Genijalni diletanti

Genijalni diletanti

Goethe-Institut i Močvara pozivaju na putujuću izložbu „Geniale Dilletanten*“ (Genijalni diletanti), koja se od 4. do 18. veljače 2017. može pogledati u Pogonu Jedinstvo. U suradnji s klubom Močvara organiziran je bogat popratni program, koji započinje koncertom Teha Tearda i Blixe Bargelda 7. veljače u Jedinstvu.

Putujuća izložba Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ predstavlja glazbenu scenu u podijeljenoj Njemačkoj početkom 80-ih, donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam bendova, Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tijekom tih godina mnogi su umjetnici iz inozemstva došli u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima (David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed).

U sklopu izložbe nudi se popratni program koji obuhvaća koncert, filmsku projekciju uz razgovor, DJ party, stručna vodstva i radionice. U Jedinstvu 7. veljače nastupaju Teho Teardo & Blixa Bargeld. Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds u partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Jedinstvo predstaviti svoju novu glazbenu avanturu, kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta.

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zidom podijeljeni grad postao je mjesto okupljanja supkulturne i popkulturne scene, genijalnih diletanata i svjetskih zvijezda te je kao kulturalni međuprostor privlačio iskustvom života u trenutku. Nakon filma slijedi razgovor s gostima i akterima berlinske scene ’80-ih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom uz moderaciju Vlatke Kolarović. Od 23 sata Mark Reeder i Muzikfantastique puštaju glazbu. Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz, ali je potrebno rezervirati mjesto putem e-maila rezervacije@mochvara.hr, s tim da jedan e-mail vrijedi samo za jednu osobu.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu „Vizualne improvizacije“ na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, posljednjeg dana izložbe, 18. veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe „Tvornica zvuka“ namijenjena srednjoškolcima i studentima. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

Popratni program

subota 04.02.2017.

 • 20:00 Otvorenje izložbe „Geniale Dilletanten“@ Pogon Jedinstvo

utorak 07.02.2017.

 • 21:30 Koncert Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo

srijeda 08.02.2017.

 • 19:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“@ Pogon Jedinstvo
 • FILM & RAZGOVOR & PARTY @ Močvara
 • 20:00 Film „B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989“
 • 21:30 Razgovor s Blixom Bargeldom i Markom Reederom
 • 23:00 DJ SET – Mark Reeder i Muzikfantastique

subota 11.02.2017.

 • 11:00-13:00 → za srednjoškolce (uz prijavu)
 • RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
 • Vizualne improvizacije s Jelenom Bračun i Gordanom Košec Bousfield (udruga OPA)

 • 18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“

subota 18.02.2017.

 • 11:00-13:00 → za srednjoškolce (uz prijavu)
 • 14:30-18:00 → za studente (uz prijavu)
 • RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
 • Tvornica zvuka s Nenadom Sinkauzom

 • 18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“

*˝Geniale Dilletanten˝ (sic!) bio je namjerno pogrešno napisan naziv koncerta koji je održan 4. rujna 1981. u berlinskom Tempodromu. Naslov je postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj sredinom 80-tih godina, razdoblje u kojem se u svim vrstama umjetnosti krenulo novim putevima i tragalo za novim oblicima izraza.

Projekt Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ u Hrvatskoj je realiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” i Klubom Močvara.