Josipa Bubaš: Vrt

Josipa Bubaš: Vrt

U vrtu su sve čestice ravnopravne. Iz otpada rastu biljke, elektronski impulsi postaju bio-impulsi. Zvuk postaje prostor, tijelo je mreža.

Sve je živo i putuje.

Neprestano i u svim smjerovima. Prema dezintegraciji. Prema integraciji.

Iz medija:

Odgovor na ekološko pitanje u kojoj se fazi završetka nekadašnjeg ili početka budućeg prostora nalazimo, razvija se kroz koreo-režijsku strukturu klasične trodijelne kompozicije. Unutar uspostavljenog vodoravnog vizualno-prostornog slijeda s lijeva na desno, po modelu simultane pozornice kroz svojevrsne mansije izvodi se triptih, u kojem je svaki od stadija, diferenciran izborom izražajnih medija pokreta, glasa i video materijala, posvećen rastakanju monolitnosti fizičke pojave autorice. Početna slika usporeno prianja uz minimalne pomake u ritmici disanja. Tijelo, koje se napinje i uvlači u nutrinu prsnog središta a zatim polako centrifugalno širi, ambivalentno je označeno kostimom sa silikonskim plućima, koji poput memorijskih kartica računala emanira srebrnkasti, metalni sjaj.

Jasmina Fučkan, PLESNA SCENA.hr, 1. listopada 2022.

Multimedijalna umjetnica Josipa Bubaš održala je u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo multimedijalnu izvedbu „Vrt“. Izvedba funkcionira kao instalacija koja kreira atmosferu distopije i, kako kaže Josipa Bubaš, zauzima gotovo čitav prostor Pogona Jedinstvo, a scenografiju čine osvijetljeni punktovi sastavljeni od biljaka i elektroničkog otpada koji su za predstavu posuđeni od Reciklažnih dvorišta Čistoće Zagreb.

„Time se na simboličkoj razini izjednačavaju biološko i tehnološko, živo i neživo. U izvedbenom dijelu prevladava spori minimalistički pokret inspiriran butoh plesom, koji sam radila u SU–EN Butoh Companyju u Švedskoj, u svrhu projekta. Osim pokreta, izvedba obuhvaća rad s glasom, senzorima, riječima kojima se kreira asocijativni prostor. Kostim, čiji je autor Sivio Vujičić, sastoji se od specijalnog silikona koji reflektira svjetlost i ostavlja dojam živog otapajućeg tkiva. Jednaku ulogu kao pokret imaju i zvuk, svjetlo i multimedija, autora Tina Dožića. Dožić kreira atmosferični zvuk u komunikaciji s pokretom i svjetlom. Zvuk tretira gotovo kao prostor, oživljavajući njime scenografiju. Multimedijalni dio sastoji se od senzora, žarulja, zvučnih reakcija i infracrvenih kamera, koje stvarajući čudne kutove slike, projicirane na pod pomiču izvedbu pokreta k izvedbi medija. Video s popratnim zvukom, koji stvara Tomislav Čuveljak, kreira istovremeno meditativnu iako intenzivnu atmosferu koja bojama prikazuje protjecanje automobila na prometnoj cesti. Čuveljakovo svjetlo i dim također funkcioniraju kao zasebni elementi, stvarajući, uz Dožićevu glazbu, završni crescendo“, objasnila je Josipa Bubaš.

Nacional

Izvedba "Vrt" realizirana je u sklopu Pogonovog programa Pogonator. Pogonator je program koji funkcionira kao inkubator suvremenog plesa i kazališta u nezavisnoj produkciji, a podrazumijeva prostornu, programsku, tehničku i promidžbenu podršku za projekte koji se realiziraju u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Pogonator uključuje nove domaće produkcije, umjetničke istraživačke projekte i izvedbe gotovih predstava domaće produkcije u domeni suvremenoga progresivnog kazališta, suvremenog plesa, novog cirkusa i eksperimentalnih hibridnih istraživačkih projekata.

Koncept, izvedba: Josipa Bubaš
Zvuk, multimedija: Tin Dožić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Video, svjetlo: Tomislav Čuveljak
Kostimi: Silvio Vujičić
Hvala: SU-EN Butoh Company, Reciklažna dvorišta Čistoća Zagreb, Tehno-Prom d.o.o. Zagreb

Program podržava Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.