Mmakhotso Lamola: Laboratorij doma (otvoreni studio)

Mmakhotso Lamola: Laboratorij doma (otvoreni studio)

Laboratorij doma je prostor za eksperimentiranje i istraživanje kako se stvara i kultivira osjećaj pripadanja i osjećaj doma.

Mmakhotso Lamola se u značajnom dijelu svojih istraživanja bavi pitanjima što znači pripadati gradu, domu, zajednici ili čak samima sebi. U ovom laboratoriju, u njezinom privremenom domu u Pogonu, Mmakhotso će proučavati i bilježiti kako se u gradovima stvaraju i kultiviraju prostor doma i osjećaj doma. Kao posjetiteljica Zagreba, Mmakhotso primjećuje kako grad nudi brojne načine za uključivanje u ontološki i geološki osjećaj pripadanja.

Prostor laboratorija preuzet će oblik "dnevne sobe" kroz istraživanje koje se temelji na procesu i u kojem Mmakhotso dokumentira svoje pronalaske. Ova "dnevna soba" zamišljena je kao prostor s kojim se moguće povezati, provoditi vrijeme u njoj i što je najvažnije - doprinijeti joj. Ona je intimni prostor za druženje, odmor, kontempliranje o osjećaju pripadanja - kroz audio-vizualne radove, tekstove, mapiranja i izvedbe.

Mmakhotso Lamola vas poziva u svoj studio na radionicu i izložbu. Detalji u nastavku.

Radionica: The Belonging Collective Workshop

26.11.2022., 14-17h

Radionica je usmjerena na istraživanje našeg osjećaja pripadnosti kroz medij tijela, zajednice i grada. Radionica će se fokusirati na alate i vježbe koje potiču osjećaj pripadanja prostoru grada. Kroz pokret, pisanje, imaginaciju i mapiranje, radionica će istražiti kako vlastitu praksu možemo smjestiti u grad(ove) i njegovati osjećaj doma.

Sudjelovanje na radionici je besplatno uz obavezne prijave na mail lamolammakhotso@gmail.com. Molimo da prijave šaljete na engleskom jeziku, a u prijavi navedite svoje ime i prezime.

Otvoreni studio

02.12.2022., 19-22h

Izložba Laboratorij doma istražuje načine na koje se lociramo u nepoznatim prostorima i tamo njegujemo osjećaj doma - kroz mapiranje i dnevničke zapise, preuzimanje pronađenih objekata, cvijeće kao uspomene, prozore kao portale doma. Iz osobne perspektive, Mmakhotso pokušava shvatiti kako bi definirala dom i tako gradi priču o pripadanju njezinom novom domu u Zagrebu, njezinom trenutnom domu u Cape Townu i njezinom domu iz djetinjstva. Koristi se mapiranjem i poezijom u obliku dnevničkih zapisa kako bi bolje razumjela gdje se nalazi fizički, mentalno i emocionalno za vrijeme svog boravka u Zagrebu. Kroz pronađene objekte stvara poveznice sa svojim domom iz djetinjstva, posebno kroz drveća žakarande koja dominiraju javnim prostorom njezinog rodnog grada Pretorije - čiji ljubičasti cvjetovi prekrivaju ulice i vedute njezinih davnih sjećanja. Laboratorij doma predstavljen je kao kutija sjećanja u koju posjetitelji mogu zaroniti i istražiti brojne trenutke pripadanja koje je Mmakhotso iskusila tijekom ovog procesa.