Radionica o kastama u Indiji

Radionica o kastama u Indiji

Radionica se provodi u sklopu projekta Europe Meets India u kojem se uspoređuje europska i indijska civilizacija.

U ovoj radionici će sudionici biti raspoređeni u jednu od četiri kaste koje postoje u Indiji. Kaste zatvorene društvene grupe koje su formirane na religioznoj osnovi, a nastale su u robovlasničkom društvu. Naziv kasta dolazi od portugalske i španjolske riječi „casta“ što označava rod, rasu, klan ili pleme.

Prema nekakvim narodnim vjerovanjima smatra se da su kaste „stvorili“ tadašnji svećenici kako bi na jednostavnije načine kontrolirali ljude. Prema statističkim podacima danas u indijskom svijetu 300 milijuna ljudi živi po sistemu indijskih kasti. Pripadanje nekoj kasti definirano je samim rođenjem. Ako se netko rodio u siromašnoj obitelji teško da će za vrijeme života prijeći u viši sloj kasti.

Međutim, takvi slučajevi bili su mogući, ali vrlo rijetki. Prema tradiciji pripadnici istih kasti uvijek su se međusobno vjenčavali i družili. Prema određenim činjenicama možemo zaključiti da je ovakav sistem pripadnosti među ljudima od njihovog rođenja nejednak pa i nepravedan.

Sudionici radionice, podijeljeni u različite kaste, suočit će se sa situacijama iz svakodnevnog života te će morati odlučiti kako će se ponašati u toj situaciji. Pravila ponašanja su drugačija za različite kaste i sudionici će trebati odlučiti koja su pravila njihove kaste.