Bojan Mrđenović: Magistrala

Bojan Mrđenović: Magistrala

Izložba “Magistrala” je rezultat višegodišnjeg terenskog istraživanja u kojem Bojan Mrđenović fotografski bilježi prostor duž Jadranske magistrale.

Jadranska magistrala je državna cesta koja se proteže istočnom obalom Jadrana povezujući sva priobalna mjesta. Puštena je u promet 1965. godine i predstavlja kapitalni infrastrukturni projekt koji je prometno povezao teritorij i dao zamah razvoju turizma na jadranskoj obali.

Fotografije prate slojevite preobrazbe teritorija do kojih dolazi zbog sve intenzivnijeg razvoja turizma. U vrijeme izgradnje magistrale turizam je za neke ljude bio dodatni izvor prihoda, dok danas turizam za mnoge predstavlja jedini izvor zarade. Kao posljedica takve ekonomije prostorni odnosi u vrijednom priobalnom području zaoštravaju se iz dana u dan: susrećemo se s prometnim gužvama, prevelikom izgrađenošću bez cjelovitog urbanog planiranja, monetizacijom i naplatom sadržaja koji su donedavno smatrani javnim dobrom, te s devastacijom krajolika i kulturne baštine, odnosno onih aduta na kojima se uspjeh turizma zapravo temelji.

Izložbu produkcijski podržava Međunarodni festival fotografije Organ Vida, a rezultat je nagrade Marina Viculin koju festival dodjeljuje od 2017. godine s ciljem unaprjeđenja fotografskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Uz Organ Vida, produkciju rada omogućili su: Platforma 9,81, Slobodne veze (projekt Motel Trogir), Mavena, Art radionica Lazareti.

Bojan Mrđenović (r. 1987.) diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2015. godine diplomirao je na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2017. godine radi kao vanjski asistent na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmom i fotografijom.