bez obzira radi li se o vašoj biološkoj majci ili pak bilo kojem njenom drugom modernom surogatu koje nam nameće društvo.

autorski projekt Anje Đurinović Rakočević i Robina Mikulića

tekstualni predložak i koncept: Robin Mikulić
izvodi: Anja Đurinović Rakočević
producent: Marin Leo Janković
oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović
majstorica tona: Nina Ugrinović
dizajn: Vanja Rakočević
fotografije: Filip Kos
mentor: Tomislav Zajec

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!