Pogon vam želi ugodne praznike!

Pogon vam želi ugodne praznike!

Za koji dan zatvaramo vrata (ali samo na kratko) i prelazimo u mod hibernacije (ali samo na kratko). A kao i svakog drugog prosinca, red je da podvučemo crtu i pogledamo što smo sve radili od ljeta naovamo.

Izložbenog programa u Jedinstvu nije nedostajalo. Galerija 90-60-90 od ljeta je u Jedinstvu priredila čak 4 izložbe. Sezonu je otvorila izložba Sonje Jankov "Suvremena topografija" koja je tematizirala GIFove i arhitekturu, a program je nastavljen izložbom Anite Miloš "Praznine" koja je pak govorila o ulozi samokontrole u suvremenom društvu kontrole. Bojan Gagić, Roanna Rahman, Josip Zanki su se kroz izložbu “Prostori tišine” bavili (re)interpretacijom ritualnih praksi, tibetanskih budističkih meditacijskih formi i amazonskog šamanističkog naslijeđa. Program Galerije zatvorila je izložba "Okoliš sjećanja" na kojoj je četrdesetak umjetnika izložilo radove inspirirane posjetom Golom otoku.

U izložbenom programu u Jedinstvu smo još ugostili dio programa festivala Organ vida, točnije izložbu Bojana Mrđenovića "Magistrala" koja prati preobrazbe krajeva uz Jadransku magistralu do kojih je doveo turizam. Galerija Močvara dovela nam je ruskog umjetnika Dmitrija Morozova i njegovu instalaciju "until I die" koju pokreće struja iz umjetnikove krvi. Umjetnički kolektiv Ljubavnice u Jedinstvu su priredile izložbu "Dva stupnja" koja je tematizirala energiju, njezinu proizvodnju, potrošnju, važnost i utjecaj na okoliš.

Kazališnu i izvedbenu sezonu otvorili smo predstavom Bacača sjenki "$v€ j€ u novcu" koja se bavila odnosnom novca i društvenih vrijednosti iz perspektive osobnih narativa. U 48-satnom happeningu izvedbene grupe Freakvencija imali ste priliku istražiti odnos aktivizma i umjetnosti te otkriti kako artikulirati angažirane ideje odgovarajućim izvedbenim sredstvima. Dora Šušković Stipanović, Buga Bosanac, Tena Gašparac su u predstavi "Celofan" propitivali unutarnji diskurs između srca kao fizičkog organa i njegove metaforične uloge u doživljaju emocija. Umjetnička organizacija Četveroruka je u performansu "Koreografije utopije, pokret br. 2" predstavila je koreografsko istraživanje Sonje Pregrad, Andre Giunija i Tina Dožića o modalitetima međuzavisnosti kao stvaralačkom utopijskom organizmu. Nina Kurtela izvela je performans "365 rituala", koreografiju koju je kroz godinu dana svakodnevno gradila s umjetnicom Hanom Erdman. S izvedbom"365 rituala" zatvorila je program još jednog Pogonatora, inkubatora suvremenog plesa i kazališta u nezavisnoj produkciji. DB Indoš i njegova Kuća ekstremnog muzičkog kazališta priredili su lekcijski performans "Čovjek neuron" o čovjeku kao jedinom biću koje ubija svoje bližnje, ali istovremeno pokušava zemlju učiniti boljim mjestom za život. Na kraju izvedbene sezone, kao i na početku, stoje Bacači sjenki s izložbom "Obrana i posljednji dani", njihov, kako ga sami nazivaju, drugi po redu posthistorijski antispektakl.

S glazbom smo bili skromni pa u popis inventara za ovaj period možemo dodati samo dva koncerta. No – oba su bila maestralna! ManMachine predstavio je svoj novi EP "What If There's Nothing There", a na Jedinstvenoj vrtnoj zabavi pjevao nam je legendarni Trnjan Drago Diklić.

Osim programa u Jedinstvu, radili smo i stvari koje su možda nešto manje vidljive, ali su i dalje nama jako drage i bitne. Prekopali smo stare diskove, mailove, gnjavili vas, dragi naši korisnici, da nam šaljete fotke i materijale, ne bi li napravili arhivu programa u Pogonu u posljednjih 10 godina. U rujnu smo započeli s provedbom europskog projekta Reshape s kojim ćemo se baviti naredne 2 godine i koji je sufinanciran iz programa Kreativna Europa Europske unije. U prosincu smo pak krenuli s realizacijom projekta Svi za Pogon - Pogon za sve! financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Čeka nas, dakle, puno radosti i puno posla!

Sve smo ovo realizirali zahvaljujući Gradu Zagrebu koji financira našu redovnu djelatnost, Ministarstvu kulture, Kreativnoj Europi i Europskom socijalnom fondu koji financiraju naše projekte te zahvaljujući svim korisnicima Pogona koji svakodnevno radite kod nas.

Svima vam želimo ugodne i bezbrižne praznike i puno sreće i uspjeha u novoj 2019. godini!

Povezani sadržaj