Galerija Močvara - Jakub Jansa: Sramom do ponosa

Galerija Močvara - Jakub Jansa: Sramom do ponosa

Sedma epizoda iz serijala priča smještenih u umjetnikovo "vegedruštvo", univerzum u kojem gledatelji i gledateljice prate burnu sudbinu korijena celera koji je pripadnik zanemarene društvene klase.

Od 2017. godine Jakub Jansa u sklopu svoje multimedijalne umjetničke prakse kontinuirano razvija dugoročni izložbeni projekt pod nazivom Klub mogućnosti, u okviru kojeg je šest epizoda već izloženo. Cijela je serija složena i višeslojna priča smještena u umjetnikovo "vegedruštvo", univerzum u kojem gledatelji i gledateljice prate burnu sudbinu korijena celera koji je pripadnik zanemarene društvene klase. Mladi Celeriac odlučuje odbaciti sudbinu koju je njemu i ostalim članovima i članicama njegove kaste namijenila zaštitnički nastrojena Znanost te postići ono što nikome prije nije uspjelo – probiti se u redove društvene elite koju, u Jansinu svijetu, predstavlja egzotični i nedostižni Avokado.

Sedma epizoda Kluba napravljena je za izložbu u sklopu Nagrade Jindřich Chalupecký za 2021. godinu. Prikazuje Celeriaca koji se ponovno nalazi u neočekivanoj situaciji: simbolički se uzdigao u vegedruštvu i pozvan je u Avokadove krugove. Međutim, ne uspijeva se interno povezati s tom novom društvenom klasom te, unatoč poštovanju koje je stekao, ne osjeća da ondje pripada. Istodobno je već prekinuo veze sa svojim matičnim okruženjem. Doživljava snažan osjećaj nepripadnosti i jedino što mu može pomoći je istupanje iz vlastite klase. Uviđa da mora stvoriti potpuno novu društvenu kategoriju za članove vegedruštva koji su nalik njemu; povrće koje je iščupano iz korijena i koje je u potrazi za svojim pravim „ja“. U ovoj, posljednjoj epizodi Kluba učimo važnu lekciju, “Sram je oružje!”.

Jakub Jansa u svojem se radu koristi filmom, instalacijama i organizacijom događanja. Stvara složena okruženja i situacije u kojima se uvjerljivo prožimaju stvarnost i fikcija. Njegovi rani projekti, koji se bave društvenom manipulacijom i osobnim razvojem (Spiritual Fitness, 2016.), rezultirali su nizom izložbi zajedničkog naziva Klub mogućnosti (od 2017.). U pojedinačnim epizodama postupno se razotkriva anatomija mitologije i pripovijedanja. Kroz mješovite žanrove - od drame do komedije apsurda - Klub tematizira arhetipske društvene teme i otvara pitanja autoriteta i hijerarhijskih odnosa. Niski oblici uzdižu se i dobivaju status visokih i obrnuto. U tom procesu transformacije stvaraju se nove prilike.

Njegovi su radovi izloženi, među ostalim, u CEAAC-u u Strasbourgu (2018.), u njujorškom Pioneer Worksu, Centru za suvremenu umjetnost u Tel Avivu (2019.) i u Kući elektronske umjetnosti u Baselu (2020.). Jansa je diplomirao na Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu (Supermedia Studio Federica Díaza i Davida Koříneka), a ostvario je i studijski boravak u New Yorku (Five Eleven) te rezidencije u Švicarskoj (Watch Out, Engstligenalp) i Francuskoj (CEAAC , Strasbourg). Od 2020. je uz Julie Bénu suvoditelj studija izvedbe na Fakultetu likovnih umjetnosti Tehnološkog sveučilišta u Brnu. Godine 2021. bio je jedan od umjetnika nagrađenih nagradom Jindřicha Chalupeckýja.

Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Dizajn: Dario Dević
Prijevod: Veronika Mesić
Tehnička podrška: Filip Pacak i Andrija Santro