Sounded Bodies 2023: Glas kao tijelo

Sounded Bodies 2023: Glas kao tijelo

Radionica je namijenjena studentima i profesionalnim umjetnicima, ali i svima onima kojima je u središtu zanimanja glas i izražajne vokalne mogućnosti, bio on/a muzičar/ka, kazalištarac/ka, vizualac/ka, performer/ica, glasovni/a entuzijast/kinja ili terapeut/kinja.

Radit ćemo na glasu kroz tijelo, putem fizičkih vježbi promatrat ćemo i slušati kako glas može biti produžetak i nastavak fizičke akcije. Vježbama disanja i opuštanja tijela možemo rezonirati glasom, otvarajući se slušanju, otkriti vlastite ritmove i melodije koje organski nosimo. Eksperimentiranje glasom može nas dovesti do različitih lica i priča koje svaki glas ima. S druge strane imajući tekst i radeći s njim kao s kompozicijom, možemo ga utjeloviti, pjevati ili slati u prostor da rezonira postižući različite interpretacije teksta.

Radionica će se ponajprije fokusirati na praktičan pristup radu s glasom kroz tijelo, koji se usredotočuje na brigu o sebi kroz aktivno traženje, konstantno izoštravajući svojih osjetila i intuitivne odgovore, usklađujući se s našim dubljim potrebama i asocijacijama. Radit će se meditativne i relaksacijske vježbe, rad na tijelu, u grupi ili samostalno. Specifično ćemo raditi i na dahu zašto je važna potpora i zajedništvo grupe. Pronalazit ćemo različite zvukove i primitivne zvukove i/ili emocije koje hrane pjevajući glas. Vidjet ćemo kako fizički kontakt daje život glasu.

Proces rada i istraživanja uključuju:

  • organski odgovor kroz asocijacije, sjećanja, maštu te kontakte u prostoru, sa samim sobom i drugima;
  • aktivan način slušanja, neprestano reagirajući na promjenjivu okolinu;
  • pjevanje koje je nalik govoru i obratno;
  • fino ugađanje našeg srca tijekom slijeđenja glazbene partiture i kroz improvizaciju sa zvukovima;
  • pjevanje kao način povezivanja sa svojim kulturnim izvorom;
  • pjevanje kao način brige o sebi.

Lucija Barišić (Zagreb, 1983.) diplomirala je glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Educira se na brojnim radionicama te sudjeluje u umjetničkim rezidencijama i projektima posvećenim istraživanju različitih metodologija rada iz područja glume, glasa i pokreta u Hrvatskoj i inozemstvu pod vodstvom umjetnika i pedagoga poput Tomija Janežića, Male Kline, Thomasa Richardsa, Nhandan Chirco, Janeza i Andreja Vajevca, Scott Fieldinga, Velimira Veleva, Slobodana Beštića, Zijaha Sokolovića i mnogih drugih. Od 2003. kroz rad s umjetnicama Anne-Marie Blink, Irenom Tomažin, Svetlanom Spajić i Ang Gey Pin intenzivno se bavi istraživanjem glasa i vokalne ekspresije te samostalno i u suradnji s drugim umjetnicima vodi radionice glasa. Kao glumica surađivala je na kazališnim projektima u HNK Osijek, En Knap-u, Kerempuhu, Maloj sceni, Kazalištu Ulysses, Zkm-u, Teatru &TD, Gavelli, a 2015.g. u Kazalištu KNAP postavila je svoju prvu autorsku predstavu “Crno-bijelo”. Surađuje i na filmskim projektima, većinom nadolazeće generacije filmskih redatelja. 2020.g. započinje edukaciju za psihodramskog terapeuta u Centru za psihodramu Zagreb. Trenutno je u pripremi nove autorske predstave „Final Act“ u Zagrebačkom kazalištu mladih.