Kako postaviti i upogoniti cirkuski šator

Kako postaviti i upogoniti cirkuski šator

Nomadski prostori izvedbe: Teorijsko - praktična radionica o cirkuskim šatorima kao prostorima za izvedbu - kako ih postaviti i upogoniti? 

Kroz proteklih dvadesetak godina cirkuski šatori doživljavaju veliki povratak u cijeloj Europi. Prepoznat je kao zanimljivi i funkcionalni objekti za održavanje različitih kulturnih manifestacija čiji se naizgled tradicionalni prostor za izvedbu stavlja u suvremeni kontekst. Često ih - osim za potrebe cirkusa, možemo vidjeti na različitim glazbenim, filmskim, kazališnim, plesnim i festivalima ulične umjetnosti.

Cirkuski šator CirkoBalkana kolektiva, od svog dolaska na naše prostore, osim suvremenom cirkusu pruža prostor za izvedbu i nizu srodnih umjetničkih formi. Poučeni dugogodišnjim iskustvom rada sa cirkuskim šatorima, te uvidom u potrebe na kulturnoj sceni, odlučili smo se za radionicu koja će pomoći boljem razumijevanju cirkuskog šatora kao izvedbenog prostora, mogućnosti koje on pruža kao i infrastrukture koja je potrebna za njegovo funkcioniranje.

Radionica je prvenstveno namijenjena radnicima u kulturnom i kreativnom sektoru - tehničarima_kama, kao i svim drugim kulturnim djelatnicima_ama koji_e žele proširiti svoja znanja u oblasti novih prostora namijenjenih za različita kulturna događanja.

Osmišljena kao teorijsko-praktični poligon, na kojem će se kroz tri dana rada sa polaznicima_ama u prostoru dvorišta postaviti cirkuski šator u funkciju, kao završni produkt radionice. Radionica se održava u sklopu projekta "Nacionalna cirkuska platforma".

Voditelji radionice su Domagoj Šoić, Nikola Mijatović i Milan Manić

 

Nacionalna cirkuska platforma je prva suradnička programska platforma u Hrvatskoj koja okuplja organizacije u sektoru suvremenog cirkusa. Na izazove s kojima se susreću organizacije i umjetnici koji rade u sektoru, platforma odgovara različitim oblicima programske razmjene i suradnje te prijenosom znanja i iskustava među članicama. Platformom koordinira ROOM 100 kolektiv (Split), a članice su Cirkorama (Zagreb), Cirkultura (Samobor), Cirkus Kolektiv (Split), Čarobnjakov šešir (Pula), K.V.A.R.K. (Križevci) i Prostor Plus (Rijeka) te novoosnovano Društvo umjetnika suvremenog cirkusa (Zagreb). Aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme provode se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.