Light and Sound in Arts and Culture: Regionalna radionica o tehničkoj produkciji

Light and Sound in Arts and Culture: Regionalna radionica o tehničkoj produkciji

Program radionice namijenjen je pojedincima zainteresiranima za područje tehničke implementacije (svjetlo i zvuk) događaja. Kroz radionice cilj je pružiti znanje o tehničkoj produkciji zvuka ili svjetla svim sudionicima. Prethodno iskustvo nije potrebno.

Dnevni program sudionicima će pružiti kratki teorijski okvir te se snažno usredotočiti na praktične vježbe i "hands on" iskustvo. Također će pružiti uvid u nezavisne kulturne prostore u Zagrebu kroz posjet drugom kulturnom prostoru. Na kraju radionica, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju i stečenom znanju.

Sudionici radionice izabrani su putem javnog poziva objavljenog na našim stranicama.

Radionica zvuka

Cilj radionice je upoznavanje sudionika s osnovama rada sa zvukom i pružanje praktičnog znanja s kojim će moći samostalno obavljati osnovne vrste poslova, a možda i više. Kroz teorijsko predavanje i praktični dio, sudionici će imati priliku naučiti osnove zvučnih instrumenata, miješanja, spajanja opreme, teorije zvuka, itd.

Filip Pacak, učitelj/mentor

Filip je već više od 10 godina u glazbenom poslu kao tonski tehničar, počevši od snimanja i miješanja u studiju, do live zvuka. Nakon završetka studija audio produkcije (SAE institut), počeo je raditi u klubu Močvara, gdje je imao priliku raditi s velikim imenima u industriji, što ga je odvelo na poslove diljem Hrvatske s raznim bendovima, festivalima i predstavama. Također je imao priliku ići na turneje diljem Europe s nekoliko bendova, što mu je omogućilo upoznavanje različitih principa glasnoće i audio postavki. Tijekom učenja na festivalima i predstavama, uspio je razviti vještine u postavljanju svjetala, programiranju i pripremi pozornice. Tijekom tih godina radio je na više od 800 koncerata i postavio više od 100 pozornica, izložbi, instalacija i kazališnih predstava. Skupio je razna iskustva i održao brojne radionice usmjerene na postavljanje i dizajn zvuka. Također je bio mentor i učitelj unutar Pogonovog edukacijskog programa "Pogonov Inkubator", prilagođenog potrebama nezavisne kulturne scene.

Radionica svjetla

Cilj radionice je da sudionici steknu osnovne teorijske koncepte dizajna svjetla, kako bi s tim stečenim znanjem lakše savladali praktični dio radionice vezan uz postavljanje svjetla i dizajn svjetla. Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti osnove dizajna svjetla na pozornici. Kroz predavanja i praktičan rad, sudionici će imati priliku naučiti kako postavljati, programirati i upravljati osvjetljenjem.

Andrija Santro, učitelj/mentor

Andrija je umjetnik i jedan od najtraženijih freelancera na hrvatskoj glazbenoj sceni posljednjih 5 godina. Radi svjetlo za koncerte, festivale, kazališne predstave, izvedbene umjetnosti i izložbe od 2010. Ali njegova apsolutna specijalnost je clubbing s referencama poput Dimensions Festivala, Momento Demento, Terranea, Seasplash Festivala, Goulash Disko, Freemental i mnogih drugih. Diplomirao je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2008. godine, iste godine uključio se u AKC Mediku, bivši squat koji mu je dao snažnu DIY etiku i nevjerojatan osjećaj za rješavanje problema u nemogućim uvjetima. Činjenica da je i glazbenik koji je nastupao s Bamwiseom, I-tal Jamom, Pridjevima i Digitron Soundsystemom daje mu odličan osjećaj za glazbu. Osim toga, Andrija kontinuirano dijeli svoje znanje i održao je nekoliko radionica u različitim obrazovnim programima, kao i unutar programa “Pogonov Inkubator” za izgradnju kapaciteta mladih ljudi i tehničara u području nezavisne kulture.

"Light and Sound in Arts and Culture, Regionalna radionica tehničke produkcije u Pogonu, Zagreb'' dio je projekta "Regional Lab: Novi prostori i mreže kulture kao pokretači inovativnog i održivog bottom-up razvoja regionalne suradnje", sufinanciranog od strane Europske unije, kao dio otvorenog poziva za prijedloge EACEA 39/2019 Kulturni projekti suradnje na Zapadnom Balkanu "Jačanje kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu". Poziv za prijedloge u potpunosti je financiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Projekt se provodi u suradnji s konzorcijem koji čine partneri iz šest zemalja JIE, a vodi ga Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu, dok su partnerske organizacije Anibar s Kosova, Društvo Asociacija iz Slovenije, Asocijacija NKSS iz Srbije, Јадро Асоцијација / Jadro Association iz Sjeverne Makedonije, Operacija grad iz Hrvatske te OKC Abrašević iz Bosne i Hercegovine.