Katerina Duda: Krov, tuš, roštilj, fuš

Katerina Duda: Krov, tuš, roštilj, fuš

Projekt "Krov, tuš, roštilj, fuš" u formi multimedijske izložbe, usmjeren je na pitanje divlje gradnje i apartmanizacije obale.

Kompleksna multimedijalna izložba Krov, tuš, roštilj, fuš Katerine Duda rezultat je umjetničkog istraživanja bespravne gradnje i apartmanizacije obale, svojevrsna studija slučaja bespravnih naselja oko Premanture (Stupice, Pod Lokvom, Močile). Ova je izložba potvrda i nastavak umjetničinog dugogodišnjeg interesa za teme turizma, prostora i arhitekture odnosno istraživanja kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene. Iako je riječ o umjetničkom istraživanju, pažljivo razrađena metodologija potvrđuje ono što je Duda u svom dosadašnjem radu već uspješno pokazala, a to je produktivna komplementarnost umjetničkog i sociološkog pristupa u proizvodnji drugačijeg pogleda. Postav je satkan od video projekcija, fotografija, objekata, instalacije i dokumentacije in situ akcija. Duda se kao filmska autorica pretežno zaokuplja dokumentarnom formom stoga je polazište i središnji motiv izložbe „trik za kameru“ odnosno rasprostranjena strategija kojom se simulira čvrsta gradnja za snimke iz zraka. U tom postupku prepoznaje vrijedan meta-moment - preispitivanje filmske slike i dokumentarnog jezika kao nusprodukta niza kreativnih pokušaja da se dotad nepostojeći ili objekti nepostojećih kvaliteta pronađu na za legalizaciju relevantnim snimkama. Vidljivost na tim snimkama spomenuti je osnovni uvjet legalizacije bespravnih građevina. Trik za kameru svjedoči pregovaranju s tekstom zakona i (ne)mogućnosti njegova provođenja. Tekstu zakona suprotstavljaju se tako u svojoj začudnoj dovitljivosti poluge za vuču kamp-kućica uzidane u zidove koji hine čvrstu gradnju dok iz nekih „za prvu ruku“ fasada izviru borovi. Riječima jedne od nezadovoljnih mještanki Premanture koja naseljem provodi TV ekipu „četiri stupa, gore plahta ili ona zelena mreža i to je bilo to“ . Duda se odlučuje baviti upravo sadržajem i odnosima skrivenim iza naizgled jednostavnog „i to je bilo to“ sklopa, poput: eksperimentiranja s materijalima, domišljatosti, dijeljenjem znanja i vještina, dakle solidarnosti i kreativnosti. Šperploče, najloni, cerade, daske, bloketi, stiropor, ukratko: recycle i reuse masterclass odozdo, bez idejnog i EU projekta.

Ovim projektom Katerina Duda konceptualizira fenomen bespravne gradnje i mapira pojedine elemente na njoj poznatom prostoru - sve do intimnosti. (iz teksta Marte Baradić)

Katerina Duda (1989.) diplomirala je studij animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima se najčešćebavi temama vezanim uz urbane prostore, i kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene, primjerice kroz arhitekturu ili turizam. Koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video.

Izložba se nastavlja na tematski ciklus izložbi Galerije 90-60-90/ "Čije je što?

Organizacija i produkcija: Katerina Duda,  90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost
Voditeljica programa i kustosica: Marijana Stanić
Koordinatorica programa: Tena Bakšaj
Vizualni identitet: Nikola Križanac
Tehnička podrška: Domagoj Žunić, BH production studio

Kamera: Sanja Bistričić, Katerina Duda
Fotografija: Sanja Bistričić, Katerina Duda
Montaža videa: Iva Ivan, Katerina Duda
Korekcija boje: Sara Salamon
Zvuk: Sanja Bistričić
Tekst: Marta Baradić
Likovni postav: Katerina Duda

Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!