Ljetna pauza: želimo vam duge i tople praznike!

Ljetna pauza: želimo vam duge i tople praznike!

Asfalt je dovoljno zagrijan da iz grada istjera i najupornije, a mi definitivno nismo iznimka :-) Kao i svake godine, privremeno zatvaramo svoja vrata i odlazimo na ljetnu pauzu. A prije nego vam zaželimo ugodno ljeto, već tradicionalno bacamo oko unatrag da vidimo kakva nam je bilanca u prvom polugodištu!

Jedinstvo je u ovom periodu obilovalo izložbenim programima, ugostili smo ih čak 10! Galerija 90-60-90 otvorila je svoju sezonu na temu “Tišina” izložbom Ksenije Turčić: Iconophilia glow o brisanju čovjekove individualnosti. Program se nastavio izložbom Magdalene Pederin: Svatko od vas me čuje koja je propitala utjecaj tehnološkog okoliša na pojedinca i društvo te obrnuto. Sabina Mikelić je kroz višekanalnu instalaciju Beyond the Choir istraživala mogućnosti zvuka, glasa i tišine unutar filmskog jezika. Sezonu u Galeriji 90-60-90 zaokružio je Toni Mijač izložbom Pretvori se u uho koja je tematizirala mogućnosti manipulacije riječi i izraza.

Druga galerija koja djeluje u Jedinstvu, Galerija Močvara, svoj je program započela izložbom Dance with the Devil koja je kroz rad dva kolektiva - Schwestern Sisters & Ittah Yoda spojila ekološku i emocionalnu katastrofu. U drugoj izložbi Galerije Močvare u ovoj sezoni, Rave voyeur, umjetnice Anne De Vries, Bogomir Doringer, Lina Kovačević i Hannah Rose Stewart istraživale su specifičnosti rave i clubbing kulture kroz prizmu pojedinca i kolektiva. Ovaj dio sezone Galerija Močvara je zaključila konferencijom PlayCo. na kojoj su okupili stručnjake iz svijeta umjetnosti i video igara koji su razmjenjivali iskustva o mogućnostima korištenja larp-a (live action role play).

Pored ova dva galerijska programa, Jedinstvo je ugostilo još tri izložbe. Kroz izvedbenu izložbu Gorgo Lala Raščić je predstavila filmski set namijenjen realizaciji istoimenog filmskog performansa u kojem se bavi mitskom figurom Meduze. Na izložbi Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije sudjelovalo je 50 hrvatskih autora-animatora koji su kroz svoje radove ilustrirali dosad neobjavljene pjesme novinara, filmskog kritičara i redatelja Božidara Trkulje. Ana Jurišić je u svojoj ambijentalnoj instalaciji nazvanoj Propitivanje osjećaja sigurnosti prostornim izričajem propitala upravo ono što stoji u naslovu.

U izvedbenom dijelu sezone, u Jedinstvu su nas sredinom veljače u magičnu Koreografiju utopije uvukli Tin Dožić, Andro Giunio i Sonja Pregrad. Irena Boćkaj nam je predstavila svoju viziju Medeje kao majke, ubojice, osvetnice i, prije svega, egzilantice u predstavi Medeja, prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj. U Jedinstvo su se vratili i BADco. i izveli Iskop, predstavu koja polazi od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. Martina Hrlić Rogić i plesna grupa Flame izveli su predstavu to LOVE or to HOLD koja prati muško-ženski odnos nakon mnogo godina veze, kad se emocije izližu, kad se strast uguši, a međusobni odnosi počinju umirati. DB Indoš i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta u Jedinstvu su izveli čak dvije šahtofonije: F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A bila je instalacija nadahnuta filmom kao jezičnim izražajnim sredstvom, a Šahtofonija o slobodi volje bila je nadahnuta filozofskom pedagogijom Alberta Bazale.

U i oko Jedinstva održana su dva festivala: Perfect Circle Street Festival s tradicionalnim natjecanjem u brake danceu i međunarodni Cirkobalkana fest koji se održao u Cirkoraminom šatoru postavljenom u našem dvorištu. U trajanju od čak 20 dana, Cirkobalkana nam je dovela 12 regionalnih i europskih cirkuskih ostvarenja, brojne radionica za profesionalce/ke, rekreativce/ke i djecu, vizualne instalacije, gatanja, proročanstva, tatoo lutrija, okrugli stol, izložbe, glazbu, hranu, piće i još mnogo toga. Osim što su priredili Cirkobalkanu, Cirkoramci su u Jedinstvu predstavili Malinda kolektiv i njihov rad u nastajanju te rezultate rezidencijalnog boravka tri cirkuske izvođačice u sklopu programa CircusNext PLaTFoRM.

Dio vremena u Jedinstvu proveli smo i na radionicama. Najviše smo se ipak bavili našim Interkulturnim društvenim vrtom i tamo održali čak 3 (1, 2, 3) radionice urbanog vrtlarenja. Studenti i profesori s Odsjeka za animirani film i nove medije šest su dana proveli u Jedinstvu eksperimentirajući s raznim medijima te, prikladno eksperimentu, program imenovali kao Ishod nepoznat. Europska mreža kulturnih centara Trans Europe Halles za lokalne je organizacije održala radionicu Inovacije biznis modela čiji je cilj bio približiti sudionicima ključne koncepte, probleme, inovacije i praktične primjene biznis modela. Kinoklub Zagreb u Pogon nam je doveo Jasnu Žmak koja je priredila radionicu Ja, ja i moja kreativna blokada i sudionike poučavala kako svojoj kreativnoj blokadi pogledati u oči.

U Pogonu nam je početkom godine na rezidenciji boravio austrijski umjetnik Christoph Szalay. Njegov tromjesečni boravak rezultirao je publikacijom When I walk through the city, I see flags everywhere… koju smo predstavili u Mislavovoj. A kruna naše sezone ove godine bila je Jedinstvena vrtna zabava s neponovljivom Zdenkom Kovačiček i svima vama koji ste se s nama družili i plesali.

Osim programa koje ste imali prilike vidjeti, mnogo smo radili i na programima koji možda nisu toliko vidljivi, ali su ipak jako važni za našu kulturnu zajednicu. U prvom smo polugodištu realizirali tri potpore u sklopu našeg programa Pogonator koji pruža podršku suvremenom plesu i kazalištu u nezavisnoj produkciji, a upravo smo otvorili poziv za Pogonator u 2020. godini (hint hint: prijavite se!). S Cirkoramom i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna započeli smo s programom volontiranja u Pogonu na kojem je do sada sudjelovalo 7 učenika s kojim nastavljamo i na jesen.

Nastavili smo s provedbom našeg međunarodnog projekta Reshape koji istražuje i razvijaja organizacijske modele kulturnih i umjetničkih institucija i kolektiva. U sklopu projekta objavili smo zanimljivi Direktorij alternativnih umjetničkih i kulturnih praksi i sudjelovali na forumu u Lublinu. Sudjelovali smo u radu mreže Trans Europe Halles, obilazili Hrvatsku i educirali organizacije o našem modelu civilno-javnog partnerstva i radili još mnoge stvari koje teško stanu u ovu objavu...

Redovnu djelatnost Pogona omogućio je Grad Zagreb, a pojedine ostale programe, pored Grada Zagreba, sunfinancirali su još i Ministarstvo kulture, Kreativna Europa i Europska unija kroz Europski socijalni fond.

Na jesen i zimu nastavljamo s uvijek uzbudljivim programom u Jedinstvu :-) U sklopu projekta Svi za Pogon - Pogon za sve počinjemo s Pogonovom participativnom sezonom u kojoj ćemo ugostiti umjetnike Tina Dožića, Luanu Lojić, Teutu Gatolin, Ivu Korenčić i Filipa Borellija, udrugu LOFT te program radionica Galerije Močvara. Krenut ćemo i s edukacijom za tehničare na koju se još i sami stignete prijaviti (a moramo reći da je radionica pravo mjesto za sve one koji vole spajati kablove, i malo više od toga :-)). Priprema se izložba povodom 20 godina izlaženja tjednika Novosti, nastavljamo s programom Galerije 90-60-90 i Galerije Močvara, a studenti i profesori Odsjeka za animirani film i nove medije ponovno će kod nas raditi s nepoznatim ishodom. No o svemu ćemo puno više detalja podijeliti s vama na jesen.

Do tada - uživajte u odmoru, ne ostavljajte plastiku po plažama i šumama, pazite na sebe i druge i vidimo se uskoro u Pogonu!

Povezani sadržaj