Predstavljanje rezidencijalnog boravka Vanje Babića na Akademie Schloss Solitude

Predstavljanje rezidencijalnog boravka Vanje Babića na Akademie Schloss Solitude

Pozivamo vas na predstavljanje rezidencijalnog boravka Vanje Babića na Akademie Schloss Solitude.

Puno se stvari skupilo u jednu cjelinu u ovoj priči. Predmeti, informacije, ljudi, naracija. Teško je reći što je bilo prvo, ali opuštajuće šetnje po šumskim putevima u blizini Akademie Schloss Solituda bile su dovoljne da privuku moju pozornost.

Ovako Vanja sažima svoje iskustvo rezidencijalnog boravka na Akademie Schloss Solitude. U tom se periodu bavio propitivanjem društvenih i kulturnih pretpostavki, fenomenom novca, različitim vrstama rada, otpadom, recikliranjem te ljudima koji nalaze svoje mjesto u i među dijelovima tog sistema. Više o tome što je radio u Stuttgartu, kako rezidencija funkcionira i koga tamo možete sresti saznajte na njegovom predstavljanju. Predstavljanje je posebno namijenjeno svima koji se ove godine namjeravaju prijaviti Pogonov natječaj za rezidencijalni boravak u Akademie Schloss Solitude koji je otvoren do 15. lipnja.

Vanja Babić rođen je u Zagrebu 1984. Pohađao je Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića i Fakultet elektrotehnike i strojarstva, Odsjek za telekomunikacije.

Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2011. završio dodiplomski studij na Odsjeku za nove medije te cum laude diplomski studij na Odsjeku za nove medije 2013 . Radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Zagrebu, Beču i Londonu; nagrađen je s dvije rektorove nagrade za grupne projekte i priznanjem za najboljeg studenta u generaciji na Akademiji likovnih umjetnosti; dobitnik je Essl nagrade 2013. te posebne nagrade u kategoriji "Energy 2012".

Njegovi su radovi često utemeljeni na principu društvene prakse, propitujući svakodnevne granice koje utječu na živote pojedinaca. Njegovo mu je osobno iskustvo glavna inspiracija i motiv za intervenciju u svakodnevne situacije. Za njega je rad iskrena reakcija na okolinu u kojoj živi te kroz njega nastoji ukazati na probleme u sistemu.