ID That We Need – Indeed?

ID That We Need – Indeed?

Tematsku okosnicu radionice čini psihologija pamćenja koja, iako se čini svojevrsnim “korakom unazad”, u suvremeno doba tema postaje aktualnijom nego ikada uslijed sveopće digitalizacije koja tjera na zaborav, marginalizira sjećanje i identitet, a društvo tjera da se osloni na različite tehnološke alate.

Lidija, Morana i Anja su prijateljice koje su se upoznale jer su morale. U stoljeću dugom prijateljstvu stvorile su vidljive i nevidljive uspomene, putovale su na nekoliko kontinenata i napravile su zajedno nekoliko predstava. Morana je kazališna redateljica, Anja dramaturginja, a Lidija glumica-lutkarica.

U pet dana radionice u Pogon prijateljice su sva svoja iskustva, sjećanja i zabavne izvedbene alate, igare i kreativne zadatake podijelile s grupom iznimnih ljudi najrazličitijih pozadina. Rezultat je jedinstvena instalacija, izvedbeni fotoalbum jednog stvaralačkog procesa i mapa osobnih sjećanja. Kroz pet dana radionicu je posjetilo dvadesetak ljudi.

Riječima Lidije, Morane i Anje: "Prvo smo se upoznali, pa kada smo međusobno zapamtili imena, odmah smo ih zaboravili jer smo dobili nova. Zatim smo dijelili priče, a s pričama i predmete. Pokušali smo shvatiti što to privatno čini privatnim, a javno javnim, i što se događa kad se privatno i javno sretnu. Zatim smo crtali, secirali, stvarali tlocrt naših ukrštenih priča, plan za izgradnju naše sigurne zone, kućice na drvetu, dvorca od dekica.

A onda smo i gradili. Zajednička priča radionice Id That We Need - Indeed? / Identitet i trebamo li ga uistinu? javnosti će biti otvorena 23.11. u 18h. Molimo vas da nam se najavite kako bismo nabavili dovoljno keksa i čipsa od jabuke.

Za kekse je zadužena Anja Pletikosa."

Savjetnica za izvedbena pitanja: Morana Dolenc
Savjetnica za glumu, pokret i igru: Lidija Kraljić
Savjetnica za priču i zabavu: Anja Pletikosa
Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.