Psiho, drama

Psiho, drama

Prvi modul radionice "Psiho, drama" voditeljice Jasne Žmak pod naslovom "Ja, ja i moja kreativna blokada" održat će se u ponedjeljak 4. ožujka od 19 do 21 h.

Svi koji su se ikada okušali u bilo kojem obliku kreativnog rada dobro znaju s kojim se sve poteškoćama autori i autorice na putu kreativnosti nalaze. Kreativne blokade, na filmskom platnu često utjelovljene u obliku kursora koji nervozno blinka na praznom papiru, definitivno se nalaze među najčešćim preprekama kreativnosti. Svi dobro znamo za one duge, neprospavane noći koje su trebale rezultirati novom verzijom sinopsisa, scenoslijeda ili scenarija... ali su, umjesto toga, rezultirale samo hrpom zgužvanih papira. Na ovoj radionici opipat ćemo i ispitati naše kreativne blokade pokušavajući im pristupiti iz nešto drugačijeg rakursa. Umjesto ptičje ili žablje perspektive, pogledat ćemo ih preko rampe, direktno oči u oči. Korištenje psihodramskih tehnika omogućit će nam i da s njima porazgovaramo, bolje ih upoznamo i, možda, promijenimo neke dijelove tog odnosa.

Psihodrama je terapijski pravac koji se bazira na ideji da su naši identiteti kompleksne i dinamične formacije satkane od niza uloga koje igramo u različitim životnim situacijama. U psihodrami se pomoću akcijskih, dramskih tehnika istražuju različiti aspekti naših odnosa sa samima sobom i sa svijetom oko nas. Radionica je namijenjena svima koji se bave nekim oblikom kreativnog rada: pisanjem, snimanjem, montažom, režijom i ne zahtijeva nikakvo prethodno predznanje.

Voditeljica radionice Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, scenaristica i spisateljica na filmu i u kazalištu. Vodila je brojne spisateljske i scenarističke radionice, između ostalog i u Kino klubu Zagreb. Od 2012. predaje na odsjeku odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno se nalazi u edukaciji za psihodramsku praktičarku pri zagrebačkom Centru za psihodramu.