Tin Dožić i Luana Lojić: Panacea /( pjesme i napitak

Tin Dožić i Luana Lojić: Panacea /( pjesme i napitak

"Panacea /( Pjesme i napitak" pripada domeni eksperimentalne novomedijske umjetnosti, koja u svoju praksu pokušava implementirati znanstvenu tehniku bioremedijacije kroz interdisciplinarnu medijsku metodologiju.

 

Rad "Panacea /( pjesme i napitak" rezultat je istraživanja kontaminiranih tla i voda realiziran kao audiovizualna izvedba. Univerzalni lijek, Panaceu, prepoznajemo u postupku bioremedijacije - metodi koji se koristi za ''liječenje'' kontaminiranih medija, uključujući vodu, tlo i podzemne materijale, mijenjanjem okolišnih uvjeta kako bi se potaknuo rast prisutnih mikroorganizama koji razgrađuju zagađivače.

Materijali ovog rada prikupljeni su kroz istraživanje, posjete relevantnim lokacijama (Zagrebačke otpadne vode, naftne bušotine u okolici Ivanić Grada), razgovore sa stručnjacima i laboratorijski rad u suradnji s biologinjom Korom Dvorski. Video materijal nastali su snimanjem posjećenih lokacija i mikroskopiranjem raznih uzoraka vode s područja Grada Zagreba te aktivnog mulja – mase koja sadrži mikroorganizme koji razgrađuju otpadne vode. Potaknuti gibanjem mikroorganizama, zamišljamo njihovu koreografiju i razvijamo eksperimentalni zvuk. Audiovizualnu izvedbu smještamo u ambijentalnu instalaciju, višekanalno polje videa koji prikazuju mikroorganizme i njihova staništa. Pitamo se kako ukazivanjem na mikroorganizme možemo potaknuti razmišljanje o samoodrživosti i alternativama za ekološko djelovanje. Zanimaju nas poetike neljudskih aktera, značenja koja im upisujemo i učinci koje oni proizvode.


Zahvale:
Kora Dvorski – biologinja, stručna suradnica
Vanja Babić
Jasna Zmajić
INA – industrija nafte, d.d.
Prirodoslovno-Matematički fakultet
prof. Staša Puškarić
Studio Pangolin
UR Institute
Zagrebačke otpadne vode
Dizajn – Sven Sorić

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!"  sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.