Pogon je na ljetnoj pauzi od 27.7. do 21.8.

Pogon je na ljetnoj pauzi od 27.7. do 21.8.

Na polovici godine podvlačimo crtu i prije ljetne pauze osvrćemo se na prvih 6 mjeseci 2020. Huh, da, 2020... Već smo sad sigurni da će biti godina za pamćenje. Nakon dva vala pandemije i potresa - može li nas išta više iznenaditi? Iskreno se nadamo da ćemo u drugoj polovici godine ploviti nekim mirnijim vodama.

Ovo razdoblje obilježila su, nažalost, otkazivanja mnogih planiranih sjajnih programa, no unatoč tome, uspjeli smo ipak održati predstave, radionice, performanse i jedno natjecanje.

U ovim neizvjesnim vremenima, teško je reći što nas očekuje na jesen, no planovi za sada uključuju izložbe, izvedbe, jedan festival i konferencijuPrvu polovicu 2020. u Jedinstvu je definitivno obilježio cirkus i brojni projekti koje je realizirala Cirkorama u suradnji s domaćim i stranim umjetnicima i organizacijama. U siječnju su u Jedinstvo doveli švedskog umjetnika Huga Bergmana koji je predstavio svoj rad u nastajanju Između mene i teškog mjesta u kojem istražuje predmete i tehnike koje se mogu koristiti u cirkusu. Hugo je nakon toga održao i radionicu cirkuske kreacije.

U prvom dijelu trilogije Horror House Project nazvanom "Salto mortale" Cirkoramci su progovorili o radu umjetnika u cirkusu, o svim faktorima koji taj rad mogu učiniti prekrasnim ili potpunim hororom.

Nakon izolacije i polaganog pokušaja vraćanja u pogon, Cirkoramci su među prvima ponovno počeli raditi u dvorištu Jedinstva. Održali su svoj program edukacije Cirkuski inkubator za djecu od 3 do 14 godina, a kasnije i radionicu o pristupu izvođenju komedije u najrazličitijom oblicima i radionicu kontorcionizma i handstandova s Antoniom Kuzmanić.

Pod zvijezdama je održana i Opuštena pozornica posvećena plesu s vatrom na kojoj je ekipa iz Cirkulture iz Samobora izvela predstavu Las Calaveras.

Pred sam kraj sezone Nikola Mijatović i Maxime Weinmann u velikoj dvorani Jedinstva priredili su instalaciju Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj.

Ali to nije sve :-) Od 09. svibnja do 15. lipnja u dvorištu Jedinstva su Cirkoramci podigli svoj cirkuski šator koji je sada već postao nezaobilazno mjesto kontinuiranog cirkuskog programa i zabave.

U sklopu Participativne Pogonove sezone koja se odvija unutar projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" održali smo četiri programa. Ovogodišnju sezonu otvorili smo s izvedbom Meet Me at the Fashion Show. Razmišljajući o hodu modela, njegovoj izloženosti kao i potpune lišenosti njegove osobnosti izvan konteksta modne revije, Marijana Cigič je tražila poveznice s migrantskim situacijama koje su u svakom smislu obilježile današnju Europu.

U performansu i instalaciji Jeka mračnog cirkusa, Tricycle Trauma je ugostila tri grupe namjernika i provela ih kroz fragmente cirkusa odbačenih.

Antonio Pošćić i Gordan Kreković su u performansu Anastatica istraživali dualizam čovjeka i algoritamskih, autonomnih i generativnih procesa.

U posljednjem programu Participativne Pogonove sezone, Nikola Kos je održao radionicu Synth Jam na kojoj su sudionici i posjetitelji mogli isprobati razne elektroničke uređaje, pridružiti se improvizaciji, podržati nezavisne izdavače ili uživati u improvizacijskoj izvedbi.

U Pogonu smo održali i brojne radionice. U našem Interkulturnom društvenom vrtu održali smo radionicu urbanog vrtlarenja u povišenim gredicama i radionicu kompostiranja na kućnom pragu. Miran Kurspahić i Rona Žulj održali su radionicu u sklipu istraživanja Eksport-import u kojoj su, kroz formu interaktivnog iskustva, tematizirali pitanje emigracije stavljajući u centar zbivanja samog gledatelja i njegov doživljaj izmijenjene stvarnosti neke drugačije hrvatske današnjice. Bacači sjenki održali su radionicu Dizajn emocija koja se bavila razradom emocija i dojmova s kojima smo se svi susretali u zadnjih nekoliko mjeseci (pandemija, potres, ekonomska situacija, lokalna i državna politika).

U Jedinstvu je održano i jedno hip hop natjecanje: Art of Motion u kojem su plesači ljubitelji hip hop kulture mogli pratiti parove u freestyle natjecanju.

Izvedbenu sezonu u Pogonu obilježile su 4 izvedbe. Sonja Pregrad zajedno s brojnim suradnicima izvedbenim umjetnicima i glazbenicima priredila je jedanaestosatni događaj Utopija produženog ovdje i sada osmišljen kao koreografija okoliša. Parainstitut Indoš je na nasipu izveo Manifeste požuda, izvedbenu video instalaciju koja je otvorila seriju izvedbenih post-manifesta za specifične prostore u kojima se uživo remedijaliziraju slike i zvukovi alatnice Parainstituta Indoš. Kao Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, DB Indoš izveo je i rad I:O:, tihu mega(reflekto)fonsku kulisu povremeno nadglasavanu živim glasovima i njima pripadajućim oprugama, bukom gitare, basa, bubnja i saxa stvarajući bučne šahtofonije. Irena Boćkai predstavila je I Want to Be Clean!, umjetničko performativno istraživanje i bioart performans o virusnom hepatitisu C.

U sklopu međunarodnog projekta RESHAPE kojeg Pogon provodi u partnerstvu s još 11 organizacija iz Europe u Zagrebu smo trebali održati konferenciju koja bi ugostila 80 umjetnika i kulturnih radnika iz Europe i Južnog Mediterana. Zajednički nam je plan bio promisliti organizacijske modele u umjetničkom polju i ponuditi neke nove, alternativne, progresivne i inovativne načine organiziranja, suradnje i rada s publikom. Na konferenciji smo također namjeravali ponosno predstaviti dobre primjere ovakvih strategija koje postoje u Zagrebu i Hrvatskoj, te ponuditi priliku da se sudionici Reshapea i gosti upoznaju i povežu s našom bogatom lokalnom scenom. Nažalost, fizički susret smo otkazali zbog pandemije, ali smo zato odlučili da dio programa odradimo online. U trenutku koji je zahtijevao brzu prilagodbu naučili smo mnogo toga o radu na daljinu, a kako je to izgledalo možete pročitati ovdje.

Svih ovih programa ne bi bilo bez potpore naših donatora. Pogonovu redovnu djelatnost omogućio je Grad Zagreb, projekt "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a projekt RESHAPE sufinanciran je kroz program Kreativna Europa Europske komisije, sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Zbog epidemije i potresa lista programa koje smo bili prisiljeni otkazati je poduža. Ali nadamo se da će period koji je pred nama to sve nadoknaditi. Utoliko se veselimo jeseni, iako moramo priznati da se ipak pomalo praznovjerno pitamo: ima li još neka katastrofa koja nas čeka iza ugla?

Ono što za sada možemo najaviti je nastavak s programom Participativne Pogonove sezone u kojoj ćemo predstaviti dva projekta. Otvoreni likovni pogon priprema satiričnu dokumentarnu audio-instalaciju „Berlin obećani grad – Izvještaj iz call centra“ u kojoj obrađuju temu Berlina kao obećanog grada te interpretiraju intervjue nekoliko desetaka osoba zaposlenika brojnih call centara u Berlinu. Želimir Schauer priprema improvizirani participativni audio-vizualni performans "Prostor-vrijeme-zvuk" kojeg u realnom vremenu režiraju posjetitelji.

Galerija 90-60-90 priprema seriju izložbi pod naslovom "Čije je što?" koje će pokušati povezati i vidjeti kako se individualni osjećaj pripadanja/pripadnosti suodnosi s društvenom konstrukcijom, odnosno koje individualne i kolektivne identifikacijske mehanizme pokreću određeni politički projekti pripadanja.

Dafne Berc i Dino Belamarić pripremaju program pod nazivom "Pejzaži nejasnih terena" koji tematizira prostore koji potiču prakticiranje produktivne dokolice.

Galerija Močvara ugostit će Luku Kedžu i njegovo umjetničko istraživanje koje se bazira na arhivskom materijalu o emisiji Noćna mora tj. Nightmare stage Željka Malnara. Sam pristup emisije je bio sirov, nefiltriran, vrlo labave strukture s mogućnošću korištenja jezika i načina izražavanja koji su teško zamislivi na televiziji. Kroz ovu izložbu Luka Kedžo će producirati novi rad, kreirajući prostor za kritičko promišljanje uloge navedene emisije te kulturnog, socijalnog i političkog konteksta u okviru kojeg je Željko Malnar stvarao.

U Jedinstvu će se održati i Festival grafoskopa, festival koji potiče kreativno korištenje ove analogne sprave. Ovaj interaktivni multimedijalni festival za djecu, mlade i široku javnost - sve ljubitelje umjetnosti i performansa, osnovan je 2017. kao nastavak uspješne suradnje između AKC-a i velikog broja umjetnika okupljenih oko Kazališta sjena Tripstih.

Cirkorama će izvesti drugu predstavu u seriji trilogije Horror House Project naziva Noć cirkusa. Sudeći po uspješnom prvom nastavku, jedva čekamo da vidimo i drugi!

Nika Pećarina priprema eksperimentalnu instalaciju naziva "Crvena, boja paljene zemlje" o materijalnosti gline i učincima keramičkog predmeta, slike i zvuka.

Operacija grad i Pogon u sklopu projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" pripremaju konferenciju o primjerima dobre prakse civilno-javnog partnerstva kojeg Pogon uspješno provodi od 2008. godine.

U narednim tjednima vam želimo mirno more i nadamo se da se vidimo uskoro u Pogonu! A mi ćemo poduzeti sve potrebne epidemiološke mjere kako bismo osigurali adekvatno, sigurno i ugodno provođenje programa.

Povezani sadržaj