Na ljetnoj pauzi smo. Vidimo se uskoro ponovo!

Na ljetnoj pauzi smo. Vidimo se uskoro ponovo!

Stiglo je vrijeme je da vam zaželimo dugo ljeto puno odmora! U nastavku donosimo malu rekapitulaciju programa u prvoj polovici godine, a za jesen već spremamo nove izvedbe, izložbe, radionice… U pogon se ponovno vraćamo 21. kolovoza. Puno pozdrava šalju Janja, Sonja, Matea, Marijana, Luka, Mario, Graziella i Lucia

Predstave u Jedinstvu

U Jedinstvu smo ove godine po prvi puta gledali Lojzekov san, predstavu Daria Bukowskog o posljednjim mjesecima Lojzekova života. Umjetnička organizacija Skop predstavila nam je Mindpolis, cross-medijski projekt koji objedinjuje pripovijedanje, digitalnu umjetnost, proširenu stvarnost, igru uloga, umjetnu inteligenciju… a u nastanku i nadogradnji same predstave sudjeluje publika. Josipa Bubaš vratila nam se sa svojom izvedbom Vrt koja tematizira ekološka pitanja, a koja je nastala u sklopu našeg programa Pogonator.

Lojzekov san. 10. i 11 02. 2023. Foto: Dario Radović & Lana Anđelopolj

Naša izvedbena sezona nije mogla proći bez DB Indoša i Tanje Vrvilo koji su nam pripremili još jednu šahtofoniju: Sampladeliju u noći živih mrtvaca. U Zagreb smo doveli i predstavu Point Nemo nastalu u sklopu projekta Stronger Peripheries, predstavu u kojoj smo zamišljali kraj svijeta i ponovnu uspostavu novog. Dora Pocedić i Linda Tarnovski u sklopu su Pogonatora pripremile predstavu "... , a još su manji izlazi" koja je bila fokusirana na istraživanje što bi to bio on i off screen među tijelima.

Catinca Drăgănescu: Point Nemo. 21. 06. 2023. Foto: Joža Bolonić

U polju izvedbenih umjetnosti održano je i nekoliko radionica: Pinkspot Teatar priredio nam je radionice o osnovnim glumačkim tehnikama za početne i napredne glumce, a Luka Švajda radionicu imanentnog pisanja. Matea Bilosnić predstavila nam je svoj plesni projekt u nastajanju Kata Strofa, koji se bavi performativnim i koreografskim potencijalom digitalnih komunikacijskih tehnologija.

Otvoreni dani Pinkspot Teatra u Jedinstvu. 28. 01. — 05. 02. 2023.
Totalni cirkus!

Tko god voli cirkus ili zračne akrobacije sigurno na svojoj mapi ima Jedinstvo. U prvoj polovici godine mogli ste pogledati Uzemljenje cirkuskog kolektiva Tricycle Trauma, cirkusku kritiku objektivnosti. Tricycle Trauma nam je ponovo izveo i Bosu, predstavu o Bosni, a počastili su nas i s nihilističkim cirkusom o uzaludnosti U prazno,koji je nastao u sklopu programa Pogonator 2021.

Tricycle Trauma: Uzemljenje, duodrama za čovjeka i trapez. 14 i 15.. 01. 2023. Foto: Joža Bolonić

Cirkorama je odavno već kod nas doma, a ove su godine, kao i prethodnih nekoliko podigli svoj cirkusku šator u dvorištu Jedinstva i Močvare i u njemu održali Cirkobalkanu, festival suvremenog cirkusa. Ove godine su u fokusu festivala bile zračne akrobacije, pa ste na nasipu kraj Jedinstva mogli naletjeti na njihov leteći trapez, ozbiljnu i uzbudljivu spravu koju ste mogli i isprobati. Neposredno prije festivala održali su intenzivne cirkuske radionice za mlade. Cirkoramci su na rezidenciji u Jedinstvu ugostili francusku umjetnicu Alice Rende koja kod nas održala radionicu o fleksibilnosti u pokretu i izvela rad Fora na kojem je radila tijekom rezidencije. A pred nekoliko dana izveli su posljednji nastavak trilogije Horror House Projecta - Zodiac - Krug malih životinja o zastrašujućim pojavama koje se nadvijaju nad cirkusom, a u sklopu ovogodišnjeg Pogonatora.

Nikolina Komljenović u Pogonu je razvila, a onda i izvela Tanku liniju, izvedbu koja se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita - ribičkog najlona odnosno flaksa.

Nikolina Komljenović: Tanka linija. 16., 17. i 18. 01 2023., Foto: Igor Pavlović

Galerijski i izložbeni program

U sklopu Galerije 90-60-90 u siječnju je Nives Sertić izložila video instalaciju Pejzaži koja nas je uronila u makro i mikro okoliše mediteranskih motiva. U četvrtoj Slici od zvuka predstavljeni su audioradovi nastali u produkciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT) od 2015. do 2022. godine.

 

Nives Sertić: Pejzaži. 24. 01. — 01. 02. 2023. Foto: Jasenko Rasol

Galerija Močvara dovela nam je projekt Dead White Men’s Clothes (DWMC) kojeg je osnovao Jojo Gronostay kao umjetničko istraživanje i nosivu modnu marku. Umjetnica Sanna Helena Berger predstavila nam je rad "Igranje (uloga)", potencijalno kazališnu predstavu, praktički performans, možda autobiografsku pantomimu koja briše tradicionalne narative koje čine unutarnji i vanjski monolozi umjetnika/ce, kritičko opredjeljenje i zabludu te se usprotivljuje potrebi za standardiziranom radnjom u raspletu scena u "crnoj kutiji".

Galerija Močvara // DWMC x maria mercedes: swift motion out of sight. 05. 04. 2023. Foto: Luka Pešun
 U maloj dvorani ugostili smo izložbu vizualnih radova učenika Privatne umjetničke gimnazije Zagreb, a pred nekoliko dana i radionicu Selme Banich u kojoj ste mogli istražiti glas kao medij i resurs i tijelo kao repozitorij naših individualnih i kolektivnih iskustava, stanja i osjećaja.

PUG u Pogonu: izložba vizualnih radova učenika Privatne umjetničke gimnazije Zagreb. 28. 04. — 05. 05. 2023. Foto: Romina Makoter

Glazba i zvuk

U velikoj dvorani Jedinstva Muzički biennale Zagreb razveselio nas je s čak četiri izvedbe: zeitkratzer plays Kraftwerk & Malec, koncertom Cantus Ansambl & MBZ, Proxima Centauri i Collettivo_21.

32. Muzički biennale Zagreb. Colletivo_21. 20. 04. 2023. Foto: Matej Grgić

Osim etabliranih imena, u Pogonu ste, na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi mogli čuti mlade demo bendove TereT, Linija 109 i Slow Cured. Nama su bili sjajni i sigurni smo da ih čeka velika karijera!

Jedinstvena vrtna zabava Vol. 7. 11.06.2023. Foto: Joža Bolonić

EEnlarge Europe i Močvara organizirali su SUBSTRAT, prvu međunarodnu konferenciju nezavisnih koncertnih prostora i klubova, koja je bila mjesto okupljanja predstavnika nezavisne glazbene scene i fokusirala se na njihove probleme i njima relevantne teme. The NEXT Battles okupio je plesače, glazbenike, freestylere, DJ-eve i MCjeve u plesnom hip-hop natjecanju. Studio Pangolin i Tin Dožić priredili su nam radionicu iz serije Elektronička glazba kućne radinosti u kojoj su polaznici mogli steći znanja potrebna za razumijevanje principa rada mikrofona i zvučnika.

The NEXT Battles. 08. 04. 2023. Foto: N8 Production

A posljednjih nekoliko mjeseci svake srijede imali ste priliku rasplesati se s Tamarom Curić u Pogonovim plesnim susretima.

Iz filmskog i drugih svjetova

U suradnji s Anibarom i u sklopu projekta REG:LAB u Jedinstvu smo prikazali recentnu produkciju animiranih filmova s Kosova. Autori ovih filmova doprinijeli su stvaranju nekih od najcjenjenijih filmova u povijesti kosovske animacije.

Klubvizija, odnosno filmski laboratorij za analogni film u Pogon nam je doveo Otvoreni laboratorij - najveću tamnu komoru na svijetu koja je nakon dugo vremena okupila svu opremu Klubvizije na jednom mjestu. Uz filmski program, zainteresirani su mogli sudjelovati i na dvije besplatne radionice s ciljem približavanja i demistificiranja medija 16mm filma.

Klubvizija: otvoreni laboratorij 24. 04. — 29. 04. 2023. Foto: Sanja Bistričić Srića
 Dok se Škola primijenjene umjetnosti i dizajna obnavlja, njezini učenici i učenice u Pogonu su primili svoje diplome i virtualno nam prikazali svoje završne radove.

U Jedinstvu smo ugostili i izložbu o djelovanju Ivice Sabljaka u kontekstu otpora u logoru Stara Gradiška koju je Mreža antifašistkinja Zagreb organizirala u sklopu Trnjanskih kresova.

Brinuli smo se i o našem vrtu koji sad već buja :-) Održali smo tamo Uvod u ekološko vrtlarenje, radionicu Vrtlarenje na balkonu i edukaciju za mlade Organizacija u vrtu.

Vrtlarenje na balkonu 10.05.2023.

Klub mladih

U 2023. smo započeli s radom Kluba mladih Pogona kojeg smo osnovali u suradnji s Operacijom grad. Time je Pogon pružio dodatnu platformu za aktiviranje mladih i potaknuo ih na sudjelovanje u programima - bilo na razini posjetitelja, aktivnog sudionika u organizaciji događanja, pa i na razini koncipiranja događanja i operativnog rada Pogona. Naš Klub trenutno broji 25 mladih!

Međunarodna suradnja

U sklopu projekta Stronger Peripheries, osim već spomenute predstave Point Nemo sudjelovali smo u četiri partnerska sastanka i praćenju premijera nastalih u sklopu koprodukcijskih tandema u Grčkoj, Rumunjskoj, Portugalu i Italiji. U Pogonu smo održali radionicu na temu „sreća i rad“ koja je uz prezentacije hrvatskih autora i autorica partnerima u projektu ponudila uvid u stanje na domaćoj izvedbenoj sceni. Na kraju radionice odabrana su dva rada koja će se producirati tijekom ove i iduće godine: onaj umjetničkog kolektiva 21:21 koji čine Petra Hrašćanec i Ksenija Zec te rad Vedrane Klepice.

Strongler Peripheries, radionica u Pogonu

U sklopu programa razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima u Akademie Schloss Solitude odabrali smo Selmu Banich i Adama Semijalca kao umjetnike koji će u ovoj uglednoj instituciji boraviti 3 mjeseca. Uskoro ćemo odabrati i umjetnike koji će 3 mjeseca ove godine provesti u Zagrebu.

I za kraj…

Ove smo godine proširili naš tim! Pridružili su nam se Luka Antić kao voditelj Jedinstva, Mario Fudurić kao voditelj tehnike, Lucija Janječić kao tajnica, a na jesen nam se pridružuje i Josipa Vukelić kao voditeljica programskih aktivnosti.

Našu redovnu djelatnost osigurao je Grad Zagreb, a pojedine programske aktivnosti poduprli su još  Europska komisija kroz program Kreativna Europa i Ministarstvo kulture i medija.

Povezani sadržaj