Završna konferencija projekta RESHAPE // Reshaping the Art World: An Experiment in Collaborative Change-making

Završna konferencija projekta RESHAPE // Reshaping the Art World: An Experiment in Collaborative Change-making

Pridružite nam se na završnoj konferenciji projekta RESHAPE koja će se održati u Zagrebu i Ljubljani i otkrijte ideje i prijedloge proizašle iz trogodišnjeg eksperimentiranja i istraživanja alternativnih organizacijskih modela u polju umjetnosti.

Javni dio konferencije u Zagrebu održat će se u Jedinstvu 21.09.2021.

RESHAPE je eksperimentalni, suradnički, bottom-up proces kroz kojeg su stvoreni alati za tranziciju prema pravednijem umjetničkom ekosistemu, takvom koji će biti više u skladu s razvojem društva. U srži ovog istraživačkog procesa je 40 umjetnika i kulturnih radnika iz Europe i Južnog Mediterana koji su surađivali na 5 velikih izazova današnjeg umjetničkog polja:

Zajedno su stvorili seriju prototipova: ideja i konkretnih alata koji promišljaju i provociraju transformaciju umjetničkog polja prema praksama koje njeguju vrijednost jednakosti, održivosti, solidarnosti i koje su u skladu s javnom ulogom umjetnosti.

Na završnoj konferenciji imat ćete priliku upoznati umjetnike i kulturne radnike koji su sudjelovali u RESHAPE projektu i istražiti njihove ideje, testirati prototipove i priključiti se raspravi o budućnosti umjetničkog polja.

U sklopu konferencije predstavit ćemo i zbornik “RESHAPE: A Workbook to Reimagine the Art World” - publikaciju koja predstavlja RESHAPE prototipove zajedno s brojnim postojećim i prerađenim i novim tekstovima koje su odabrali sudionici projekta. Autori - uključujući umjetnike, teoretičare i kritičare - analiziraju i kontekstualiziraju trenutne promjene, ocrtavajući tako duh našeg vremena koji je inspirirao prototipove.

Na konferenciju su dobrodošli umjetnici, kulturni radnici, istraživači, donosioci odluka, institucije iz polja umjetnosti i kulture te svi zainteresirani za umjetničko polje i njegove razvojne prakse.

Cijeli program konferencije dostupan je ovdje, a u nastavku javni program u Zagrebu.

RESHAPE - A Workbook to Reimagine the Art World

predstavljanje knjige, 18:00h

Publikacija RESHAPE – A Workbook to Reimagine the Art World sabire seriju prototipova koje su osmislili umjetnici i kulturni radnici u sklopu projekta RESHAPE. Prototipovi su zamišljeni tako da pozivaju na raspravu i potiču tranziciju kulturnog i umjetničkog polja prema održivijim i pravednijim načinima rada i organiziranja. Pored prototipova, u knjizi možete pročitati i seriju postojećih, dorađenih ili novo naručenih tekstova koje su selektirali sudionici projekta - Zeitgeist tekstovi. Autori - uključujući umjetnike, znanstvenike i kritičare - analiziraju i kontekstualiziraju trenutne izazove, tako ocrtavajući duh našeg vremena koji je inspirirao prototipove. Eksperimentalni proces rada kojeg smo implementirali u sklopu projekta u knjizi je objašnjen kroz uvod i razgovore sa 6 facilitatora koji su vodili različite grupe koje su radile na prototipovima.

Sudionici RESHAPE projekta će predstaviti knjigu u razgovoru s Ivanom Pejić, glavnom urednicom portala Kulturpunkt.hr. Razgovarat će o procesu osmišljavanja prototipova i, nadamo se, inspirirati vas da zaronite dublje u materijal. Primjerci knjige bit će besplatno dostupni na predstavljanju.

Sudionice:
Milica Ilić, koordinatorica projekta i su-urednica knjige, ONDA
Marijana RImanić, voditeljica komunikacija projekta i su-urednica knjige, Pogon
Ingrid Vranken, Reshaperica, koautorica prototipa "Transnational and Postnational Practices Manual"
Paky Vlassopoulou, Reshaperica, koautorica prototipa "Department of Civil Imagination".

Razgovor o svijetu umjetnosti, njegovim budućnostima i potencijalima

razgovor Natalije Majsove i Davora Miškovića, 19:30h

Svijet umjetnosti je habitat umjetnika i svih ostalih koji se bave produkcijom ili kritikom umjetnosti. Taj je svijet i imaginaran i stvaran, no pored toga zahtjeva i dodatnu reimaginaciju. U ovom će razgovoru Natalija Majsova i Davor Mišković istražiti kako možemo nanovo imaginirati svijet umjetnosti današnjice i sutrašnjice kao mjesto u kojem solidarnost i pravednost imaju značajniju ulogu, te kao sferu koja je isprepletena s drugim registrima ljudske aktivnosti. Svijet umjetnosti kakvim ga znamo ima svoj set pravila koja su otporna na promjene, ali nisu uklesana u kamen. Ta pravila ovise o njegovom internoj dinamici i povezana su s društvenim procesima u drugim "svjetovima". Nanovo imaginirati svijet umjetnosti uključuje razmišljanje o njegovim postojećim vrijednostima, normama, institucijama, organizacijskim strukturama i kulturama, putanjama raznih karijera te odnosom prema povijesti i budućnosti. Cilj ovog razgovora je reflektirati o obliku postojećeg svijeta umjetnosti te otvoriti raspravu o njegovoj budućnosti.

Natalija Majsova je asistentica na Odsjeku za kulturalne studije Sveučilišta u Ljubljani te povremena filmska kritičarka i esejistica. U fokusu njezinog interesa su sociologija umjetnosti i kulture, studiji memorija, znanstvena fantastika, (post)Sovjetski film te estetika svemirskog doba. Njezinu knjigu, Soviet Science Fiction Cinema and the Space Age: Memorable Futures, je 2021. godine objavio Lexington Books.

Davor Mišković je kulturni radnik iz Rijeke, predsjednik kulturne organizacije Drugo more. Većina njegovog rada vezana je za realizaciju programa, istraživanje i namicanje sredstava za rad udruge Drugo more. Angažiran je i u zagovaranju tema vezanih za nezavisnu kulturnu scenu te za izradu politika i kulturnih strategija za nacionalne i lokalne vlasti.

RESHAPE je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa, sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zagreba.