Sve najbolje u Novoj godini želi vam Pogon, dom nezavisne kulture

Sve najbolje u Novoj godini želi vam Pogon, dom nezavisne kulture

Uzbudljiva, zanimljiva, izazovna, puna promjena, s puno putovanja, s mnogim novim licima… Ovako bi mogli opisati 2022. godinu. S radošću gledamo unatrag, a i vas podsjećamo na izložbe, predstave, radionice i druge krasne stvari koje smo u Jedinstvu ugostili u proteklih nekoliko mjeseci. Puno radosti i sve najbolje u 2023. žele vam Janja, Sonja, Marijana, Matea, Graziella, Anja i Lucia!

Izložbe u Pogonu

Izložbeni program otvorili su Jasen Vodenica i Tin Dožić s izložbom Crne Kutije u kojoj su tematizirali primijenjene tehnologije odnosno naprave koje rade bez struje, a o kojima su znanje prikupili tijekom putovanja središnjom istočnom Afrikom. Teuta Gatolin je u izložbi Era presvlačenja paukova + Toplina otvorila dramatično pitanja o ekološkim disrupcijama koje neminovno postaju sastavni dio svakodnevnog života 21. stoljeća. Izložba fotografija Dominika Sečena Liminal govorila je o liminalnom prostoru, mjestima prijelaza, vremenu između onoga što je bilo i onoga što je slijedi.

Teuta Gatolin: Era presvlačenja paukova + Toplina

Ovogodišnje izdanje Vector Hack Festivala u Zagreb je dovelo brojne umjetnike i predavače koji se bave analognom vektorskom grafikom. Kontejner nam je predstavio rezultate umjetničke rezidencije u sklopu European Media Art Platform i podučio nas kako robotima iskovati NFT. Studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti, točnije Odsjeka za animirani film i nove medije u jednotjednoj rezidenciji u Pogonu stvarali su i promišljali o rodovima, vrstama i zajednicama.

Kontejner: Kako robotima iskovati NFT

Galerija 90-60-90 dovela nam je Hanu Lukas Midžić i Ivana Midžića koji su svoje dvije izložbe ujedinili u praktičan naslov Ja gore, ti dolje, a potom ponovno Tina Dožić i njegovu izložbu Dromomania koja tematizira ovaj pojam kojim se sredinom 19.st. opisivalo psihijatrijsku dijagnozu tzv. “patološkog turizma”, nešto što se u doba razvoja masovnog turizma i komodifikacije putovanja čini sasvim poželjnim.

Tin Dožić: Dromomania
 

Pogonova rezidentice koja je u Zagrebu boravila u sklopu razmjene umjetnika s Akademie Schloss Solitude malu dvoranu Jedinstva pretvorila je u Laboratorij doma, otvoreni studio u kojem je s posjetiteljima razgovarala o tome kako se stvara osjećaj doma i zajednice.

Mmakhotso Lamola: Laboratorij doma

Bacači sjenki su u Zagrebačkom bijenalu Pametniji grad 3.0: Feniks ili apokalipsa? sagledavali obnovu Skopja nakon razornog potresa 1963. Godine, te što nam to iskustvo može donijeti u obnovi Zagreba. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna otvorila je kod nas izložbu svojih učenika i profesora Primijenjena 140 kojom slave 140. Godišnjicu škole, još uvijek u egzilu. U Galeriji Nova još uvijek traje izložba Na vrhu jezika koju su WHW i Pogon realizirali u sklopu projekta NOVAci.

Na vrhu jezika

Izvedbeni programi

Ni izvedbeni program nije bio ništa manje uzbudljiv. Tricycle Trauma još jednom su izveli svoju predstavu Bosa posvećenu Bosni. Josipa Bubaš je, u sklopu Pogonatora, producirala i izvela predstavu Vrt, a Irena Boćkai predstavu Amoeba Bastard nastalu na temelju istraživanja ameba, bastardnih bića koje su hibrid ljudskog i neljudskog.

Irena Boćkai: Amoeba Bastard

Sonja Pregrad je u Pogonu, zajedno sa suradnicima izvela peto izdanje Objekta produženih sada i ovdje, noćnog okoliša u kojem se ponajviše plesalo i tražilo poveznice između kolektivnog trzavog plesa u doba kuge i kulture ravea. Kroz predstavu Kompas autori Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec i Saša Božić odgovaraju na klasični grčki ep - Odiseju.

Kompas

Cirkorama nam je u Jedinstvo dovela još jedno, četvrto po redu izdanje Noći cirkusa. DB Indoš i Tanja Vrvilo izveli su nam šahtofoniju Mala rasprava bez razuma i posljednji program u ovoj godini - šahtofoniju Lubanja Bubanja Lupanja.

DB Indoš i Tanja Vrvilo: Mala rasprava bez razuma

Zvučna i radioničarska posla

U Pogonu je gostovao nizozemsko-turski bend Altın Gün koji je pošteno rasplesao i raspjevao brojnu publiku. Kontejner nam je u eksperimentalnom zvučnom događanju Gibanja donio brojne sjajne glazbenike koji su nas poveli na putovanje eksperimentalnom glazbom. A Bojan Gagić nam je pokušao dočarati kako zvuči 12 mrtvih ptica.

Altın Gün

U radioničarskom programu smo učili i podučavali o tehničkoj produkciji kulturnih događanja, sadili smo šumski vrt u gradu, točnije u našem vrtu, razgovarali o kastama u Indiji i o humoru i politici.

Međunarodni projekti

Iza nas je još jedna godina putovanja po europskom Jugu i otkrivanja izvedbene scene Rumunjske, Italije, Portugala, Španjolske, Grčke, Francuske. Sve to u sklopu projekta Stronger Peripheries u kojem smo započeli i dvije koprodukcije. U suradnji s Kulturnim centrom u Cluju podupiremo umjetnicu Catincu Draganescu u razvoju njezina rada na temu “Pravo na budućnost”, a posljednjih dana godine saznat ćemo i tko je od hrvatskih umjetnika ušao u uži izbor tandema “Rad i radost”.

Stronger Peripheries

U sklopu projekta Culturavirus sudjelovali smo na studijskim putovanjima u Lisabonu i Varšavi, a projektne smo partnere upoznali sa zagrebačkom nezavisnom kulturnom scenom i drugim organizacijama koje se bave održivim progresivnim društvenim praksama.

Culturavirus

Hvala!

Hvala svim organizacijama, inicijativama, kolektivima i pojedincima koji kod nas realiziraju svoje programe i zahvaljujući kojima Pogon ima ovako bogati program. A rad Pogona i ove godine omogućio je Grad Zagreb kroz potporu redovnom funkcioniranju, te Ministarstvo kulture i medija, Europska unija kroz programe Kreativna Europa i Erasmus + kroz potporu pojedinih projekata.

Želimo vam svima lijep kraj ove i sretnu, uspješnu i radosnu novu 2023. godinu!

Povezani sadržaj