Tricycle Trauma: Bosa

Tricycle Trauma: Bosa

"Postoji jad tijela i jad duše; pa i kad bi zvijezde svaki put kad pogledamo u njih, lijevale nektar u naša usta, a trava postajala kruh, ljudi bi ipak bili tužni. Živimo u sustavu koji proizvodi tugu, prosipa je iz svojeg mlina, mora tuge, oceane, oluje, i mi tonemo, utapamo se, prebrzo." J.Beck

Ovo je predstava o Bosni.

Naslov Bosa te novocirkusko-mimsko-plesno-glazbene izvedbe aludira, kako Ivana Pedljo navodi, na dvije stvarnosti, kontradiktorne same po sebi kakva stvarnost i jest: biti bos/bosa, s jedne strane, označava biti u bezbrižnom, vanvremenskom stanju – biti bos/a na plaži, na zemlji, travi, no, s druge strane životnoga novčića, označava i socijalnu situaciju siromaštva. Izvođači (Ivana Pedljo, Jasmin Dasović, Maxime Weinmann) su odjeveni u crna radna odijela i pritom su bosi. Scena je bijela – pekarska, nadrealno puna tijesta, ovješenoga tijesta-malih plahti na nizu konopaca. Mnoštvo konopaca i ovješenoga tijesta, miris tijesta; tjestasti, ljepljiv miris. Tu je dakako i sofra jer tradicionalnu bosansku muslimansku obitelj simbolički određuje sofra, okrugao nizak stol prepun tufahija, urmašica, pita… Igra se sa svih pet osjetila. Naime, pored mirisa tijesta tu je i okus; u jednome trenutku Ivana Pedljo prvom redu gledališta nudi prijateljski, širokoga, dobrodušnoga osmijeha, osušeno, stvrdnuto tijesto kao znak zajedništva, sjećanja na Bosnu koje u simboličkom zajedništvu sofre i oklagije (tanki drveni valjak za tijesto, op.ur.) više i nema. Trijada izvođača u jednom trenutku oklagije transformira u stjegove o koje su ovješene zastave-tijesta; tri barjaka s bijelim zastavicama – košuljicama bijeloga tijesta. Zastave bez insignija, bez identiteta poput tri nacije danas zbijene u državnom kolapsu jedne države koje zasigurno u nekom integritetu i nema.

Iz teksta Suzane Marjanić, Plesna scena

Izvedbeni tim: Ivana Pedljo, Jasmin Dasović, Maxime Weinmann
Glazba: Maxime Weinmann i Jasmin Dasović
Dizajn zvuka i svjetla: Jasmin Dasović
Autorica: Ivana Pedljo
Vizuali: Lovro Škiljić/ Biblical Violence Illustrations
Posebne zahvale Damiru Bartolu Indošu i Tanji Puklek.
Predstavu su podržali Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Klub Močvara, Zaklada Kultura nova i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.