Galerija Močvara // Program performansa: Candela Capitan, Zrinka Užbinec i SMRK

Galerija Močvara // Program performansa: Candela Capitan, Zrinka Užbinec i SMRK

Zrinka Užbinec: Lutke i koze [11.7. / 20:00] Candela Capitán: The Death at the Club [11.7. / 21:00] SMRK [13.7. / 19:30]

U dva dana performativnog programa u Galeriji Močvara predstavljamo Candelu Capitan, kolektiv SMRK i Zrinku Užbinec. Izvedbene radove objedinjuje interes za testiranje granica tijela i plesa, izvrtanje očekivanih mehanizama gledanja te otkrivanje emancipatornog potencijala ples(a)nog tijela. Opsesivni obrasci izvođenja obilježeni su potrebom za samokontrolom, disciplinom pokreta i suzdržavanjem koje eskalira u ekstatičnu ili mračnu katarzu. Strukturu triju performansa održava i gradi zvučna komponenta koja navigira tijelo unutar sputavajućeg polja izvođenja. U takvom prostoru napetosti ritualno se inkorporiraju kolektivni grčevi, krikovi i grimase.

Više o izvedbama u nastavku.

Zrinka Užbinec: Lutke i koze

11.7. | 20:00h

Moglo bi započeti s tijelom nalik lutki. Tijelo nalik lutki moglo bi ležati golo na travnjaku, plutati rijekom, piljiti iz automobila. Moglo bi biti smrznuto u hladnjaku, prekriveno plastikom na obali rijeke, ležati u krevetu kao da se ništa nije dogodilo. Tijelo nalik lutki moglo bi nestati; na dan, dva, tjedan dana, 96 sati, s nadom da će se ponovno pojaviti, savršeno postavljeno, uredno oprano, uvijek u istoj pozi, čekajući da bude pronađeno, viđeno na ekranu, osvećeno. Započet će, vjerojatno, s tijelom koje nije nalik lutki, a koje mirno sjedi. 

Koreografija i izvedba: Zrinka Užbinec
Muzika: Bojan Rokvić
Podrška, vanjske oči: Kasia Kania, Ana Kreitmeyer

Zrinka Užbinec pleše, a u svom se radu koreografski koristi različitim medijima i materijalima. Članica je kolaborativne izvedbene skupine BADco. te je bila jedna od koordinatorica Eksperimentalne slobodne scene (ekscena). Trenutno živi i radi na potezu Hrvatska - Engleska - Njemačka što znatno utječe na njene umjetničke, ekonomske i emocionalne veze. Zrinkin je koreografski rad baziran na ko-autorstvu, zauzimajući se za feministički i emancipatorni potencijal plesnog tijela. Završila je MA program “Choreography and Performance”, Instituta za primjenjene teatarske studije u Giessenu te u 2020. provela šest izolacijskih mjeseci kao stipendistkinja Akademie Schloss Solitude. U 2021. Zrinka započinje umjetnički doktorski studij pri Centru za plesna istraživanja, Coventry University, Engleska, istražujući odnose koreografije, slatkosti i nasilja. 

Candela Capitán: Smrt u klubu

11.7. | 21:00h

Ponavljanjem serije pokreta u razdoblju od 45 minuta, izvedba Death at the Club dovodi tijelo do krajnjih granica: poigrava se s različitim stanjima kroz koja tijelo prolazi, referirajući se na iscrpljivanja u klupskom izlasku. Repetitivnom koreografijom Candela Capitán istražuje trenutke ravnodušnosti prema životu ukazujući na tamne strane individualizma suvremenog društva.

Koreografija i izvedba: Candela Capitán
Glazba i izvedba (DJ set): Isabella Gutierrez

Koreografkinja, plesačica i umjetnica Candela Capitán rođena je 1996. u Sevilli. U svojoj umjetnosti uvijek oscilira među različitim svjetovima, kreće se u sivoj zoni između popularnog i subkulturnog, pozornice i modne piste, performansa i plesa. Poigrava se sa ženskom seksualnošću i voajerizmom, te se svojom umjetnošću i koreografijama spušta u ponore ljudskog života bacajući novo svjetlo na njegove mračne strane, ali uvijek iz ironične i razigrane perspektive. Njezina vrlo osobna i intimna djela istražuju aktivaciju i dekativaciju društvenih veza na način da tijelo povežu s drugim tijelima, predmetima i kolektivnim slikama. 

SMRK

13.7. | 19:30h

SMRK je nedavno započeta suradnja između nekolicine samotnjaka, performativnih umjetnika/plesača koji testiraju svoja tijela u područjima koja graniče s instinktom, delirijem, androginijom i intimnim slojevima bića. Performans SMRK je bučno mjesto u kojem se odvijaju nestalni rituali. Zvuk je komponiran na način da se giba između asketske skladbe i ruševine, jadanja i izobličavanja. Asketski element istražuje se u svođenju na banalne, generične forme koje izravno proizvode efekte smiraja sa snagom razdraživanja. Na kraju dolazi događaj koji vodi prema frekvenciji koja nikad ne nestaje s pozornice. Ona nam nudi jadanje bez cilja, apstinenciju koja može potrajati, ujedinjenje žrtve i svjedoka, idiota i ožalošćenog. 

Koncept i izvedba: Mina Tomic, Oskar Petzet, Omid Tabari, Roman M Nefeli, Daniela Ulic

Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene
Organizacija: URK + Klub Močvara
Tehnička podrška: Filip Pacak
Dizajn: Marin Berović
Fotografija: Ive Trojanović

Izvedba Zrinke Užbinec održava se u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija.

"SMRK", "The Death at the Club" podržava: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova.