Muzički biennale Zagreb u Pogonu i Močvari

Muzički biennale Zagreb u Pogonu i Močvari

Ljetni, treći, blok 31. MBZ-a (Continuum Nr. 3 – Le sacre de l'été) gotovo se u cijelosti odvija – na Savi. Točnije, na savskome nasipu, u Klubu Močvara i u Pogonu Jedinstvo.

U i oko Jedinstva možete poslušati ansambl Decoder, improvizacije mlade slovenske pijanistice Kaje Draksler, prezentaciju snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford, te popratiti nekoliko okruglih stolova i predavanja.

Program

petak 16.07.2021.

  • 16:30 @ plato Pogona Jedinstvo
  • Kritičarski razgovori – od klasike do undergrounda. Perspektive, alati i prepreke glazbenih kritičara za 21. stoljeće
  • programska suradnja portal Kulturpunkt / regionalna platforma Svijet oko nas

  •  
  • 18:00 @ Pogon Jedinstvo - Prezentacija snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford - Autori čija se djela predstavljaju su Davor Branimir Vincze iz Hrvatske te Julie Herndon i Chris Lortie iz Sjedinjenih američkih država, a njihove jednočinke inspirirane su životom i stvaranjem Gertrude Stein i Alice B. Toklas, boksom i trgovinom organima, kao i dopisivanjem e-mailom.

  • 19:30 @ Pogon Jedinstvo - Kaja Draksler, klavir - Improvizacija  (programska suradnja jazz.hr) - U trenutačnom solističkom repertoaru Kaja Draksler uranja u mikrotonalne mogućnosti i koristi klavir kao zvučnik sa snimkama koje 'sviraju' preko njega. Ona teži tome da svaka kompozicija bude svijet za sebe, sa svojim vlastitim jezikom, vegetacijom, klimom, logikom. Kao i u svojem dosadašnjem radu, zanima je neprimjetno kretanje između skladanih i improviziranih dijelova, s naglaskom na timbar i strukturu. Ovaj program bit će zabilježen na njezinom drugom solo-albumu koji će u skoroj budućnosti objaviti Unsounds.

  • 21:00 @ Pogon Jedinstvo - Ansambl Decoder – „nepredvidiv i energičan“ sastav, kako ih opisuje kritika – posvećen je suvremenoj glazbi i ponajviše suradnji s mladim skladateljima. U svojem drugom bijenalskom pojavljivanju u istome danu održat će koncert uživo te uz sopranisticu Jessicu Aszodi izvesti djela Leopolda Hurta, Sare Glojnarić, Sare Nemtsov, Marka Cicilianija, Andreja Koroliova i Alexandera Schuberta (Hurt, Koroliov i Schubert ujedno su i članovi ansambla). Ovim skladbama predstavit će širok raspon sviračkog izraza, zvukovlja i tema, od pop-bubnjeva preko zvuka u talk-showu i glazbenog pristupa bojama do vježbanja tzv. osjetilne usmjerenosti.

subota 17.07.2021.

  • 17:00 @ plato Pogona Jedinstvo - Suvremena glazba – pitanje ukusa ili razumijevanja?, okrugli stol (programska suradnja portal Kulturpunkt / regionalna platforma "Svijet oko nas") - Poslijepodnevni okrugli stol o suvremenoj glazbi moderirat će skladatelj Ivan Violić, koji smatra da festival suvremene glazbe „omogućuje živu i neposrednu komunikaciju između kompozitora, izvođača i publike, tj. svih sudionika. S obzirom na to da društvo i umjetnost doživljavaju stalnu mijenu, potrebno je njihov odnos neprekidno njegovati održavanjem dijaloga. Jedan od vidova takvog dijaloga je i okrugli stol koji ću moderirati.“ Cilj je okruglog stola, nastavlja Violić, istraživanje odnosa dvaju čimbenika: osobnog ukusa i razumijevanja „jezika kojim djelo progovara“. Cilj je također „osmišljavanje recepcijskih strategija kojima se može ostvariti kvalitetniji sud te omogućiti veće bogatstvo doživljavanja i razumijevanja.“

  • 19:00 @ plato Pogona Jedinstvo - Jorge Sánchez Chiong: Turntabelism; povijest i praksa, predavanje - Jorge Sánchez-Chiong skladatelj je i umjetnik-turntablist iz Beča, rođen u Venezueli. Za Biennale će govoriti o prošlosti i sadašnjosti turntablisma, odnosno umijeća uporabe gramofona kao instrumenta. Dan prije predavanja možete čuti i njegov nastup (u petak, 16. 7. u 23h u Močvari).

 

Povezani sadržaj