Pablo Martínez: Dissolving the self. Becoming many. On images, bodies and crowds.

Pablo Martínez: Dissolving the self. Becoming many. On images, bodies and crowds.

Nakon intenzivnog rada online, sudionici četvrtog izdanja WHW Akademije i tim profesora u kojem se nalaze Ivana Bago, Vlatka Horvat, Pablo Martínez i WHW okupljaju se od 9 -15. svibnja na ljetnoj školi u Zagrebu. Pridružite im se na predavanju Pabla Martíneza i neformalnom druženju s timom četvrtog izdanja WHW Akademije.

Predavanje Pabla Martíneza Dissolving the self. Becoming many. On images, bodies and crowds. (Rastapanje sebstva. Postajanje mnoštvom. O slikama, tijelima i gomilama.) istražuje hitnost kolektivnih emancipatornih gesti u javnom prostoru. Jedna od najrazornijih posljedica pandemije postala je poznata pod nazivom „socijalna distanca“ koja je, iako korisna za zaštitu od virusa, imala razoran utjecaj na moć koju tijela imaju u javnom prostoru. U trenutku kad su institucije i medijski diskurs u očiglednoj regresiji, izgleda da su nam danas više nego ikad potrebna tijela na ulicama kako bi izgradili zajedništvo i oduprli se stalnim pokušajima ekstremne desnice i konzervativnih elita u našim zemljama da suze naše demokracije. U odsutnosti demonstracija nestaju moćne prakse društvene emancipacije. Važnost mobilizacije prevazilazi trenutak entuzijastičnog bijesa, jer fizičko i emocionalno iskustvo izgradnje kolektivnog „mi“ na trgu konfigurira političko sjećanje na borbe tijelima, i tako nas preobražava. S druge strane, nedostatak okupljanja u javnom prostoru onemogućava stvaranje novih slika kolektiva, a s njima gubimo njihov snažan utjecaj na proizvodnju političkog subjektiviteta, na stvaranje zajedničkog identiteta. U ovom predavanju vratit ćemo se u prošlost kako bismo razmotrili različite povijesne trenutke u kojima su se ljudi sa svojim tijelima, imaginacijom i jezikom okupljali na ulicama da zajedno izgrade ne samo antagonistički javni prostor već i trenutke nade. Proći ćemo kroz koncepte kao što su slika-događaj, performativnost slika i implikacije nestajanja u gomili. Putovat ćemo i kroz vrijeme kako bismo pokušali povući genealogije tijela na ulicama od španjolske anarhističke revolucije do akcija protiv AIDS-a ili nedavnog pokreta Occupy.

Pablo Martínez je istraživač i edukator čija su istraživanja usmjerena na potencijal slika da stvaraju politički subjekt, na institucionalnu imaginaciju i eksperimentalnu pedagogiju. Radio je kao programski direktor u muzeju MACBA od 2016. do 2021. gdje je vodio Centar za proučavanje dokumentacije te njegov izložbeni program, Nezavisni edukacijski program i seriju eseja et al (Ed Arcàdia) u kojoj je objavljivao između ostalih i tekstove Elisabeth Lebovici, Marine Garcés, Kristin Ross, Jodi Dean i Jaimea Vindela. Radio je kao direktor edukativnih aktivnosti i javnih događanja u CA2M (2009–16) te kao izvanredni profesor na Katedri za suvremenu umjetnost Fakulteta likovnih umjetnosti na Sveučilištu Complutense u Madridu (2011–15). Član je uredničkog odbora časopisa L'Internationale Online kao i časopisa za umjetnost i vizualnu kulturu #Re-visiones. Suosnivač je istraživačke i akcijske grupe Las Lindes koja se bavi edukacijom i kulturnim i umjetničkim praksama (od 2009. do danas). Bio je kustos samostalnih izložbi Werker Magazina i Adelite Husni-Bey.

Predavanje Pabla Martíneza realizira se u suradnji s kolaborativnom platformom Remote Lab koju organizira Greta Creative Network.

WHW zahvaljuje Pogonu Jedinstvo i Centru mladih Ribnjak za suradnju na realizaciji ovog programa.

WHW Akademija se realizira u partnerstvu s Kolekcijom Kontakt. Glavni donatori WHW Akademije su Kolekcija Kontakt / ERSTE Fondacija, Foundation for Arts Initiatives/FfAI.

Program podržavaju:
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura nova
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding (TMU)