Konačno zatvaramo 2020., radujemo se 2021.!

Konačno zatvaramo 2020., radujemo se 2021.!

Na odlasku 2020. godine najbolje što možemo reći je: ne ponovilo se! Ipak, ponešto smo i naučili: da kultura i umjetnost ne nestaju s prvim znakovima krize, da možemo manje putovati i da smo ipak itekako prilagodljivi na nove okolnosti. Unatoč tome, nadamo da je ovo bila samo pokusna vježba koja nas je ojačala za vremena u kojima ćemo opet biti fizički zajedno bez straha da smo jedni drugima prijetnja.

Od ljetnih mjeseci naovamo Pogon je unatoč pandemijskim nedaćama ipak živio: pod maskama, uz litre i litre dezinficijensa i na fizičkoj distanci, ali i dalje donoseći kulturni program vibrantne zagrebačke nezavisne scene.

Jesensko-zimsku sezonu prigodno smo otvorili predavanjem o promjenama u projektnom upravljanju i kulturi u eri C-19 u organizaciji Kultura Nova. Početkom listopada slična je tema bila u centru rasprave IETM-ove multilokalcijske konferencije pod nazivom What matters now? koja se, pored 20 lokacija u cijelom svijetu, održala i u Zagrebu.

Ove godine završili smo i naš projekt Svi za Pogon - Pogon za sve! Na završnoj konferenciji predstavili smo rezultate projekta, među kojima je i publikacija Trasiranje puta novim modelima upravljanja: uspjesi u limbu asimetričnih partnerstava. Projekt smo provodili u suradnji s Operacijom grad, Kurzivom i Gradom Zagrebom. Još se jedna konferencija bavila modelima upravljanja, točnije razvojem i uspostavljanjem društveno-kulturnih centara po Hrvatskoj, a koju je u Pogonu realizirao Clubture.

U sklopu istog projekta realizirali smo i Participativnu Pogonovu sezonu. U ovom periodu zaokružili smo je performansom Želimira Schauera Prostor / vrijeme / zvuk koji se fokusirao na interakciju zvuka, videa i teksta, i izložbom Ivane Papić Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra, interaktivnom zvučnom instalacijom koja govori o životu i radu u Berlinu, migracijama, identitetu i pripadnosti. Na ovogodišnjoj Jedinstvenoj vrtnoj zabavi svirali su nam i pjevali momci iz benda Jonathan. Iako u vrlo strogim epidemiološkim uvjetima i pod krovom Močvarine terase zbog kiše - oduševljenja nije nedostajalo :-) Prije koncerta natjecali smo se u Kulturpunktovom kvizu znanja, a kroz cijeli taj dan je Helena Nemec oslikavala istočnu fasadu Jedinstva.

U sklopu Galerije 90-60-90 koja u Pogonu djeluje od samih početaka, u ovom periodu mogli smo vidjeti tri izožbe. Paulina Jazvić je kroz instalaciju koja se sastoji od mnoštva sjekira tematizirala prikrivene individualne traume koje neprimjetno ali kontinuirano oblikuje socio-psihološku anamnezu. Vanja Babić je kroz istraživanje, arhiviranje i osobni doživljaj priredio umjetničku instalaciju koja koristeći fotografiju, video i objekte posjetitelje suočava s mnogim aspektima problema nepravilnog zbrinjavanja otpada. Nicole Hewitt, u suradnji s Ivanom Slipčevićem, Vidom Guzmić, Hrvojem Nikšićem i Hrvoslavom Brkušić bacila je u zrak razne materijale u obliku slike, filma, videa, zvuka i teksta  ne bi li vidjela kamo će oni pasti tijekom njezina radnoga boravka u prostorima Pogona.

Druga galerija koja djeluje u Pogonu, Galerija Močvara, upotpunila je izlagački program performansom nomadskog kolektiva Young Boy Dancing Group koji se kritički bavi procesima plesne produkcije i institucionalizacije, digitalnom kulturom i rodnim pitanjem konstantno mijenjajući metode vlastitog rada te izmičući mogućim kategorizacijama. Prikazan je i novi rad Luke Keđe koji se bavi arhivskim materijalom emisije Noćna mora/Nightmare stage Željka Malnara.

Osim izložbi u sklopu ove dvije galerije, Nika Pećarina je priredio performans i instalaciju Crvena, boja žarene zemlje u kojoj su posjetitelji Pogona mogli doživjeti eksperimentalnu, ontološki orijentiranu refleksiju o materijalnosti gline i učincima keramičkog predmeta, slike, zvuka i pjesme.

Cirkuskih programa ni u ovoj sezoni nije nedostajalo i to zahvaljujući našim stalnim korisnicima Cirkorami. U Pogonu su realizirali trodnevnu Noć Cirkusa s nekoliko predstava suvremenog cirkusa, odigrali reprizu prvog dijela svoje uspješne trilogije Horror House Project: Salto Mortale, ugostili umjetničku rezidenciju, radionice i predstave u sklopu projekta Cirkastik, te nam doveli kanadsku umjetnicu Marinu Cherry s predstavom Only bones v1.6.

Osim cirkusa, u Pogonu je predstavu pripremala i odigrala Kazališna družina Rebel. Inspirirani nedavnom i još uvijek aktualnom korona-krizom i potresom koji joj je uslijedio, Miran Kurspahić i Rona Žulj u predstavi Krizni stožer odlaze korak dalje. Ovaj autorski par u predstavi se poigrava idejom kakva bi se sljedeća naznaka katastrofe mogla dogoditi dok pratimo dva uspješna para milenijalaca koje je situacija nagnala u zajedničku karantenu. Žak Valenta je, pak, u plesnoj predstavi Situacija u tijelu, no more body nakon proživljene tjelesne traume istraživao uvide u somatiku kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka.Po prvi puta u Pogonu ugostili smo i koncert klasične glazbe, točnije Koncert klasične suvremene glazbe za harmoniku i flautu "Male Priče" koji su nam priredile Andrea Jelavić (flauta) i Martina Jembrišak (harmonika), članice Dua Artina. Ugostili smo i jedan festival - Četvrti Festival grafoskopa, participativni multimedijski događaj čiji je cilj nastaviti tradiciju kreativnog korištenja grafoskopa u likovne svrhe.

U radioničarskom dijelu programa i ove smo sezone marljivo radili u Pogonovom Interkulturnom urbanom vrtu gdje smo učili o jesenskoj sadnji i održavanju vertikalnih gredica. Radiona nas je poučila kako možemo sami u kućnoj radinosti napraviti origami sjenilo i svoj prvi mali synth. A s obzirom na to da nam se životi sve više odvijaju online, organizirali smo i radionicu live video streaminga.

U sklopu europskog projekta RESHAPE, završili smo sa svim planiranim radionicama te smo se jesenskih mjeseci intenzivno bavili uređivanjem publikacije koja će ponuditi alternative za rad i funkcioniranje umjetničkog i kulturnog polja. Publikaciju ćemo objaviti u siječnju.

U 2021. godini čeka nas... pa da, teško je reći što nas čeka s obzirom na okolnosti koje su, kako nam realnost pokazuje, krajnje nepredvidive. Unatoč tome, Pogon će biti mjesto gdje će DB Indoš pripremati video arhivu svog rada, RGB Crew i Maša Borović novu predstavu, a u sklopu Pogonatora ponovno će nekoliko izvedbenih umjetnika i grupa imati priliku eksperimentirati i raditi na pripremi nekih novih projekata. Kontejner priprema radionice difuzije elektroničkog zvuka, Galerija 90-60-90 i Oliver Sertić ciklus eksperimentalnog dokumentarnog filma na temu vlasništva, a gostovat će i Siniša Labrović s video instalacijom Private Property. Domino će na rezidenciji u Pogonu ugostiti umjetnika Alessandra Carbonija i šest plesača  u sklopu projekta BeSpectative.

Martina Hrlić ponovno će odigrati svoju plesnu predstavu Ladice, a Cirkorama planira neke nove cirkuske rezidencije. U Jedinstvu ćete sljedeće godine imati priliku vidjeti i dio programa Muzičkog biennala Zagreb, kao i Dane estonskog teatra u organizaciji Eurokaza.

Kao i svake godine, početkom svibnja u Pogonu će se održati Perfect Circle Street Festival posvećen hip-hop kulturi, a ponovno možete očekivati i Cirkoramin festival Cirkobalkana.

Pored toga, programe u Pogonu pripremaju i DB Indoš & Trobecove krušne peći, Freakvencija organizira samostalnu izložbu Sefedina Halilovića i Gorana Pavića pod nazivom “Živi umjetnik”, a Lucija Labaš osmišljava program o kreativnim mogućnostima proizašlima iz širenja stanja slobode.

Na kraju našeg europskog projekta RESHAPE u Jedinstvu te na drugim lokacijama u Zagrebu održat će se dio završne konferencije projekta, pri čemu ćemo predstaviti rezultate rada na preoblikovanju umjetničkog i kulturnog polja koji je započeo 2018. godine.

U 2021. Pogon kreće u još jednu važnu i zanimljivu međunarodnu priču o kulturi na periferiji. Stronger Peripheries prvi je u nizu projekata Južne koalicije (Southern Coallition) koja okuplja organizacije i institucije iz devet zemalja. U iduće četiri godine čeka nas niz aktivnosti uzduž i poprijeko Južne Europe, necentralne Europe, katkad i marginalizirane Europe.

Ovakav bogat Pogonov program realiziran je zahvaljujući brojnim korisnicima i njihovim donatorima. Pogonove programe ove godine podržali su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica grada Zagreba i Europska unija kroz Europski socijalni fond, a redovne djelatnosti Pogona financira Grad Zagreb. Operacija grad zaslužna je za programsko usmjerenje Pogona.

Hvala i svima vama koji ste nas posjećivali unatoč nezahvalnim okolnostima. Nadamo se nekim boljim vremenima, a u ovim neobičnim prazničnim danima želimo vam da uspješno izbjegnete viruse, da vas lockdown ne obeshrabli za životne radosti i da se unatoč svemu ipak uspijete malo i zabaviti.

Ugodne praznike želi vam Pogonov tim!

Povezani sadržaj