Pametniji grad 3.0: Feniks ili apokalipsa? - Zagrebački bijenale

Pametniji grad 3.0: Feniks ili apokalipsa? - Zagrebački bijenale

"Pametniji Grad" je bijenalna višegodišnja programska uspješnica Bacača sjenki koja se bavi gradom kao slojevitim resursom zajednice.

Promiče hrvatsko arhitektonsko i graditeljsko naslijeđe sa onim regionalnim i svjetskim, povezuje materijalnu i nematerijalnu baštinu te stalno kontekstualizira program s povijesnim, znanstvenim, kulturnim i opće društvenim temama i sadržajima koje Bacači sjenki obrađuju u suradnji sa zainteresiranim lokalnim zajednicama.

Tema programa u 2022. godini je nova resursnost grada (u smislu samoodrživosti kvartova za vrijeme pandemije, protupotresne arhitekture, pandemijskog planiranja i klimatskih promjena) pod imenom “Feniks ili apokalipsa”. Poticaj je nikad dočekana sustavna obnova Grada Zagreba i Sisačko-Moslavačke županije te generalno pitanje novog identiteta grada/gradova interpolacijskim obnovama starih jezgri i zoniranjem. Programom se istražuju različite mogućnosti resursnosti grada te uspoređuju i suprotstavljaju mišljenja o tome što možemo učiniti da grad, koji je po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život i korisnijim za sve građane.

Na primjeru Skoplja, Europske Brazilije, koju su Ernest Weissman, Kenzo Tange, Radovan Mišćević i Fedor Wenzler uz pomoć političara i stvaraoca iz cijelog svijeta podarili glavnom gradu Makedonije, mislimo svijet nakon kataklizme, potresa, poplave, uragana ili tsunamija uz pomoć stručnjaka iz Čilea, Kanade, Maroka, Sjedinjenih Američkih država, Nepala, Makedonije, Italije i Hrvatske. Na izložbi biti će predstavljena serija fotografija i filmova takozvanog urbanog skopskog laboratorija mišljenja i izvođenja grada tijekom velike obnove Skoplja nakon katastrofalnog potresa 1963. godine. Izložba fotografijama, filmovima i zvukom, priziva moment prirodne kataklizme i procese obnove Skoplja uz homagge umjetniku, aktivisti, performeru i edukatoru Josephu Beuysu.

Izložbu u Pogonu posvećenu obnovi Skoplja možete prate online i uživo.

Audio vodstvo

 

Tijekom programa (25.11.-14.12) koji se osim u Pogonu i online održava u Kulturno informativnom centru KIC u Zagrebu, više puta će biti prikazan dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni,  “Skopje 63” u produkciji Vardar filma i Jadran filma a zahvaljujući posudbi Hrvatske i Makedonske kinoteke. Film je ove godine na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu.

Foto:

1. Pošta - "Dear Republic" - Performativni esej za zgradu Pošte u Skopju. Premijera 26.09.2021., Filip Jovanovski, veizualni umjetnik i autor performansa; Kristina Lelovac, izvođačica i autorica performansa; Ivana Vaseva, kustosica; Viktorija Ilioska, koreografkinja, Emilija Chochkova, producentica. Produkcija: Art Lab i udruženje za umjetnost i kulturu Faculty of things that can`t be learned (FRU) / https://akto-fru.org/en/. Foto: Ljubica Angelkova.
2. Skopje / Željeznička stanica Kenzo Tangea - fotografija su-autora izložbe 'Pametniji grad' Hrvoja Podobnika

Koncept programa: Boris Bakal
Autori i suradnici programa: Sandra Uskoković, Hrvoje Podobnik Gero, Mare Šuljak, Pavle Perković
Zahvale: Ivan Marušić Klif, Tomislav Medak, Društvo arhitekata Zagreba
Producenti i organizacija: Lana Matešić i Zvonimir Bešlić
Partneri programa: Pogon, KIC Zagreb
Produkcija: Bacači Sjenki
Podrška: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju grada Zagreba