U novu godinu s bogatim programom, ali i brigom o izvođačima i publici

U novu godinu s bogatim programom, ali i brigom o izvođačima i publici

Osluškujući najnovije vijesti iz svijeta pandemije i potresa krenuli smo u novu godinu s posebnom pozornošću o epidemiološkim mjerama, ali i sigurnosti Pogonovih prostora. Zajedno s umjetnicima, novim i starim suradnicima, nastavljamo s radnim procesima, izložbama, instalacijama, predstavama i performansima.

Tako do proljeća pripremamo programe koji će našoj publici pomoći da doskoče lockdownu, zimskoj uspavanosti i općenito uniformiranoj, da ne kažemo dosadnoj, svakodnevici! Iako u ovom periodu ne nudimo obilje javnih programa na kojima možete sudjelovati, Jedinstvo je ipak živahno jer se u njemu priprema svašta zanimljivog što ćete tek imati prilike vidjeti od proljeća nadalje.

U Jedinstvu u siječnju radi Tin Dožić na svojoj novoj instalaciji „Transocean 8“. Instalacija se temelji na zanimljivom eksperimentu, 28-satnog plutanja Savom na splavi od Siska do Zagreba. Akciju je Dožić proveo u srpnju 2020. s dvojicom prijatelja, Svenom Sorićem i Jasenom Vodenicom, a instalacijom želi propitati kako jedan takav, u svojoj srži performativan čin može otvoriti prostor novim narativima.

Krajem siječnja u Jedinstvu će probe imati EkS-scena za rad „Tanka linija“. Radi se o angažirano-eksperimentalnom projektu novoga cirkusa koji propituje mogućnosti i načine na kojima tijelo zauzima prostor. Tijekom izvedbe izvođači će konstruirati i dekonstruirati odnose i granice između vanjskog i unutarnjeg prostora koristeći pritom inovativni zračni rekvizit – flaks.

Metode i poetike novoga cirkusa instrumentalizira i najnovija izvedbena produkcija na kojoj će u Pogonu raditi RGB crew i Maše Borović. Autorica kroz projekt eksperimentira sa susretom pokreta i zvuka na taj način da cirkusku izvedbu na zračnom obruču pretače u zvuk pomoću snimke i senzora. Kroz multimedijalne kanale odvija se komunikacija različitih modaliteta izvedbe, pri čemu ovaj projekt prezentira sve mogućnosti suvremenog cirkusa!

A prije no što nam se ponovo pridruži sa svojim specifičnim eksperimentalnim glazbenim performansima, DB Indoš će kroz veljaču pokrenuti online/video/performativno arhiviranje svojih starih materijala. Arhiva će biti dostupna i na Pogonovim stranicama i društvenim mrežama, a Indoš će čitav proces predstaviti kroz niz malih performansa. Jedva čekamo!

U veljači nastavljamo s novim programima Pogonatora. Drugi nastavak Cirkoramine trilogije Horror House Project znakovitog je naslova „Ovo je cirkus“. U njemu Cirkoramina ekipa izlaže sve probleme koje hrvatski cirkuski umjetnici imaju s društvom u kojem pokušavaju živjeti i raditi. A problema je mnogo: od prvoloptaškog korištenja pojma cirkus u svakodnevici, do pogrdnog pogleda na tu umjetnost u široj javnosti. Valja se samo prisjetiti da su cirkuski umjetnici na kraljevskim dvorovima nekada bili cijenjeni članovi zajednice!

Kao dio europskog projekta BeSpectative, zagrebački Domino u Pogon u ožujku dovodi interdisciplinarnog talijanskog umjetnika Alessandra Carbonija i šestero plesača. „Kontekst“ je radni naziv projekta koji je nastajao tijekom nekoliko rezidencijalnih boravaka te je uz njih i snažno vezan. Polazeći od kartografskih materijala te fotografija svakog pojedinog mjesta rezidencije, Carboni i izvođači stvaraju emocionalnu kartu svojih rezidencija u koje upisuju njihov fizički izgled, socijalni kontekst te potrebe zajednice.

Pogon, dakle, radi i živi čak i kad se to baš i ne vidi na van. Da bi nezavisna scena proizvodila program u kojem svi uživamo potrebno je i vrijeme i prostor za probe, introspekciju, eksperiment... Mnoge organizacije takvog prostora nemaju, zato smo shvatili kao našu zadaću da im to omogućimo. Ipak moramo priznati, nestrpljivo iščekujemo da sve ove krasne radove vidimo u njihovom punom sjaju. Stay tuned!

Povezani sadržaj