Sretni praznici i sve najbolje u novoj 2020!

Sretni praznici i sve najbolje u novoj 2020!

Zaokružili smo program za 2019. godinu, a kao i uvijek, brzinski bacamo pogled unatrag da podvučemo crtu i vidimo kakva nam je bilanca u drugom polugodištu.

U drugoj polovici godine ugostili smo najviše izložbenih programa. Izložbenu sezonu otvorili su Dino Belamarić i Dafne Berc s izložbom "Urbanistička Instalacija Nº4: SAVA EKSPRES" koja je istražila obale Save, oslanjajući se na metaforu nasukanih brodova kakve možemo vidjeti na savskim obalama. Redakcija samostalnog srpskog tjednika Novosti proslavila je u Jedinstvu 20 godina kontinuiranog izlaženja kroz 20 priča o životu Srba u Hrvatskoj. U izložbi "Zid" Petra Grozaj propituje unutrašnje i vanjske granice koje si sami postavljamo. Skupna izložba "Tišina je ovde gluvoća / Silence is deafness here" bavila se različitim migracijama koje obilježavaju naše prostore: od figure gastarbajtera/ice, preko rata i tzv. raspada Jugoslavije, do Balkanske migrantske rute. A skupnom izložbom na temu Tišina, na kojoj su izlagale Dajana Durić, Nada Maleš, MOON Martina Zelenika i koju možete pogledati još danas, zatvaramo ovogodišnji program!


Izložbeni program nije stao na ovome. U Pogonovoj participativnoj sezoni, koju smo ove godine realizirali po prvi puta u sklopu projekta “Svi za Pogon - Pogon za sve!” realizirali smo 4 događanja. Tin Dožić i Luana Lojić u audiovizualnoj izvedbi predstavili su “Panaceu”, Univerzalni lijek kojeg prepoznajemo u postupku bioremedijacije - metodi koja se koristi za ''liječenje'' kontaminiranih medija (uključujući vodu, tlo i podzemne materijale) mijenjanjem okolišnih uvjeta kako bi se potaknuo rast prisutnih mikroorganizama koji razgrađuju zagađivače. "Raštimavanje/Fantazme" proces je koji je nastao kao amalgam dvaju rada – ciklusa "Raštimavanja" Teute Gatolin te rada Ive Korenčić "Prema Fantazmi". Interaktivna instalacija "M 24" Filipa Borellija istraživala je estetiku univerzuma kroz gibanje mikro čestica u vodi. Instalacija sastavljena od 24 skulpture sadrži vrtloge vode koje pokreće publika svojim kretanjem. Tematsku okosnicu radionice "ID That We Need – Indeed?" činila je psihologija pamćenja, na kojoj su Lidija, Morana i Anja kroz sjećanja i pamćenja propitivale identitet i trebamo li ga zaista. Radionica "Marvels and Catastrophes - Plutajući leksikon čuda i katastrofa" usredotočila se na istraživanje različitih vrsta iznenađenja koja možemo očekivati ako i kada se dogodi nešto nepredvidivo. Nisu izrađivali vodič za preživljavanje katastrofe, već kreativni priručnik za neizvjesne situacije u kojima danas živimo.


U radioničarskom programu smo i ove godine ugostili profesore i studente Odsjeka za animirani film i nove medije na šestodnevnoj mini rezidenciji prepunoj radionica, prezentacija vodstava i drugih formata. U programu, objedinjenom pod nazivom “Trbuhozborke - o neljudskome”, promišljali su kategorije, početke i krajeve, objekte, stijene, bića, nebića, prošlost budućnost… Marijana Međugorac i Vesna Horvat-Kovačec priredile su likovnu istraživačku radionicu za djecu na kojoj su ona kroz crtež promišljala o hrani. Dora Kokolj i Anja Pletikosa kroz radionicu “Burza grešaka 2.019” provele su nas kroz svijet grešaka u priči i pokretu. U prostoru u Mislavovoj priredili smo Radionicu dramskog pisanja koju je vodio Vinicius Jatobá, brazilski pisac koji u Zagrebu boravi na tromjesečnoj umjetničkoj rezidenciji koju Pogon provodi u suradnji s Akademie Schloss Solitude.


Od glazbenih programa ugostili smo Oluja Fest, jedan od najstarijih domaćih festivala ekstremne glazbe, te Sanju Šiljković i njezin projekt SUN U. Sanja je u audio vizualnom spektaklu predstavila svoj album prvijenac “Discover”. Eurokaz nam je u Jedinstvo doveo i izvedbeni program, odnosno predstavu “Glembajevi, još jedna legenda”.


U sklopu projekta RESHAPE - Reflect, Practice, Share, Experiment, kojeg Pogon provodi zajedno s još 18 partnera iz Europe i južnog Mediterana, proveli smo prvu seriju radionica s ciljem promišljanja alternativnih načina rada u polju umjetnosti. Radionice su se bavile transnacionalnim umjetničkim praksama, umjetnošću i aktivizmom, pravednijim modelima upravljanja u kulturi, financiranju koje se temelji na solidarnosti i vrijednošću umjetnosti u društvenom tkivu. U sklopu projekta Pogon je napravio brojne intervjue sa sudionicima i gostima radionice koje možete pogledati ovdje. U studenom smo u rumunjskom Cluju održali konferenciju čiji program predavanja možete pogledati ovdje. U ožujku sljedeće godine jednu takvu konferenciju ćemo održati i u Zagrebu čemu se izuzetno veselimo!


Kroz 2019. godinu (za koju se još uvijek nismo složili da li je zadnja u ovoj dekadi ili će dekadu zatvoriti tek nadolazeća godina) Pogon je radio zahvaljujući potpori Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Kreativne Europe i Europskog socijalnog fonda. Također, radio je dobro zahvaljujući našem Programskom savjetu u kojem su sjedili Sunčica Ostoić, Bernarda Cesar, Iven Ćurin, Sanjin Hasanefendić i Tamara Curić, te zahvaljujući radu Upravnog Vijeća u kojem su bile Miljenka Buljević, Laura Topolovšek, Sonja Soldo i Marijana Rimanić. Radio je dobro i zahvaljujući našim suosnivačima: Savezu udruga Operacija grad i Gradu Zagrebu, te brojnim sjajnim, kreativnim i zanimljivim organizacijama, kolektivima, umjetnicima i drugim korisnicima koji su u našem prostoru realizirali svoje programe.

Nadamo se da ćete posljednje dane ove godine (i dekade, ovisno o tome kojoj se struji mišljenja priklanjate, no mi smo, recimo, na tragu toga da je tek sljedeća godina zadnja u dekadi...) provesti veselo i sretno, uz dobro društvo i drage vam aktivnosti. A u Novoj vam, naravno, želimo sve najbolje, a povrh svega da se još puno i dugo družimo.

Povezani sadržaj