Rodovi, vrste, zajednice

Rodovi, vrste, zajednice

Rodovi, vrste, zajednice sastoji se od niza prezentacija, diskusija, izvedbi audio i video arta, performativnih izvedbi, radionica u kojima će sudjelovati bivši i sadašnji studenti Odsjeka za animirani film i nove medije.

Kako se dijelimo na rodove, vrste, zajednice u doba kad su kategorije i hijerarhije živog već duboko problematizirane? Kako dajemo vrijednost pripadanju, vidimo li sebe kao nešto iznutra i izvana istovremeno? Uvodimo, metaboliziramo, izbacujemo i dijelimo li vanjski dio svijeta u sebe? Koliko svijeta je zajedničko dobro, od kontaminacije do virusa, do kisika, do vode; kako se spajamo i reproduciramo? Projektom Rodovi, vrste, zajednice propitujemo narative budućnosti, ljudskosti i uvjete življenja. Usmjeravamo se na pitanja okupljanja, odvajanja, simbiozama i međuzavisnostima.

Projekt je nastavak prošlogodišnjih istraživanja u kojima ostajemo zapetljani/e u susretima, nejasnim granicama, pokušajima uživljavanja, doživljavanja, oživljavanja, preživljavanja. Čitamo Viveiros de Castro, Lynn Margulis, Heather Davis, Michaela Taussiga, Annu Tsing, Saru Ahmed…

I ove godine Odsjek za animirani film i nove medije na tjedan dana naseljava prostor Pogona Jedinstvo koristeći ga kao svojevrsni laboratorij-rezidenciju. Rezultati će biti prezentirani posljednji dan rezidencije u formi javnog događaja, izložbe i multimedijskih izvedbi.