Pogon na ljetnoj pauzi

Pogon na ljetnoj pauzi

Nakon zadnjeg programa prije ljetne pauze vrijeme je da rezimiramo što smo radili u posljednjih 6 i nešto sitno mjeseci.

Dvije godine lockdowna i prilično ograničenih mogućnosti fizičkog susreta većeg broja ljudi rezultiralo je pravom malom eksplozijom programa nakon završetka korona krize. Iako smo bili preplavljeni poslom - moramo priznati da smo izuzetno sretni da se ponovno družimo bez mjera :-) 

U nastavku podsjećamo na programe koje smo ugostili u Pogonu i one koje smo radili negdje drugdje u sklopu svojih projekata.

Pogon je na ljetnoj pauzi od danas, 25.07. do 26. 08. Želimo vam svima puno odmora preko ljeta i družimo se ponovno početkom rujna kada spremamo i neke novitete. 

Puno pozdrava šalju Janja, Sonja, Marijana, Matea, Graziella, Maja, Ida & Anja

Mnoštvo sjajnih izložbi

U prvoj polovici godine ugostili smo čak 13 izložbi! Galerija 90-60-90 koja djeluje u Jedinstvu predstavila nam je rad Vrijeme preokreta Mirjane Vodopije i Ive Ćurić koji kroz gotovo snenu atmosferu govori o naočigled uhodanim stvarima koje nam odjednom prekidaju svakodnevicu. Ivana Stećuk je u svome radu Dijalog pažnju skrenula na sraz subjektivnih želja i objektivnih mogućnosti, dok su Tajči Čekada i Ivana Kalc izvele jedan iz serije svojih performansa Radilište koji propituje smislenost rada.

Ivana Stećuk: Dijalog

Igor Ruf predstavio nam je tri zanimljive skulpture koje je objedinio naslovom Acoustic Turbo Sonic Momentum, a Pino Ivančić je upravo zatvorio izložbu MOJIH (prvih) 50…, sasvim netipičnu retrospektivu jednog netipičnog autora.

Igor Ruf: Acoustic Turbo Sonic Momentum

Druga galerija koja svoj program realizira u Pogonu je Galerija Močvara. Svoj su program ove godine otvorili izložbom Maje Čule Elektroničke, umjetničkim istraživanjem o povezanosti queer i internetskih mreža.

Galerija Močvara // Maja Čule: Elektroničke

Jaana Kristiina Alakoski u instalaciji/performansu NAHCO Pogon je napunila sodom bikarbonom, povrćem, hranom, tortama… A pred nekoliko tjedana Galerija Močvara nam je u programu performansa predstavila izvedbe triju uzbudljivih autorica: Candele Capitán, Mine Tomić i Zrinke Užbinec.

Galerija Močvara // Jaana Kristiina Alakoski: NAHCO

U Pogon nam se vratila i Nina Kurtela s izložbom Inner Landscapes / Imaginary homes u kojoj je preispitala odnose stvarnog i fiktivnog, privatnog i javnog, materijalnog i iskustvenog.

Nina Kurtela: Inner Landscapes / Imaginary homes

U velikoj i maloj dvorani te prostoru oko Pogona ugostili smo još i skupnu izložbu suvremenih makedonskih umjetnika Još jednom će biti previše: Posredovanje (ne)mogućnostiVirtualni postav Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu u sklopu programa ovogodišnjih Trnjanskih kresova, izložbu A. Saške Mutić Klaun/Clown i prodajnu izložbu Mapiranje.

Mapiranje

Predstave, plesne predstave, performansi…

I kod izvedbi brojimo impresivnu brojku od 16 naslova koje ste imali prilike pogledati u Jedinstvu. U sklopu programa Pogonator omogućili smo prostor za eksperiment, razvoj, probe i izvedbu četiri predstave: Moderato u organizaciji FAKin Teatra bavio se vječnom temom - ljubavi; u predstavi Da nam padne rosna Kiša Mia Štark vezuje folklorne plesove i običaje uz sakralno odnosno društveno polje; u predstavi Flip Flop su Mirta, Marijana i Lidija svaka iz svog ugla pristupile klaunovskoj umjetnosti, a Cirkoramin Oblik Ničeg tematizirao je pitanje odabira i smjera u svijetu s previše mogućnosti. Osim ove posljednje, Cirkorama nam je u Jedinstvo dovela još pregršt drugih predstava međunarodnih i domaćih cirkuskih umjetnika u sklopu desete Cirkobalkane, Festivala suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru.

Moderato

DB Indoš nam je ovog polugodišta priredio dvije šahtofonije: prvu pod naslovom Kužni Ifrit u suradnji s Trobecovim krušnim pećima, i drugu održanu pred samu ljetnu stanku - Sjenke i snovi kao izvedbu za kamere i publiku. Pored toga Indoš je u velikoj dvorani s kolegama i suradnicima održao radionicu rezometrijskih plesova.

DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta i Trobecove krušne peći: Kužni Ifrit

Uz skupnu izložbu makedonskih vizualnih umjetnika, kod nas su gostovale i dvije makedonske plesne umjetnice: baletna pedagoginja i koreografkinja Ivana Kocevska koja je izvela radove "Where's Your Gravity" & "Chance-Dance" te interdisciplinarna umjetnica Ivana Balabanova s izvedbama RAWCode #9.

Ivana Kocevska: Where is Your Gravity & Chance-Dance

Šarolik je dijapazon tema koje su pokrivale predstave izvedene u Jedinstvu, ali ponosni smo baš na svaku :-) Lepeza ide od klimatskih promjena (Irena Boćkai: Bear with me), suživota u postpotresnom i pandemijskom Zagrebu (Miran Kurspahić i Rona Žulj: Krizni stožer), preko reprezentacije najvećeg ljudskog organa u jeziku (Martina Hrlić Rogić: Jezik kože) i prikrivanja depresije (Smiling Depression) do Bosne (Tricycle Trauma: Bosa), scenskog stvaranja (Drame iza drame) i jedne neobične glazbene mjere (Eurokaz: Trokutometar).

Irena Boćkai: Bear with me

Smiling Depression

U Pogonu se i uči, radi i opušta 

Jedan od najdugotrajnijih programa ove sezone bila je radionica Pogonovi plesni susreti koja se temeljila na praksama kreativne komunikacije i koja nam je pokazala terapeutski učinak umjetnosti i plesa.. Susrete je svake srijede vodila Tamara Curić, a održani su u sklopu programa Hurtok. Cirkorama nas je naučila kako postaviti i upogoniti cirkuski šator, u našem vrtu učili smo kompostirati i saditi, a izradili smo i hotel za kukce.

Hotel za kukce

Na radionici Boiler House vol.2  pokušavali smo proniknuti u nevidljivi, skriveni svijet jednostaničnog organizma - amebe. U Pogonu je u organizaciji WHW-a gostovao i Pablo Martínez koji je održao predavanje Dissolving the self. Becoming many. On images, bodies and crowds.

Boiler House vol.2

A ponekad i pleše :-)

S nestankom covid restrikcija vratili su nam se i glazbeni programi (jeee!). U Jedinstvu ste tako mogli gledati i slušati multikanalni audiovizualni performans Ivone Eterović (tonota), Kristiana Bagarića (varboska) i Filipa Packa Interferencija. Glazbeni label više manje zauvijek razveselio nas je Festivalom pop muzike s odličnim lineupom! Fantom, Peki Pele, Đutko i Plodovi zemlje, Pitaj klince, Luul i Pseća Plaža raspjevali su i rasplesali Jedinstvo. Isto kao i Bad Daughter koja je kod nas promovirala svoj prvi album Let Me Panic.

više manje zauvijek festival pop muzike

Nešto eksperimentalnije note približio nam je KONTEJNER na svom Zvučnom pikniku na kojem je, između ostalih, nastupao i kanadski umjetnik Martin Messier. I naravno, zvučne radosti donijela nam je i ovogodišnja Jedinstvena vrtna zabava gdje nas je DJ David Hasselhoff uveseljavao hitovima osamdesetih.

Martin Messier: Echo Chamber

Naši projekti

U sklopu projekta Culturavirus u Zagrebu smo ugostili predstavnike dviju partnerskih organizacija (Bemowskie centrum kultury iz Varšave i Renovar A Mouraria iz Lisabona) na studijskom posjetu zagrebačkim organizacijama nezavisne kulture, mladih i civilnoga društva. 

Culturavirus

U sklopu projekta The Melting Pot realizirali smo 4-mjesečni program približavanja suvremene umjetnosti i kulture mladima i pripreme za aktivno uključivanje mladih u rad organizacija kulture i umjetnosti. Sretni smo da je 10 mladih uspješno završilo program i veselimo se daljnjoj suradnji s njima :-)

A osim po doma, radili smo i naokolo :-) U sklopu projekta Stronger Peripheries bili smo u Barceloni, Ljubljani, francuskom Tarbesu, portugalskoj Alcobaçi, grčkom Pireju te talijanskim gradovima Mondaino i Pergine. Što smo sve tamo radili pogledajte na stranici projekta.

Stronger Peripheries

Sve ovo što smo napravili, napravili smo zahvaljujući našim donatorima, Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture i medija i Europskoj komisiji, ali i zahvaljujući svim organizacijama i pojedincima koji u Pogonu već godinama rade svoje programe. Hvala vam svima!

Najesen očekujte ponovno genijalne izložbe, jedan festival, poneki koncert i par poslastica koje nećemo još otkrivati. A i neke novitete koje jedva čekamo da vam predstavimo! 

Želimo vam dugo i (ne previše) toplo ljeto. Do skorog druženja!

Povezani sadržaj