Mirjana Vodopija & Iva Ćurić: Vrijeme preokreta

Mirjana Vodopija & Iva Ćurić: Vrijeme preokreta

U trenutku dotad uhodane svakodnevice, ničim izazvane stvari koje smo dotad prepoznavali kao poznate i ugodne iznenada počinju izgledati krivo i uznemirujuće.

Osjećamo da nešto nije u redu: predodžbe se splošćuju u ljuske kulisa koje prijete raspadom. U trenutku izmaknutom iz vremena životinjoliki objekt zarobljen je u jalovoj i naizgled bezizlaznoj vrtnji, praćen isto tako ponavljajućim zvukom. Kretanje bez napretka, ipak, akumulira energiju stvarajući rastuću i neodrživu napetost koja nagovještava njeno neminovno otpuštanje kroz preobražaj u nepoznato. Hoćemo li preuzeti odgovornost da vrijeme nastavi svoj tijek?

Well what if there is no tomorrow? There wasn't one today.

(Groundhog Day)

Mirjana Vodopija u svom se radu bavi pitanjima svijesti i percepcije svjetla, vremena i prostora, često prožimajući različite umjetničke discipline i medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijenate. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu. Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih su posljednje, 2020. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine i Godišnja nagrada HDLU-a za najbolju izložbu u 2019. godini za istu izložbu. Autorica je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske televiizije. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.

Iva Ćurić (HR 1984.), diplomirala je 2010. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sveučilišta Zagrebu, smjer grafika. 2006./2007. studira duboki tisak na Akademiji za likovno umetnost in obrazovanje u Ljubljani. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u polju proširene grafike. Interes umjetničkog istraživanja usmjerava na kolaboraciju sa znanstveno-tehničkim područjem s naglaskom na ispitivanje percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti, teme podataka, informacija. U konceptualnom smislu radove razlaže preko pojmova stvarnosti do privida i apsurda. Svoj rad izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na ALU Zagreb.

Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova