Slika od zvuka 4

Slika od zvuka 4

"Slika od zvuka" emisija je Trećeg programa Hrvatskoga radija koja se realizira u produkciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT), a u kojoj nastaju izvorna audiodjela vizualnih i multimedijskih umjetnika.

Emisija je zamišljena kao svojevrsna radionica i ”izložbeni“ prostor specifičnog, no istodobno otvorenog žanra sound arta. Emisija Slika od zvuka aktivan je čimbenik u produkciji audioumjetnosti što znači da producira nova (a ne samo reproducira) audiodjela.

Audioradovi nastali za Sliku od zvuka ne pripadaju nužno žanru radijske umjetnosti u užem smislu riječi, to jest nije riječ o audioradovima koji se u svojem konceptu baziraju isključivo na tehnološkim mogućnostima radiodifuzije ili osobitostima i komponentama toga medija te onima koji se ostvaruju u emitiranju uživo. Audioumjetnost kakvu njegujemo u Slici od zvuka prije se može odrediti terminom sonificiranih umjetničkih koncepata. Ili, drugim riječima, to su audiodjela kojima zvuk služi kao sredstvo izvedbe konceptualnog rada. Dakle, područje unutar kojega djeluje emisija Slika od zvuka (post)konceptualna je i multimedijska suvremena umjetnička praksa, koja se pojavljuje u mnoštvu hibridnih umjetničkih formi, s backgroundom u vizualnim umjetnostima. U skladu s tim pretpostavkama, umjetnici pozvani da za emisiju osmisle svoje audioradove nisu se prije toga nužno izražavali u audiomediju. Štoviše, neki od umjetnika za Sliku od zvuka ostvarili su svoje prve radove u zvuku.

Dosljedno tome umjetnike se poticalo da audiorad za Sliku od zvuka osmisle kao nastavak svoje umjetničke prakse u ostalim medijima, kao medijsko proširenje umjetničkih tema i problema kojima su se do tada bavili. Ta poveznica s njihovim prijašnjim radovima, u emisiji Slika od zvuka naposljetku je rezultirala velikom raznolikošću sadržaja i oblikovnih pristupa: od audioradova koji polaze od pripovjednih formi, nerijetko s autobiografskim elementima, poetičnih monologa, audioradova nastalih od dokumentarnih snimki u koje se intervenira montažnim postupcima, performativnih audioradova, soničnih kolaža, do onih koji primjenjuju dekonstrukcijske postupke samog radijskog prijenosa i njegovih sastavnica, odnosno suprotno: onih nastalih konstrukcijom imaginarnih soničnih pejzaža ili prostora, ili pak kompozicijom zvukova generiranih unutar samog sustava audiotehnologije…

U emisiji je od 2009., kada je pokrenuta, do kraja 2022. producirano 112 audioradova, uglavnom hrvatskih umjetnika, no kada je bilo moguće ostvarivala se i međunarodna suradnja. Dosad su u izdanju HRT-a objavljena četiri nosača zvuka: DVD Slika od zvuka (produkcija 2009. / 2010.), dvostruki DVD Slika od zvuka 2 (2010. / 2011. /2012.), dvostruki DVD Slika od zvuka 3 (2013. / 2014.), te Slika od zvuka 4 (2015./2016./2017./ 2018.)

Ovom izložbom prezentiramo audiodjela nastala od 2015. do kraja 2022.

Evelina Turković
Urednica emisije Slika od zvuka

Izlažu

Marko Marković, Igor Rončević i Miro Pijaca, Tomislav Brajnović, Niko Mihaljević, Predrag Pavić, Dragana Sapanjoš, Vanja Pagar, Mirjana Vodopija, Petra Mrša, Hrvoje Pelicarić, Antonio Grgić, Katerina Duda, Gildo Bavčević, Ivana Pegan Baće, Jana Winderen, Tomislav Šamec i Krešimir Horvat, Tonka Maleković, Vida Guzmić, Annette le Fort, Nina Horvat, Tin Dožić, Colin Black, Andro Giunio, Maja Marković, Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Toni Meštrović, Ivona Vlašić, Andrija Santro, Zvukospjevi (Nicole Hewitt i Ivan Slipčević, Haris Sahačić, Toni Mijač, Nadija Mustapić, Grupa za nove narodne prakse (Selma Banich), Andro Giunio i Miodrag Gladović, Jasenka Bulj, Vesna Mačković, Nikolina Komljenović i Bruno Pocheron, Bezimena skupina autora, Tomislav Šamec i Evelina Turković, Luana Lojić, Sara Salamon, Vanja Babić, Marko Tadić, Hrvoje Spudić, Nikola Bojić

ORGANIZACIJA: HRT, Hrvatski radio i 90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost
KUSTOSICA GALERIJE: Marijana Stanić
KUSTOSICA PROJEKTA: Evelina Turković, HRT
PRODUCENT: Ognjen Grošić, HRT
TEHNIČKA SURADNJA: Bruno Molnar, HRT, Željko Bašković
AUTOR VIZUALNOG IDENTITETA: Tomislav Turković
GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Kristina Žagar, HRT
projekt podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”