Josipa Stojanović: Sinkronizacije

Josipa Stojanović: Sinkronizacije

Multimedijalna instalacija Josipe Stojanović otvara novi ciklus izložbi Galerije 90-60-90 u 2018. godini na temu Tišina. Ovim ciklusom izložbi promišlja se tišina u osobnom (tišina kao introspekcija) i političkom smislu (tišina kao zahtjev za ukidanjem politizirane buke).

Pet različitih, zaigranih, duhovitih radova čine multimedijalnu instalaciju "Sinkronizacije", mlade osječke autorice Josipe Stojanović. Radovi kroz različite medije, forme, i rezultate bilježe značenja tišine u životu čovjeka i sugeriraju pojam tišine, kao najčvršću poveznicu čovjeka i njegove prave prirode. Značenje tišine kao takve u prošlosti je na različitim razinama obilježavalo izolaciju, a danas je odsutnost tišine ta koja oblikuje svijet kao prazan. 

Prvi u nizu elemenata nazvan "Nebo nadohvat ruke", smješten je u izložbeni prostori kao podna instalacija. Video rad pod nazivom "Sinkronizacije" prati razgovor između dvije osobe, koji je dodatno "dešifriran" kako bi produbio značenje izgovorene riječi i potaknuo slušatelja na introspekciju. Promatranjem repoterskog video rada „Što je tišina?“ primjećujemo kako isključivanjem jednog od osjetila, u ovom slučaju zvuka, izoštravamo drugo osjetilo; vid koji pomno i intenzivno prati govor tijela i pokušava odgonetnuti proživljene trenutke, no ostaje na gledatelju da shvati neizrečenu informaciju. Postoje trenutci kada u u određenim prostorima zauzimamo mjesto samo kao prolaznici te se susrećemo i mimoilazimo sa drugima jednako tako slučajnim prolaznicima s kojima na neki način međusobnim priststvom komuniciramo ne želeći probiti međuprostor tišine koja nas povezuje i odvaja, odnosno daje osjećaj sigurnosti, neobične ugode i barijere. 

Umjetnica poziva posjetitelja da sagleda pojam tišine kroz multimedijski sadržaj, ali i da ga osjeti kroz opipljive interaktivne predmete "Zviždaljke" i "Prigušivač".
Simbolika cjelokupne serije radova kao inspiracija na fenomen tišine, otvara beskrajne mogućnosti gledatelju da ih shvati na individualan i svojstven način. 

Josipa Stojanović ( Osijek, 1993.) trenutno je apsolventica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek Kiparstvo. Živi i radi u Osijeku.
.............................................................................................................

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Zaklada “Kultura nova”