Tajči Čekada i Ivana Kalc: Radilište

Tajči Čekada i Ivana Kalc: Radilište

Serijal video performansa odnosi se na temu rada, odnosno propituje smislenost rada unutar određenog konteksta, koji se u datom prostoru ili vremenu pokazuje kao aktualan.

Specifičnost svake izvedbe je radnja koja pobija samu sebe i može trajati zauvijek, ostajući zarobljena u nekoj vrsti status quo, čime se naglašava apsurdnost pojedinih aspekata ljudskog djelovanja. Svako Radilište u nazivu ima brojku, koja je izvedena iz konteksta obrađene teme: Radilište 101 (performans inspiriran stereotipom o logoru na Golom otoku), Radilište 2020 (tematizira neke od aktualnih problematika grada Rijeke), Radilište 69 (brojkom u nazivu ukazuje na 69 političkih stranaka koje su podnijele prijedloge lista u svim izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima Republike Hrvatske 2020. te tematizira problematiku izbora i političke utrke). Tu su još Radilište 101/2, Radilište 00, Radilište 5000 (brojka ovdje predstavlja količinu prenesenog materijala tj. leda koji čini lajtmotiv u zgradi ribarnice). Naslanjajući se na već realizirane performanse autorice nastavljaju suradnju kako bi svojom akcijom pozvale na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, kao i apsurda neoliberalnog kapitalizma.

Osim izložbe, održat će se i izvedba jednog novog performansa Radilište koji je kao i svako dosadašnje Radilište osmišljeno za specifikum lokacije ili neku aktualnost tadašnjeg perioda, odnosno za prostor bivše tvornice Jedinstvo.

Ivana Kalc je samostalna plesna umjetnica, radi u domeni suvremenog plesa, scenskog pokreta i videa/filma. Umjetnička je voditeljica Kabineta, te festivala Periskop. Surađivala sa raznim koreografima i redateljima u zemlji i inozemstvu.

Tajči Čekada djeluje u raznim područjima - modni dizajn, kostimografija, performans, fotografija, video. Iako djeluje na širokom umjetničkom polju nekako se najbolje nalazi ili najozbiljnije izražava kroz formu performansa odnosno video performansa.

 

Projekt su podržali Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH