Ljetni praznici...

Ljetni praznici...

Prije ljetnog odmora, bacamo pogled unatrag, na prvu polovicu godine. Evo što smo sve radili, tko nam je bio u gostima, s kim smo se družili...

U prvom dijelu godine Pogon je bio dom za mnoge predstave. Program smo otvorili predstavom "Komunikacija" koja je tematizirala međuljudske odnose u doba društvenih mreža. "Komunikacija" je realizirana u okviru našeg programa Pogonator, baš kao i predstava "Fake a Mistake" u kojoj se izvođači na pozornici u zajedničkoj igri prepuštaju greškama.

U Jedinstvu je svoja dva rada predstavila Vesna Mačković: predstava "Krleža, stani u red!" koja je tematizirala (ne)vidljivost umjetnika danas i kazališna predstava za smak svijeta "Tko je brži?" Uz još drugih sjajnih izvedbi i predstava, kazališnu sezonu u Jedinstvu zatvorili smo spektaklom slovačkog Teatro Tatro "Majstor i Margarita" kojeg je u dvorište Jedinstva doveo Eurokaz u suradnji s Kazalištem u Močvari.

U Jedinstvu već dulji niz godina svoj program realiziraju dvije galerije: Galerija 90-60-90 i Galerija Močvara. Iz njihovog sjajnog i bogatog programa posebno ističemo izložbu švicarskog umjetnika Zimouna koji je izložio zvučnu instalaciju od papira, konopa i elektromotora, kreiranu posebno za Pogon. Izdvajamo još i izložbu umjetničkog dvojca Žižić/Kožul "Amazing Moments" koja se bavila temom turizma te izložbu Sanje Iveković “Lijepa naša tišina” koja je istaknula nužnost otpora političkim obrascima moći.

Pored brojnih manjih programa, u Jedinstvu se redovito održavaju i dva festivala. Jedan je Platforma HR koji okuplja plesne umjetnike, koreografe, plesače, autore i publiku koji je ove godine skretao pažnju na nedostatak adekvatnog prostora za plesnu scenu u Zagrebu. U dvorištu Jedinstva je nekoliko mjeseci bio postavljen Cirkoramin cirkuski šator u kojem je u svibnju održan međunarodni cirkuski festival Cirkobalkana. Cirkobalkana je ugostila ugledna imena svjetske, regionalne i domaće cirkuske scene te realizirala zapaženi dječji program.

Pogon je ugostio i nekoliko zanimljivih radionica. Ističemo Filmsku početnicu u organizaciji udruge Restart koja već nekoliko godina u Mislavovoj educira predškolsku i školsku djecu o osnovama filmske umjetnosti. Sound Art Inkubator kojeg organiziraju Kontejner i URK u svom je šestom izdanju omogućio mladim umjetnicima da eksperimentiraju te produciraju i izlažu umjetničke radove koji istražuju zvuk kao umjetnički medij. U našem malom društvenom vrtu, u dvorištu Jedinstva održali smo čak tri radionice vezane za urbano vrtlarenje, izradu vertikalnih vrtova te proizvodnju i konzumaciju hrane u gradu. A da bi sve te radionice bile moguće zaslužni su bili Pogonovi vrtlari koji su od proljeća vrijedno obrađivali i zalijevali vrt. S našim jedinstvenim susjedom i suradnikom Damirom Bartolom Indošem priredili smo i malu radionicu "Nove tajne šahtofona" na kojoj su osnovnoškolci imali priliku naučiti kako svirati na šahtofonima i kako napraviti partiture za šahtofoniranje. Na radionici su prilagodili Cesarićev “Slap” za izvedbu na šahtofonima.

Damir Bartol Indoš i njegova Kuća ekstremnog kazališta otvorili su i koncertnu sezonu u Pogonu. U velikoj dvorani Jedinstva izveli su čak dvije šahtofonije: "Sat pauk kiša Tivoli bewegen" koja je konkretna poezija za konkretnu glazbu-zvuk-glas, te "Kašalj čovjek" čiji je glavni motiv bio ljudski kašalj, odnosno bolest kao neprijatelj. U svibnju se u Jedinstvo ušuljalo Superuho i sa sobom nam dovelo najveći mali američki bend, miljenike Zagrebačke publike Yo La Tengo. Koncertnu sezonu zaokružili smo nastupom Cigarettes After Sex koji su nas, unatoč prvotnom planu da sviraju pod zvjezdanim nebom dvorišta Jedinstva, zahvaljujući ovom kišnom i svježem ljetu, ipak zabavljali u šarmantnom i mističnom mraku naše velike dvorane.

I za kraj - malo brojčica za sve ljubitelje statistike!

Velika dvorana Jedinstva bila je zauzeta ukupno 170 dana, mala dvorana koristila se 131 dan, a dvorište 55 dana. Prostore Jedinstva koristilo je ukupno 20 organizacija kroz 53 programa koje je posjetilo ukupno 6916 posjetitelja. Pogon Mislavovu koristilo je 27 korisnika koji su organizirali 37 programa u 213 termina, od čega je ukupno njih 14 bilo javnih. Uz jezične radionice, edukacije iz područja filmske umjetnosti te različite radionice namijenjene mladima i unapređenju kvalitete života mladih, Mislavova je bila dom za projekcije filmova na temu feminizma, ravnopravnosti spolova, prava žena i prava manjina u organizaciji udruge Urbana mladež te Dan otvorenih vrata, kojeg smo organizirali u suradnji s Design District Zagreb. Programe u Mislavovoj je posjetilo ukupno 949 posjetitelja.

Redovnu i programsku djelatnost Pogona financira Grad Zagreb, a pojedine programe u našoj organizaciji dodatno je poduprlo i Ministarstvo kulture.

Nakon još jedne uspješne sezone, vrijeme je da svi zajedno malo predahnemo. Od danas pa do 19.08. odmaramo :-) Vraćamo se u Pogon s pregršt novih sjajnih programa. Želimo vam dugo toplo ljeto i puno odmora!

Povezani sadržaj