Luka Švajda: Radionica "imanentnog pisanja"

Luka Švajda: Radionica "imanentnog pisanja"

U ovom projektu Thomas Birzan, Theo Livessey, Lana Hosni, Leila Bordreuil i Luka Švajda istražuju kako ples djeluje kao mehanizam stvaranja značenja.

Njihov interes nadahnut je idejom „imanentnog pisanja“, tj. konstrukcije koja nastoji istražiti kako je osjećaj povezan s notacijom i sintaksom. Drugim riječima, kako se osjećaj kao kretanje afektivnih sila suprotstavlja (ili je u vezi s) značenjem koje se pokorava formalnim ograničenjima jezika. Ovo uparivanje je analogno međuigri između plesa i koreografije, osobito ako prihvatimo ideju da ples funkcionira kao osjećaj, a koreografija kao značenje. Stoga na pitanje na koje traže odgovor je kako ples može stajati nezavisno od koreografije? I ima li resursa za proizvodnju vlastite forme i smisla?

O ovim temama autori razmišljaju već par godina kroz više radova. U njihovim prethodnim rezidencijama (uglavnom u Belgiji i Hrvatskoj) razvili su različite alate i prakse koji se posebno bave plesnom improvizacijom, kompozicijom u stvarnom vremenu, različitim načinima pisanja i njihovom interakcijom. A za ovu instanciju projekta, vođeni tekstom P. Guyotata Eden Eden Eden, istražit će kako jezik mogu omesti "barbarski glasovi-zvukovi" i jezične strategije koje nastoje učiniti gramatiku beskorisnom. Ovaj tekst svojom formom savršeno utjelovljuje sučeljavanje osjećaja i značenja, budući da iskorjenjuje apstrakciju, figurativni jezik i hijerarhiju među radnjama. U Eden Eden Eden, primjerice, nema priloga koji bi dali naslutiti psihološka stanja iza mnoštva izvršenih radnji, pa je stoga “sve jednako, poljubac i bljuvotina”.

Radionica

Promišljanje o „imanentnom pisanju“ i obaveznim sastavnicama fikcije kao fragmentima nepredvidive konstelacije pokušat će se pretočiti u set izvedbenih alata, a koje bi autori željeli podijeliti tijekom jednodnevne radionice namijenjene izvođačima i plesačima. Radionica će trajati tri sata i sastojat će se od somatskih vježbi, pisanja i rada na tekstu.

Svi zainteresirani se mogu javiti na: svajda4@gmail.com.

Radionicu vode:

THEO LIVESEY (r. 1995., London, Ujedinjeno Kraljevstvo) započeo je svoju obuku u školi Laban, provodeći 6 godina u Centru za napredno usavršavanje. Zatim se preselio u Bruxelles kako bi nastavio studij, a diplomirao je na P.A.R.T.S. 2016. godine. Od tada živi i radi u Bruxellesu. Svoj osobni rad slobodno opisuje kao istraživanje 'fikcije', izražavajući se u izvedbi uživo, kao i u pisanim tekstovima i publikacijama. Kao izvođač, Theo je nekoliko godina blisko surađivao s Gisèle Vienne, kao izvođač za komad 'Crowd'. Trenutno je uključen u projekt s Lukom Svajdom, te u istraživačkom projektu o nasilju zajedno s Christine De Smedt i Lizom Baliasnajom.

LUKA ŠVAJDA rođen je 9. kolovoza 1995. godine u Zagrebu (Hrvatska). Plesom se počeo baviti u plesnom studiju "Ilijana Lončar". Kasnije se preselio u Zagreb kako bi nastavio svoje plesno školovanje. Studirao je na Akademiji za ples u Salzburgu (SEAD). Nakon toga radi kao plesač za tvrtku Rosas od 2016. do 2020. godine (Belgija). Trenutno studira na Institutu za filozofiju u Leuvenu (Belgija) i započinje studij Alexanderove tehnike u Bruxellesu. Sudjeluje kao autor i izvođač u projektima "Horizont" (Petra Hrašćanec i Saša Božić) i "L2D" (Femke Gyselinck).