Cirkorama: Noć cirkusa #4

Cirkorama: Noć cirkusa #4

Četvrto izdanje Noći cirkusa donosi temu "Tijelo i krik". U fokusu je cirkusko tijelo u njegovoj biti. Krik je i dah i poruka. Krik oslobođenja, bijesa, radosti, sreće, krik iz srca… Cirkus u tijelu koje viče, opisuje, prepisuje…

"Noć cirkusa" dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se potvrdi da zlo sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi.

144 kulturne ustanove udružuju snage u ovom 4. izdanju, kako bi predstavile 214 događanja diljem Europe.

Noć Cirkusa (La Nuit du Cirque) međunarodni je događaj u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska).

Noć Cirkusa u Zagrebu organizira Cirkorama, kao članica Circostrada Networka i circusnext platforme, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, a u suradnji s Pogonom, domom nezavisne kulture, Gradskom knjižnicom Marije Jurić Zagorke, Autonomnim kulturnim centrom Attack! i Kućnim kolektivom u Klanjcu.

Ovogodišnja Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme. Više o programu pronađite na FB stranice Cirkorame.

Program u Pogonu:

nedjelja, 13.11.2022., 20:00h, velika dvorana, prezentacija regionalno nominiranih projekata za circusnext preselekciju 2023.

KONSTRUKT / prezentacija rada u nastajanju

Dora Komenda, Cirkus kolektiv, Split

Konstrukt je projekt koji se bavi neuspjehom, kroz metodu kritičke analize i dekonstrukcije zračnih elemenata u cirkusu. Kroz tri metafore o neuspjehu, postavlja pitanje kako se svatko od nas nosi s razočarenjem, odakle dolaze pogrešna očekivanja, i koje nas to ludilo tjera da sami sebi zadajemo Sizifov posao? Paradoks instalacije koja se ruši je ujedno i metafora za nepredvidive životne situacije, podsjetnik na misao o tome da je mali pomak dovoljan za velike promjene i pitanje koliku zaista imamo kontrolu nad okolnostima koje na nas utječu.

CENTERED - LIES OF THE MATRIX / prezentacija rada u nastajanju

Tanja Puklek Borelli, PuTanja, Zagreb

Rad u nastajanju Lies of the Matrix (L.O.M.) je prvi od četiri dijela krovnog projekta Centred koji prati put ka zdravoj odraslosti. Koncept rada propituje odnos pojedinca naspram vlastitih misli i uvjerenja o sebi samome, te izvora na kojima ta uvjerenja počivaju. Lažna uvjerenja nastala pod utjecajem patrijarhalnog društva i kulture u kojoj živimo, u ovom djelu imenovana matricom laži, udaljavaju nas od naše istinske prirode i zdravog ispunjenog života u najvišoj mogućoj službi društvu. Uranjanje u matricu laži rezultira odbacivanjem sebe, preuzimanjem lažnih uloga (s posebnim interesom za ulogu žene), odvojenošću od vlastite prirode i autentičnosti u svrhu pripadnosti društvu. Ta odvojenost kao potpuno neprirodno stanje progovara iz nas, kroz tijelo, snove, zdravlje, boli i patnje, a naša duša vapi za istinom i uvijek će tražiti put da se probije.

Nakon prezentacija slijedi razgovor publike s umjetnicama o projektima i viđenom materijalu. U sklopu razgovora umjetnice će se osvrnuti i na iskustvo boravka u sklopu circusnext Laboratorija tijekom 2022. i time dati korisne informacije za sve umjetnike i umjetnice zainteresirane za nadolazeće pozive circusnexta.