Svi za Pogon - Pogon za sve: Završna konferencija

Svi za Pogon - Pogon za sve: Završna konferencija

Završna konferencija projekta Svi za Pogon — Pogon za sve! održat će se u ponedjeljak, 30. studenog 2020., u 13 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.

Aktivnostima u sklopu projekta obilježili smo deset godina od osnivanja Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, prve javne ustanove utemeljene na modelu civilno-javnog partnerstva. Pogon su krajem 2008. zajednički osnovali i njime zajedno upravljaju Savez udruga Operacija grad i Grad Zagreb. Pogon je otada nezaobilazni prostorni resurs za programe nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, koji godišnje ugosti oko 100 javnih programa za više od 10 000 posjetitelja.

Tijekom dvogodišnje provedbe projekta, organizirali smo desetke javnih kulturnih događanja u Pogonu i u suradnji sa zajednicom, osmislili obrazovne programe za zaposlenike javnih tijela, organizacije civilnog društva te pojedince koji djeluju u području kulture, organizirali međunarodnu konferenciju o primjerima dobre prakse civilno-javnih partnerstava te proveli javnu kampanju radi podizanja vidljivosti i osvještavanja važnosti sudioničkog upravljanja. 
 
Na temelju rezultata kampanje proizveli smo publikaciju pod nazivom Trasiranje puta novim modelima upravljanja: uspjesi u limbu asimetričnih partnerstava koja mapira razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na protekle dvije godine, te objavili studiju slučaja autorskog i istraživačkog tima Ane Žuvele, Hane Sirovice, Katarine Pavić i Davora Miškovića pod nazivom Praksa bez pravnog okvira, prvu takvog tematskog obuhvata, koja analizira različite modele participativnog upravljanja u šest kulturnih centara grada Zagreba.

Rezultate projekta predstavit će Janja Sesar, ravnateljica Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, Mirela Travar, predsjednica Saveza udruga Operacija grad, Nataša Raus, predstavnica Grada Zagreba, Matea Munitić Mihovilović, koordinatorica aktivnosti u Pogonu, i Matija Mrakovčić, koordinatorica javne kampanje i publikacija.

S obzirom na epidemiološke mjere na snazi, bit će osiguran livestream konferencije putem Facebook stranica Pogon i Kulturpunkt.hr.
 
Projekt "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.