Platforma HR / Streetforma

Platforma HR / Streetforma

Platforma HR prostor je okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, ali i točka dodira hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene.

Kroz različite sadržaje, strukture i formate, plesni i izvedbeni umjetnici razmijenjuju svoja znanja, iskustva, razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, kritički promišljaju, analiziraju i razgovaraju o stanju, položaju i razvoju suvremene plesne scene.

Potaknuti kontinuitetom, ali i aktualnošću problema prostornih resursa na hrvatskoj plesnoj sceni, odnosno nepostojanju adekvatnog prostora za rad i izvedbu, cijeli koncept Platforme HR usmjerili smo ka upoznavanju, senzibiliziranju i educiranju šire kulturne i društvene zajednice s problematikom plesne scene. Pri tome smo uspostavili dijalog i otvorili suradnju unutar same plesne zajednice, ali i s projektom Q'ART – projektom koji ukazuje na problem neiskorištenih poslovnih, proizvodnih, javnih prostora dužinom najfrekventnije zagrebačke ulice, Ilice, prepoznajući ih kao resurs koji može udomiti kulturne i umjetničke sadržaje, povećati njihovu vidljivost, okupiti ljude i potaknuti ih na korištenje tih sadržaja izvan uobičajenih institucionalnih uvjeta. Projektom se želi oživjeti dio Ilice i iskoristiti njene kulturne i umjetničke potencijale.

Suradnja Platforme HR s projektom Q'ART ostvarit će se na način da akteri plesne scene ulaze u nekolicinu neiskorištenih i devastiranih prostora u Ilici, interveniraju u prostoru, revitaliziraju ga, aktiviraju i transformiraju u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.

Ove godine, prostor Ilice 69, uz podršku Platforme HR, plesna scena pretvara u prostor zajedničkog djelovanja s ciljem predlaganja modela korištenja i ostvarivanja dugoročnog rješenja prostornih resursa.

Namjera ovakvog izdanja Platforme HR je kroz interdisciplinarnost i intermedijalnost cijelog projekta potaknuti interes šire zajednice za ples i plesnu umjetnost, plesne predstave približiti građanima, učiniti ih što dostupnijima, a njih same aktivno uključiti u umjetničke procese i intervencije.

Program ovogodišnje Platforme HR ostvaruje se kroz nekoliko aktivnosti:

  • Program vezan uz predstavljanje nacionalne plesne scene koje su osmislile strukovne udruge UPUH i PULS u prostoru Ilice 69
  • Istraživački projekti vezani uz umjetničke procese kroz projekt TASK
  • Izvedbeno-diskusijski model ostvaren kroz suradnju s NDA CRO. NDA CRO djeluje kao otvorena platforma koja nizom javnih projekata promišlja specifične potrebe plesne scene kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Na Platformi HR prezentirat će se u formatu Talk Talk Rouletta, te Peep Showa
  • Selekcija predstava organizatora – Plesni centar Tala odabrao je nekoliko recentnih predstava hrvatskih umjetnika čije adaptirane i prilagođene verzije prikazuje u izvedbenom dijelu festivala
  • Programi vezani uz urbanu kulturu i mlade kroz Streetformu
  • Ostali sadržaji koji prate program Platforme HR: Pop up performansi, glazbeni program, info štand Platforme HR

Program Platforme HR u Jedinstvu

Streetforma 2018: Male forme

18./19./20.5. @ Pogon Jedinstvo

Streetforma je sastavni dio festivala Platforma HR.

Osmišljena je kao platforma za street plesače.

Već šestu godinu zaredom otvara vrata mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe.

Namjera joj je osvijestiti postojanje hip hop kazališne forme u Hrvatskoj koja street plesače stavlja u kazališni kontekst držeći se street i club plesnih stilova (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking) što je potpuno nova i inovativna forma.

Ovim festivalom radimo na afirmaciji plesova hip hop kulture, približavanju urbane plesne scene publici i pobuđivanju interesa mladih ljudi za urbanom kulturom.

Cilj ovakvog projekta je podići svijest o postojanju ulične plesne kulture u Hrvatskoj, te skretanje pozornosti na utjecaj koji ova scena ima na zajednicu u kojoj živimo.

Vrijednost ovog projekta također je u tome što na jednom mjestu okuplja hrvatske street plesače, hip hop glazbenike i umjetnike, ali i širu publiku.

 

RASPORED

petak, 18.5. u 19.30 h

Male Forme/Mini Forma night – Pogon Jedinstvo

 

subota, 19.5. u 19.30 h

Double bill theatre night – Pogon Jedinstvo

Ynotism – Prezentacija radionice

FIT theatre: Games of Zen

Koncept: Vesna Grandes

Plešu: Vesna Grandes, Kristina Paunovski, Anis Habibović

 

nedjelja, 20.5. u 19.30h

PlayForma/Experimental Battles – Pogon Jedinstvo  

- natjecanje za sve plesače, od onih kojih se bave suvremenim plesom, preko jazza do komercijalnog i street plesa. Ideja je eksperimentirati s vlastitim vokabularom i koncemtom na eksperimentalnu i suvremenu moziku il aplstraktne ritmove.

Više o programu u Jedinstvu→

Cjelokupni program Platforme HR →