Zimoun: 28 istosmjernih motora, 168 m užadi od konoplje, 279 m² papira

Zimoun: 28 istosmjernih motora, 168 m užadi od konoplje, 279 m² papira

Švicarskog umjetnika Zimouna smatra se jednim od najvećih imena na suvremenoj svjetskoj sound art sceni, a u Hrvatskoj se prvi puta predstavlja upravo u Pogoni.

Svoj rad prvi put predstavlja u Hrvatskoj u velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo, gdje će tijekom dva tjedna biti izložena njegova nova kinetička zvučna instalacija dizajnirana i producirana upravo za Pogon.

Više od dvadeset metara zvučnog zida u pokretu, niz osmometarskih struna i milijuni mikrotonova čine instalaciju koja predstavlja Zimounov dijalog s 400 m2 velike crne dvorane - njezinim izvornim industrijskim karakterom, vizualnim i akustičkim obilježjima, i kompleksnim povijesnim identitetom Jedinstva kao bivše tvornice pretvorene u centar za nezavisnu kulturu i mlade. Zimoun je najpoznatiji po svojim site specific zvučnim instalacijama impresivnih dimenzija. Ovo je njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj, i to upravo s jednom takvom velikom kinetičko-zvučnom instalacijom. Rad je realiziran samo za Pogon Jedinstvo, no istovremeno slijedi logiku izričaja po kojem je autor poznat i prepoznatljiv, a koja uključuje kontrast između jednostavnog izgleda i kompleksnosti zvuka, umjetne strukture i prirodnosti pokreta u prostoru, korištenja organskih materijala i tehnološke strukture koju oni skrivaju. Iako na prvi pogled sugeriraju monumentalnost, Zimounovi radovi uvijek su puni zaigranosti i šarma, i ponašaju se poput živih organizama.  Izražajnost analognog, mehaničkog zvuka u prostoru centralno je mjesto te životnosti, dok nizanje jednakih elementa od prirodnih materijala naglašava kompleksne uzorke, teksture i forme.

Otvorenje izložbe održava se u subotu, 14.04.2018. u 20:00 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 27.04.2018., s radnim vremenom od 12:00 do 20:00 h. Cijena ulaznice je 20,00 kn, a cijena s popustom za studente, umirovljenike, nezaposlene i djecu iznosi 10,00 kn. 

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

partner: Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

projekt podržavaju: Europska unija kroz program Kreativa Europa, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku