Sabina Mikelić: Beyond the Choir

Sabina Mikelić: Beyond the Choir

Višekanalna instalacija Sabine Mikelić Beyond the Choir dio je ciklusa Kinematografije otpora u sklopu Subversive Festivala.

Kinematografije otpora su program MSU-a koji predstavlja međunarodne filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti k eksperimentu. Sabina Mikelić magistrirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom je preselila u Nizozemsku gdje je diplomirala na Nizozemskoj filmskoj akademiji. Hrvatska publika pamti je prije svega po filmovima nastalim na sjecištima dokumentarnog i eksperimentalnog filma u kojima je pokazala vlastiti filmski rukopis zamućujući granice filmskog medija u potrazi za korijenima vlastitog identiteta.

Glas je okosnica višekanalne instalacije u kojoj se istodobno istražuju mogućnosti zvuka, glasa i tišine unutar filmskog jezika, uzajamnost protagonista filma i redateljice te analiziraju odnos, značenja odnosno, afektivne i kognitivne veze s „našim škojem“ kako Sabina naziva rodni Rab. Ljudski glas (često u lokalnom idiomu) odnosno pjesma (tradicijska) postaje katalizator nelinearnog pripovijedanja u mnogim kadrovima. Nadalje, glas je instrument koji objašnjava i povezuje znanja, memoriju i značenja koje pojedinci ili grupe razvijaju sa specifičnim mjestom. Ovdje je zanimljiv Sabinin otpor prema vizualnim stereotipovima mediteranskog krajobraza. Ne prikazuje nam, primjerice, turističke belviste bijelih stijena i modrog mora nego su dokumentarne ili poetsko-realistične scene organizirane na način da strukturiraju fizičke i društvene veze, odnosno društveno konstruiranu ukorijenjenost u određenom mjestu.