Irena Boćkai: Medeja, prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj

Irena Boćkai: Medeja, prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj

Irena Boćkai predstavlja novu viziju Medeje kao majke, ubojice, osvetnice i, prije svega, egzilantice.

Predstava Medeja: prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj daje svoju viziju Medeje, žene uz koju se vežu pojmovi majke, ubojice, osvetnice, egzilantice. U predstavi je poseban naglasak na toposu egzila što označava bijeg u drugi prostor, napuštanje vlastite kulturne sredine i pokušaj asimilacije s novom. Egzilantska pozicija u kojoj se Medeja nalazi promatra se kao arhetipska situacija koja zahvaća one koji su prisilno napustili vlastiti dom. Međutim iako Medeja samovoljno napušta svoj dom, dolaskom u novu sredinu ona se ne uklapa u nove kulturne okvire te mora biti prognana kako bi se održao sustav vrijednosti kojemu ona ne pripada. Nepremostivi jaz između nje i nove okoline stigmatizira je kao vječnu pobunjenicu i prognanicu.

Kroz priču o Medeji u predstavi se progovara o fenomenu izvlačenja debljega kraja te se predstava izvodi kao prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj. Izraz “izvući deblji kraj” može se tumačiti na dva načina. Prvo tumačenje odnosi se na to da je netko dobio bolji dio odnosno da je imao sreće i dobio više nego što zaslužuje, ali se ipak češće tumači na potpuno suprotan način. Uglavnom onaj koji “izvuče deblji kraj” nije prošao dobro u nekoj situaciji odnosno – on je najgore prošao u situaciji u kojoj mu je (najvjerovatnije) bila potrebna sreća kako bi se sve završilo kako treba, ali za njega ipak nije.

U predstavi se provlači i priča o potrazi za zlatnim runom, što je ontološka suprotnost od ideje izvlačenja debljega kraja. Umjetnica u izvedbi evocira osobna sjećanja iz djetinjstva, legendu o zlatnom runom prema kojoj je ono zakopano ispod pulske Arene. Runo se odmotava tokom trajanja izvedbe, a netko mora izvući njegov deblji kraj…

Irena Boćkai autorica je i izvođačica u performansima, predstavama pokreta i novoga plesa, suvremenog vizualnog i site-specific kazališta. Osnivačica je izvedbenog kolektiva Trećeprostor.

Autorica i izvođačica: Irena Boćkai

Video i oblikovanje svjetla: Martin Šatović

Produkcija: Trećeprostor u suradnji s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.