IETM: What matters now? Multilokacijska konferencija

IETM: What matters now? Multilokacijska konferencija

Na samom početku listopada pozivamo vas da se pridružite prvoj multilokacijskoj konferenciji Međunarodne mreže suvremenih izvedbenih umjetnosti (IETM)!

Konferencija će kombinirati online i fizičke aktivnosti na više od 20 različitih lokacija u svijetu. Drugim riječima, publika će imati priliku posjetiti fizičke sastanke i druga događanja članica IETM-a, ali i pratiti centralni online program. Pogon će u Jedinstvu ugostiti dio programa plenarnog sastanka i konferencije.

IETM je međunarodna mreža suvremenih izvedbenih umjetnosti koja broji preko 500 organizacija i pojedinaca koji diljem svijeta rade u području suvremenih izvedbenih umjetnosti: kazališta, plesa, cirkusa, izvedbenih formi, interdisciplinarnih izvedbenih formi i novih medija. Članice IETM-a uključuju festivale, kazališne trupe, producente, kazališne kuće, istraživačke i resursne centre, sveučilišta i institucije. Misija IETM-a je zagovarati vrijednosti umjetnosti i kulture u svijetu koji se mijenja i osnaživati izvedbene umjetnike putem međunarodnog umrežavanja, znanja i dinamičnog foruma za razmjenu.

Svake godine IETM održava dva plenarna sastanka u različitim europskim gradovima, a ove se godine, zbog pandemije, jedan od plenarnih sastanaka i konferencija održava na više lokacija među kojima je i Zagreb.

U skladu s temom, kojom se IETM bavi čitavu ovu godinu, Rewiring the Network, ovaj će plenarni sastanak u središte interesa staviti jednostavno pitanje: Što je sada važno? Ovo skromno, ali ipak relevantno pitanje omogućit će nam da govorimo i slušamo; da gledamo sebe i da se otvorimo prema svijetu; da nastavimo biti aktivni, ali i da se mijenjamo.

U okviru naše dekade uronjeni smo u izazovne kontradikcije: vrijeme kao da je stalo ne bi li se odjednom ponovo naglo ubrzalo; naš je pogled fiksiran prema cijelom svijetu dok smo istovremeno usredotočeni na promišljanje vlastitih specifičnih situacija; u doba korone žudimo za fizičkim susretom ali smo istovremeno često osuđeni samo na digitalno.

U svijetlu ovih paradoksa, otvara se ključno pitanje: Što nam je sada važno?

Što nam je sada važno u novim "burnim dvadesetima" u kojima je pandemija potencijalno poljuljala naše nade i postavila pred nas zahtjev da ih redefiniramo? Što nam je važno u trenutku kada nacionalne populističke politike ugrožavaju ljudska prava no istovremeno potencijalno ublažavaju globalno zatopljenje? Što nam je sada važno kada mnogi ljudi, bili oni publika, kolege ili bližnji, ne mogu da budu s nama u istoj prostoriji, ali dok istovremeno nalazimo nove načine da se povežemo s onima s kojima prije nismo imali prilike? Što nam je sada važno kada su nam kao umjetnicima i kulturnim radnicima prilike za rad ugrožene, dok smo istovremeno dobili mogućnost da napokon usporimo, promijenimo vlastito ponašanje te živimo i stvaramo na neki drugi način? Ovo su samo neke od tema i kontradikcija kojima će se ova konferencija baviti.

Prijavite se za sudjelovanje. Broj sudionika programa u Zagrebu je ograničen na 50. Ukoliko imate problema s prijavom preko formulara javite nam se direktno na mail pogon@pogon.hr.

Program Multilokacijskog plenarnog sastanka i konferencije otvoren je svima (članovima i onima koji nisu članovi). Sudjelovati možete u fizičkim sastancima na raznim lokacijama ili pratiti digitalni program

Program u Zagrebu

Program u Zagrebu pripremljen je kroz suradnju IETM tima i Pogona. Dio tog programa je i digitalni program na kojeg će se bit moguće priključiti sa svih lokacija simultano.

Program

četvrtak 01.10.2020.

  • 14:00-14:05 Otvorenje
  • 14:10-14:15 Pozdravni govor IETM tima: // Govore: Cathie Boyd, predsjednica IETM-a, Velika Britanija i Ása Richardsdóttir, glavna tajnica IETM-a, Belgija
  • 14:30-15:45 What matters now? - Tema Multilokacijskog plenarnog sastanka otvorit će pitanje što nam je zbilja važno u različitim kontekstima u kojima se trenutno razvijamo. Raznoliki govornici će kroz seriju kratkih obraćanja potaknuti raspravu - lokalnu i međunarodnu, online i uživo. Ova sesija uključuje i diskusiju u manjim grupama na teme otvorene u plenarnom dijelu sesije. // Govore: Karen Cheung, voditeljica plesa, West Kowloon Cultural District, Hong Kong; Dr. Franco Bianchini, profesor i istraživač, Velika Britanija/Italija; Ravi Jain, umjetnički direktor, Why Not Theatre, Kanada; Gundega Laivina, kustosica, Latvija
  • Pridružite se sesiji putem ovog linka
  • 16:00 Druženje: Prilika za susret sa starim kolegama i upoznavanje novih.

petak 02.10.2020.

  • 10:00-11:00 Pitchorama - Kroz ovaj potpuno novi format IETM članice će predstaviti 6 projekata kroz trominutne videe, te otvoriti prostor za pitanja i komentare iz publike.
  • 14:00-15:00 IETM info cell - Sat informiranja o IETM - Pregled trenutnih i nadolazećih aktivnosti i projekata, informacije o recentnim i nadolazećim zagovaračkim aktivnostima te uvod u nove radne grupe IETM-a. // Govore: Simón Adinia, Grupa o participaciji i posvećenom stvaralaštvu; Lian Bell, IDEA groupa, Irska; Cristina Carlini, savjetodavni odbor, Italija; [Jeremy Gobin], referent za komunikacije IETM-a, Belgija; Victor Leclère, Producentska grupa, Francuska; Elena Polivtseva, voditelj razvoja politika i istraživanja IETM-a, Belgija; Ása Richardsdóttir, Glavna tajnica IETM-a, Belgija
  • 15:00 Druženje: Za završetak konferencije družimo se uz pića.