Raštimavanje / Fantazme

Raštimavanje / Fantazme

Autorice: Teuta Gatolin, Iva Korenčić i sudionici akumulacionice (Jiao Guo, Eva Milković, Larisa Mravunac, Hana Novoselec i drugi)

Raštimavanje/Fantazme proces je koji nastaje kao amalgam dvaju rada – ciklusa Raštimavanja Teute Gatolin te rada Ive Korenčić Prema Fantazmi.

U Raštimavanjima, Gatolin se bavi susretom prostora i pripadajućih mu predmeta kroz akumuliranje slučajnosti, potreba, zadatosti, namjernog nalaženja ili nenalaženja koji se kroz vrijeme izložbe talože u formu fluidne instalacije bez krajnje “završene” forme.

Korenčić pak, u Prema Fantazmi, zakoračuje prema tragovima zgrnutih ili rasprsnutih komadića događaja, sjećanja i identiteta; metamorfozirajući sve ono što se u tijelu i osobnosti ne može kontrolirati u fizičke skulpturalne objekte koje je (donekle) moguće kontrolirati.

Oba su rada temeljena na svojevrsnim slojevima koji se talože u sedimente.

Pomoću elemenata preuzetih iz vizualnih umjetnosti – poput crteža, skulpturalnih objekata ili fotografija – te elementata preuzetih iz izvedbenih umjetnosti – poput somatskog rada s tijelom ili tretiranja prostora instalacije kao da se radi o scenografiji za događanja njenog daljnjeg razvijanja - uz sudionike akumulacionice gradimo prostor između. Onaj u kojemu propitujemo koje balanse između kaosa i reda možemo postići te gdje su potrebni, a gdje nisu. Što sve predmet može biti. Što može biti crna hala u kojoj gradimo/izvodimo ovaj rad. Gdje je sigurno, a gdje nesigurno. Što je ono što nam ne stane u opise koje imamo, i koje su kvalitete tih viškova, ostataka, tragova. Nastojimo sedimentirati okoliš koji je zapis pokušaja građenja zajedničkog, nehijerarhijskog prostora na ovim valovitim temeljima. Prostora-procesa kojeg možemo nastanjivati.

Polaznici radionice su ko-autori postavljene instalacije.

Izloženi oblik instalacije moguće je pogledati u Pogonu Jedinstvo 30. rujna i 1. listopada.

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!"  sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.